Trump limitează viza de muncă H-1B, care se aplică oamenilor de ştiinţă, inginerilor și programatorilor informatici
Administraţia americană a anunţat o serie de măsuri în vederea limitării programului vizelor de imigraţie pentru muncă H-1B, folosită mai ales de întreprinderile din domeniul tehnologiei, cu scopul de a lupta împotriva ”abuzurilor” şi discriminărilor care-i vizează pe muncitorii americani.
De Redactia Observator la 04.04.2017, 20:59Administraţia americană a anunţat o serie de măsuri în vederea limitării programului vizelor de imigraţie pentru muncă H-1B, folosită mai ales de întreprinderile din domeniul tehnologiei, cu scopul de a lupta împotriva ”abuzurilor” şi discriminărilor care-i vizează pe muncitorii americani.
Viza H-1B, care se aplică oamenilor de ştiinţă, inginerilor, programatorilor informatici şi anumitor angajaţi specializaţi, un program plebiscitat de Silicon Valley, este una dintre ţintele Guvernului lui Donald Trump în cadrul luptei sale împotriva imigraţiei.
”Programul vizelor H-1B ar trebui să ajute întreprinderile americane să recruteze cetăţeni străini înalt calificaţi atunci când este o penurie de muncitori calificaţi în ţară”, a apreciat agenţia.
”Însă”, explică USCIS, ”prea mulţi muncitori americani care sunt calificaţi, vor şi merită să muncească în aceste domenii au fost ignoraţi sau dezavantajaţi pe nedrept”.
În linia politicii ”America first”, promovată de preşedintele american, serviciile de imigraţie afirmă că vor adopta o ”abordare mai ţintită” în privinţa vizelor întreprinderilor care ”abuzează” de program în detrimentul americanilor.
Săptămâna trecută, noua administraţie a emis directive care obligă angajatorii să demonstreze că locurile de muncă pe care le propun, mai ales în programarea informatică, cer competenţe specifice care necesită angajarea unui muncitor străini.
Departamentul Justiţiei a avertizat luni întreprinderile împotriva oricărei ”deturnări a vizei H-1B în scopul discriminării muncitorilor americani”.
Aceştia din urmă ”nu trebuie să fie defavorizaţi, iar Departamentul este deplin hotărât să ancheteze şi să dea în judecată” întreprinderile care contravin noilor directive, a anunţat Tom Wheeler adjunctul secretarului Justiţiei.
Măsurile de luni au fost anunţate în contextul în care Statele Unite lansează atribuirea anuală a aproximativ 85.000 de vize H-1B, pe care ”se bat” în fiecare an companii specializate în noile tehnologii.
Acest program se află în colimatorul lui Donald Trump, iar purtătorul de cuvânt al Casei Albe a sugerat că preşedintele ar putea să le abordeze în cadrul unei reforme mai largi cu privire la imigraţie.