SUPERSTIȚII CIUDATE în lume. De Anul Nou, scoțienii rostogolesc smoală în flăcări
La trecerea dintre ani, locuitorii planetei ţin cont de tot soiul de legi nescrise, unele mai amuzante ca altele. Niciun alt moment nu pune mai bine în lumină imaginaţia fără bariere a popoarelor.
De Redactia Observator la 30.12.2013, 15:27De exemplu, italienii bagă în sperieţi trecătorii în prima zi a noului an, aruncând pe fereastră lucruri vechi. De la mărunţişuri, până la haine, televizoare, calculatoare, obiecte de mobilier şi alte lucruri care semnifică, spun ei, anul care tocmai s-a încheiat.
Şi mai temerari, scoţienii aprind suluri de smoală pe care le rostogolesc pe străzi. Ei spun că astfel ard anul vechi, ca să-i facă loc celui care începe.
Din meniul de revelion al grecilor, nu lipsește niciodată vasilopita. O prăjitură tradițională în care este ascunsă, la preparare, o monedă din argint sau din aur. Cel care nimerește în felia sa obiectul prețios și nu își sparge dinții, va avea noroc tot anul.
Tot la mâncare se referă și cea mai ciudată superstiție a spaniolilor. În noaptea de revelion, locuitorii Peninsulei Iberice, înghit câte o boabă de strugure la fiecare din cele 12 bătăi ale ceasului care vestește trecerea în noul an, în timp ce își pun tot atâtea dorințe.
La chinezi, noul an începe când și luna este nouă (17 ianuarie – 19 februarie). Momentul este sărbătorit printr-o… vânătoare de fantome. Mii de oameni ies pe stradă cu lanterne în mâini, pentru a alunga spiritele rele care le dau târcoale.
Japonezii petrec până uită de ei, la propriu. Festivitățile se numesc chiar așa: „petreceri de uitat anul”, în japoneză „Bonenkai” și sunt menite să șteargă amintirile urâte. Noul an e întâmpinat și cu multă gălăgie în templele din arhipelag. Nu mai puțin de 108 lovituri de gong răsună în noaptea cea mare.
sursa foto: www.bbc.co.uk