Turcia: Peste 2.000 de migranți continuă să aștepte la Edirne
Peste 2.000 de migranți, majoritatea refugiați sirieni, continuau să aștepte sâmbătă în jurul orașului Edirne în speranța de a ajunge în Europa pe la frontiera greacă la care nu au acces
De Redactia Observator la 19.09.2015, 14:27Peste 2.000 de migranți, majoritatea refugiați sirieni, continuau să aștepte sâmbătă în jurul orașului Edirne în speranța de a ajunge în Europa pe la frontiera greacă la care nu au acces
Prim-ministrul islamo-conservator turc Ahmet Davutoglu urmează să se întâlnească la ora 14.15 GMT cu o delegație de reprezentanți ai migranților în speranța de a debloca situația care durează de marți, informează surse din anturajul său.
Întâlnirea ar fi fost inițial planificată pentru vineri, dar a fost amânată din cauza programului lui Davutoglu.
Edirne este ultimul mare oraș turc înainte de frontiera cu Grecia și Bulgaria. Fosta capitală otomană a fost mereu un punct de trecere folosit de refugiați în drumul spre Europa.
În jur de o mie de migranți, printre care numeroși copii, așteaptă în condiții dificile în soare pe marginea autostrăzii internaționale, la circa 10 km de frontieră, fiind împiedicați de jandarmi să se deplaseze în această direcție.
Un alt grup de o mie de migranți a fost primit de autorităților turce pe un teren folosit pentru luptele tradiționale turce. Ei au avut o noapte relativ calmă și au primit porții de hrană calde.
Migranții au ajuns marți în regiune după un apel transmis pe rețelele sociale care le recomanda să evite traversarea periculoasă a Mării Egee între stațiunile balneare din sud-vestul Turciei și insulele grecești.
Peste 500.000 de migranți au trecut frontierele externe ale UE între ianuarie și august, potrivit agenției europene Frontex, din care peste jumătate au intrat prin Grecia.
Majoritatea refugiaților care încearcă să părăsească Turcia trăiesc acolo de luni de zile, uneori chiar de ani, după ce au fugit din cauza războiului civil care a devastat Siria. Turcia a primit în jur de două milioane de sirieni, din care 260.000 trăiesc în tabere de refugiați.