Summitul G20: Liderii celor mai dezvoltate economii ale lumii, de acord să pună capăt finanțării pentru producerea energiei pe bază de cărbune în străinătate
Liderii celor mai dezvoltate economii ale lumii și-au luat, duminică, angajamentul de a ajunge la neutralitate climatică privind emisiile de carbon „până la jumătatea secolului sau în jurul acestei date”, la finalul summitului G20 de la Roma.
De Redactia Observator la 31.10.2021, 20:20Într-o declarație finală, liderii G20 au fost de acord să pună capăt finanțării publice pentru producerea de energie pe bază de cărbune în străinătate, dar nu și-au stabilit niciun obiectiv pentru eliminarea treptată a cărbunelui pe plan intern - un semal clar din partea celor mai mari poluatori ai lumii, China și India, scrie Euronews.
Potrivit comunicatului, G20 a reafirmat angajamentele țărilor bogate de a acordaa 100 de miliarde de dolari anual pentru a ajuta țările mai sărace să facă față schimbărilor climatice. Însă au întâmpinat un blocaj privind termenul limită pentru a atinge neutralitatea climatică din punct de vedere al emisiilor „net-zero”, adică un echilibru între gazele cu efect de seră absorbite și eliminate din atmosferă.
Cu toate acestea, Italia a recunoscut că va fi capabilă să-și respecte angajamentele de a ajunge la emisii net-zero „până la jumătatea secolului”.
Premierul britanic Boris Johnson, care dorise ca fiecare membru al G20 să se angajeze la emisii net-zero net până în 2050, a declarat, după summit, că angajamentele nu sunt suficiente, spunând că unele țări „nu își fac partea echitabilă din muncă”.
Companiile multinaționale, taxate suplimentar
Multinaţionalele nu vor mai putea evita plata taxelor şi vor redistribui parte din profit. Este acordul istoric semnat la summitul G20 de la Roma. Înţelegerea ar urma să fie adoptată în 136 de ţări, reprezentând 90% din PIB-ul global.
La primul summit G20 în persoană din ultimii doi ani, liderii mondiali au decis să spună stop stratagemei prin care companiile multinaţionale evită plata taxelor în valoare de miliarde de dolari.
Mathias Cormann, secretar general OCDE: Înţelegerea elimină complet stimulentul pentru companiile din întreaga lume să îşi restructureze afacerile pentru a evita impozitele.
Este o măsură la care au convenit formal în luna iulie Miniştrii de Finanţe din 136 de state.
Mathias Cormann, secretar general OCDE: Este estimat că taxele vor genera aproape 150 de miliarde de dolari de încasări adiţionale la nivel global în fiecare an.
Bani ce vor fi folosiţi ulterior pentru servicii publice şi pentru redresarea economică după pandemie.
Prinţul Charles: Vom avea nevoie de mii de miliarde de dolari de investiţii anual pentru a crea infrastructură nouă necesară.
Summitul G20 de la Roma a revenit la grandoarea din ediţiile de dinainte de pandemie. Liderii mondiali şi partenerii lor au participat la un dineu fastuos de gală la Palatul prezidenţial şi au vizitat Băile lui Diocleţian, Fontana di Trevi şi Collosseum-ul.