Elemente-cheie din Declaraţia de la Panmunjom, semnată de Kim Jong Un şi Moon Jae-in la summitul istoric dintre cele două Corei
Liderii celor două Corei au semnat ”Declaraţia de la Panmunjom”, la finalul unui summit istoric între cei doi vecini aflaţi teoretic în continuare în război, care prezintă principalele elemente ale acestui text, parafat în cadrul primului summit intercoreean din ultimii 11 ani.
De Redactia Observator la 27.04.2018, 16:03Liderii celor două Corei au semnat ”Declaraţia de la Panmunjom”, la finalul unui summit istoric între cei doi vecini aflaţi teoretic în continuare în război, care prezintă principalele elemente ale acestui text, parafat în cadrul primului summit intercoreean din ultimii 11 ani.
Declaraţia de la Panmunjom are la bază principii solide care certifică pacea între cele două Corei, documentul fiind semnat de liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele din Coreea de Sud, Moon Jae-in.
DENUCLEARIZARE
”Coreea de Nord şi Coreea de Sud confirmă obiectivul comun de a obţine, prin intermediul unei denuclearizări totale, o peninsulă coreeană non-nucleară”. Ele ”împărtăşesc punctul de vedere potrivit căruia măsurile iniţiate de Coreea de Nord sunt foarte semnificative şi cruciale în vederea denuclearizării peinsulei coreene şi convin să-şi joace rolul ce le revine şi să-şi asume responsabilităţile în această privinţă”. Ele ”convin să caute în mod activ susţinerea şi cooperarea comunităţii internaţionale în vederea denuclearizării peninsulei coreene”.
REGIM DE PACE
”În cursul acestui an, care marchează a 65-a aniversare a armistiţiului, Coreea de Sud şi Coreea de Nord convin să caute în mod activ întâlniri trilaterale implicând cele două Corei şi Statele Unite sau cvadripartite implicând cele două Corei, Statele Unite şi China, în vederea declanşării sfârşitului războiului şi stabilirii unui regim de pace permanent şi solid”.
VIZITĂ LA PHENIAN
”Cei doi lideri au convenit să poarte discuţii regulate şi sincere, prin întâlniri şi prin legătura telefonică directă, cu privire la probleme vitale, în vederea consolidării încrederii reciproce şi să caute împreună să consolideze imboldul pozitiv cu scopul de a continua să facă să avanseze relaţiile intercoreene, dar şi pacea, prosperitatea şi unificarea peninsulei coreene. În acest context, preşedintele Moon Jae-in a acceptat să se ducă la Phenian în această toamnă”.
REUNIUNI ALE FAMILIILOR
”Coreea de Sud şi Coreea de Nord au convenit să caute să rezolve problemele umanitare care rezultă din împărţirea naţiunii şi să organizeze o reuniune intercoreeană a Crucii Roşii pentru a discuta şi rezolva diverse probleme, inclusiv reuniunea familiilor despărţite. În acest spirit, Coreea de Sud şi Coreea de Nord au decis să continue programul de reunire a familiilor despărţite cu ocazia Zilei Eliberării Naţionale, pe 15 august anul acesta”.
FORŢE SPORTIVE
”Pe frontul internaţional, cele două părţi au convenit să-şi demonstreze înţelepciunea, talentele şi solidaritatea colective participând în comun la evenimente sportive internaţionale ca Jocurile Asiatice din 2018”.
DEZARMARE
”Coreea de Sud şi Coreea de Nord au convenit să desfăşoare cu bine dezarmarea în etape, pe măsură ce tensiunile militare scad şi se realizează progrese substanţiale în vederea stabilirii încrederii militare”.
NU VA MAI FI RĂZBOI
”Cei doi lideri declară solemn în faţa celor 80 de milioane de coreeni şi a lumii întregi că nu va mai fi război în peninsula coreeană şi că, în consecinţă, o nouă eră a păcii a început”
Sursa: News.ro