Tensiunile dintre Iran şi Statele Unite, la un pas să escaladeze într-un conflict militar (Video)
Teheranul susţine că a doborât o dronă de spionaj americană aflată pe teritoriul său, însă Washingtonul neagă că aparatul de zbor ar fi părăsit apele internaţionale.
De Redactia Observator la 21.06.2019, 11:32Teheranul susţine că a doborât o dronă de spionaj americană aflată pe teritoriul său, însă Washingtonul neagă că aparatul de zbor ar fi părăsit apele internaţionale. Ambele ţări au prezentat filmări şi imagini care să le argumenteze versiunile. Donald Trump a numit doborârea dronei o greşeală din partea Iranului, o eroare despre care crede că a fost neintenţionată. Liderul de la Casa Albă a subliniat că va anunţa curând care va fi răspunsul american.
În traseul avionului american fără pilot prezentat de Teheran se observă cum acesta a trecut de două ori prin punctul situat deasupra Strâmtorii Ormuz, unde a fost doborât.
La rândul său, Pentagonul a publicat imagini cu drona în flăcări şi documente care susţin că aparatul de zbor se afla în spaţiul aerian internaţional.
Deşi vehement, Donald Trump spune că este deschis la discuţii cu Teheranul întrucât consideră că drona ar fi putut fi doborâtă în mod accidental.
Liderul de la Casa Albă crede că în spatele deciziei se află un oficial din armata iraniană şi nu este vorba de o comandă politică a autorităţilor din Teheran.
Donald Trump, preşedintele SUA: Dacă vreţi să vă spun adevărul, îmi vine greu să cred că a fost ceva intenţionat. Cred că cineva a fost neglijent şi prost.
Rivalii democraţi ai lui Trump, dar şi ONU au făcut un apel la reţinere şi au cerut soluţionarea paşnică a conflictului.
Nancy Pelosi, liderul majorităţii democrate din Camera Reprezentanţilor: Trebuie să facem tot ce putem ca să evităm escaladarea situaţiei şi să ne asigurăm că personalul din regiune este în siguranţă.
Chuck Schumer, liderul minoritatii democrate din Senat: Poate că preşedintele şi administraţia sa nu intenţionează să pornească un război, dar ne îngrijorăm pentru că el şi administraţia sa s-ar putea trezi într-unul.
Costurile dronei americane de spionaj doborâte ar depăşi 130 de milioane de dolari. Acesta este primul incident militar direct din actuala criză din regiune.
Anterior doborârii aparatului de zbor, Pentagonul a anunţat că va creşte numărul militarilor din regiune cu 1000 de oameni.
Relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat ca urmare a sancţiunilor impuse de Statele Unite Iranului după ieşirea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul.