Suedia renunţă la celebra politica externă feministă. Noul guvern este susţinut de un partid de extremă dreaptă
Noul ministru de Externe al Suediei, Tobias Billstrom, a renunţat la "politica externă feministă" revoluţionară a ţării. Guvernul anterior de stânga a lansat politica în 2014 şi a devenit primul din lume care a pus egalitatea între sexe la baza relaţiilor sale cu celelalte naţiuni. Supranumitul "guvern feminist" a devenit cunoscut la nivel global.
De Redactia Observator la 19.10.2022, 19:06Billstrom a anunţat schimbarea radicală a politicii externe la scurt timp după ce premierul Suediei, Ulf Kristersson, şi-a prezentat marţi noul program de guvernare. Ministrul de Externe spune că, în ciuda modificării făcute, va susţine întotdeauna egalitatea de gen.
Cum îşi justifică ministrul decizia
"Egalitatea între sexe este o valoare de bază pentru Suedia şi guvernul său, dar nu vom promova o politică externă feministă, pentru că etichetele tind să acopere conţinutul lucrurilor", a spus el. Site-ul dedicat politicii feministe a fost deja închis.
Ministrul suedez al Egalităţii de Gen, Paulina Brandberg, face parte din Partidul Liberal şi a susţinut politica feministă în trecut. Ea a declarat că atât timp cât va rămâne în aceeaşi poziţie, se va asigura că politicile guvernului sunt feministe.
Ce schimbări a adus politica feministă
Politica externă radicală adoptată de Suedia a dus la schimbări şi dispute diplomatice în întreaga lume. În perioada în care Suedia făcea parte din Consiliul de Securitate al ONU, în 2017, s-a propus o rezoluţie conform căreia violența sexuală și cea bazată pe gen ar putea fi motive de sancțiuni. Reprezentanţii Suediei au încurajat şi susţinătorii drepturilor femeilor din Somalia şi Nigeria să vorbească în Consiliu.
Suedia susţine că a contribuit şi la noile politici privind reprezentarea politică a femeilor în Moldova și Somalia şi includerea problemelor de egalitate de gen în Acordul de Pace al Columbiei din 2016. De asemenea, ar fi contribuit la elaborarea unor legislaţii noi în aproximativ 20 de țări, majoritatea legate de violența bazată pe gen și căsătoriile între copii.
Politica feministă nu a fost însă lipsită de controverse. Organizaţia Societăţii Civile Suedeze a criticat exporturile de arme ale fostului guvern către regimuri autoritare, care au un larg istoric de încălcări ale drepturilor omului.
Alegerile, câştigate de un partid de extremă dreaptă
Noul guvern, susţinut de un partid de extremă dreaptă, a numit şi un ministru al Climei în vârstă de 26 de ani. Noile numiri vin la o lună de la participarea suedezilor la vot. Guvernul de Coaliţie Minoritar al ţării a fost anunţat vineri, după ce Ulf Kristersson încheiat un acord cu două partide mai mici, creștin-democrații și liberalii, în ciuda faptului că social-democrații au câștigat cea mai mare parte de voturi. Totuși, coaliția de stânga pe care social-democrații au format-o cu alte partide era mai mică decât cea a dreptei.
Cei mai mari câștigători la alegerile din 11 septembrie au fost democrații suedezi de extremă dreaptă, care au devenit al doilea partid ca mărime, după social-democrați. Cei din urmă au dominat politica suedeză încă din anul 1930. Născut dintr-o mișcare neo-nazistă la sfârșitul anilor 1980, partidul anti-imigrație a intrat în parlament cu 5,7% din voturi în 2010, crescând acest procent la 17,5% în 2018.
Deşi democraţii suedezi rămân în afara guvernului, ei au promis că vor susţine Guvernul în Parlament pentru a-i acorda o majoritate, în schimbul unor angajamente politice, în special în ceea ce priveşte criminalitatea şi imigraţia.