Turcia a lansat o rachetă balistică peste Marea Neagră, potrivit Bloomberg. "A lovit cu succes ținta în 458 de secunde"
Turcia a lansat ieri, 18 octombrie, o rachetă balistică tactică cu rază scurtă de acțiune peste Marea Neagră, relatează Bloomberg. Publicația turcă Yeni Akit susține că proiectilul, produs de Roketsan, a parcurs 561 kilometri în 458 de secunde și a lovit cu succes ținta.
De Veronica Micu la 19.10.2022, 10:20Potrivit Bloomberg, care citează surse ce au dorit să rămână anonime, o platformă mobilă a fost folosită pentru a lansa racheta de pe aeroportul din Rize, oraș-port la Marea Neagră, în nord-estul Turciei. Proiectilul a zburat 561 km și a căzut în largul coastei portului Sinop din nordul Turciei, cea mai îndepărtată distanță parcursă de o astfel de armă dezvoltată în țară. Lansarea a fost făcută în cadrul "Proiectului de dezvoltare a sistemului de rachete Tayfun", aflat în derulare de câțiva ani.
Și presa turcă a relatat despre testul cu rachetă și a postat imagini din timpul lansării.
Presa turcă: Racheta a parcurs o distanță de 561 de kilometri în 458 de secunde și a lovit cu succes ținta
CNN Turrk a transmis că proiectilul a fost tras la ora locală 06.50, de pe o platformă care aparține ministerului Apărării Naționale. Iar publicația Yeni Akit dezvăluie că racheta lansată din orașul Rize a parcurs o distanță de 561 de kilometri în 458 de secunde și a lovit cu succes ținta.
În martie, Roketsan a anunțat că a dezvoltat o rachetă de croazieră de ultimă generație, numită Çakır, care poate fi lansată de pe platforme terestre, maritime și aeriene. Compania a subliniat că noua rachetă va fi "un multiplicator de forță pentru forțele armate", datorită caracteristicilor sale de ultimă oră și focosului eficient. Prototipul este încă în faza de realizare, primele teste fiind planificate pentru sfârșitul anului, iar integrarea platformei în 2023.
Racheta va fi testată inclusiv de aeronava de luptă fără pilot Akinci, cea mai avansată și sofisticată dronă construită de Turcia. Cu o rază de acțiune de peste 150 km, racheta de croazieră va fi lansată de avioane cu aripă fixă și rotativă, drone de asalt, vehicule tactice terestre și platforme navale și va fi echipată cu motorul turboreactor KTJ1750 dezvoltat de Kale Arge, scrie defenseromania.ro. Echipată cu un focos unic și cu sisteme de selecție a punctului de impact, racheta va fi extrem de distructivă, deoarece este capabilă să identifice ținte cu mare precizie, indiferent de condițiile meteorologice datorită sistemelor sale avansate de ghidare a fazei intermediare și terminale.