Pandemia ar mai putea dura doi ani. Medicamentul remdesivir autorizat pentru tratarea pacienților din SUA
Autorităţile din Statele Unite au autorizat, în regim de urgenţă, folosirea medicamentului REMDESIVIR, care s-a dovedit eficient în tratamentul bolnavilor infectaţi cu noul coronavirus.
De Redactia Observator la 02.05.2020, 13:19- Autorizarea nu este încă definitivă.
- Medicamentul este folosit pentru cazurile grave.
Evenimentul, care poate fi decisiv în lupta cu virusul, s-a produs în ziua în care mai mulţi experţi respectaţi au avertizat că pandemia va mai dura 18 luni sau chiar doi ani.
Medicamentul REMDESIVIR a fost autorizat după ce un amplu studiu a arătat că scurtează, în medie tratamentul cu 31 la sută, adică patru zile.
Astfel, scade riscul unor complicaţii, potenţial mortale, ale infecţiei. Unul din bolnavii trataţi în cadrul studiului este convins că medicamentul i-a salvat viaţa.
Bill Clark: Cu patru zile mai devreme mă întrebam, într-adevăr, dacă acesta va fi sfârşitul pentru mine.
Autorizarea nu este încă definitivă, dar REMDESIVIR va putea fi administrat pacienţilor în stare gravă, care primesc oxigen sau sunt conectaţi la ventilatoare. Firma producătoare susţine că poate livra, în scurt timp, medicamentul în cantităţi mari.
Andre Kalil: Dacă pacienţii ies din spital cu patru zile mai devreme, fără să mai aibă nevoie de îngrijiri medicale speciale, ne deschidem porţile pentru alţi bolnavi care au nevoie disperată de internare în spital.
O veste încurajatoare vine şi de la departamentul ştiinţific al armatei americane. Un nou test ar putea depista virusul în sânge la 24 de ore după infecţie, cu câteva zile înainte ca pacientul să poată contamina alte persoane.
Folosit pe scară largă, un asemenea test poate limita considerabil epidemia. Deocamdată, chiar dacă încearcă să rămână optimişti, liderii politici se pregătesc pentru cele mai sumbre scenarii.
Donald Trump: Sperăm că vom reuşi să avem mai puţin de 100.000 pierderi de vieţi omeneşti, ceea ce este un număr groaznic.
Epidemia nu se va stinge decât când 60 - 70 la sută din oameni vor fi infectaţi şi, probabil, imunizaţi, adică peste 18 luni sau chiar doi ani. Sunt concluziile unui studiu semnat de renumiţi epidemiologi americani.
Dar măsurile de izolare nu pot fi menţinute atât de mult deoarece economia mondială s-ar prăbuşi. Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că ieşirea din izolare trebuie să fie treptată deoarece un nou val al epidemiei este oricând posibil.
Tom Frieden: Nu schimbă faptul că este o pandemie teribilă, că, în mod tragic, mulţi oameni vor muri din cauza ei şi că, apoi, ne va afecta economia multe, multe luni în viitor.
În Europa, Germania a trecut la ridicarea restricţiilor chiar dacă numărul cazurilor noi de contaminare a crescut cinci zile la rând. Copiii se pot juca din nou în parcuri iar credincioşii au revenit în biserici.
Franţa, Spania, Irlanda anunţă şi ele planuri de reluare a activităţii, dar treptat şi cu prudenţă.
Emmanuel Macron: Va fi un proces de durată, pentru că 11 mai nu va însemna trecerea din starea actuală la o viaţă normală.
O avanpremieră a vieţii de după pandemie, probabil mult diferită de cea dinainte, poate fi parada virtuală de modă, desfăşurată cu câteva ore în urmă.
Zeci de manechine celebre, aflate în izolare, au "defilat" în propriile locuinţe sau grădini şi s-au filmat singure.
Imaginile transmise în direct pe internet au conturat un eveniment inedit dar care ar putea, în viitor, să intre în obişnuinţă.