Antena LIVE

Curs valutar

Ucraina evită falimentul. Acord pentru restructurarea unor datorii de peste 20 de miliarde de dolari

Război în Ucraina. Ucraina a reuşit să evite falimentul, a ajuns la un acord pentru restructurarea unor datorii în valoare de 20 de miliarde de dolari. Creditorii au fost de acord să anuleze 37% din datorie (din care 12% este condiționat). În schimb, guvernul va emite noi obligaţiuni. Săptămâna trecută, guvernul de la Kiev a propus primele creşteri de taxe pe timp de război pentru a finanţa cheltuielile de apărare

De la 22.07.2024, 17:09
Ucraina evită falimentul. Acord pentru restructurarea unor datorii de peste 20 de miliarde de dolari Profimedia

Autorităţile ucrainene au anunţat luni că au ajuns la un acord de principiu cu grup de creditori pentru restructurarea unor obligaţiuni internaţionale în valoare de 20 de miliarde de dolari, transmite Reuters, citat de Agerpres. Anunţul autorităţilor de la Kiev vine cu doar o săptămână înainte de expirarea unui acord de suspendare a plăţii datoriilor timp de doi ani, acord convenit în 2022, şi este prima dată când o ţară a demarat o restructurare a datoriilor în mijlocul unui război.

Ucraina evită falimentul

"După luni de discuţii şi eforturi cu deţinătorii privaţi de obligaţiuni, Fondul Monetar Internaţional şi partenerii bilaterali, am ajuns la un acord de principiu cu comitetul ad-hoc al creditorilor cu privire la o restructurare de amploare a datoriei noastre publice externe", a declarat ministrul ucrainean al Finanţelor, Serhi Marcenko, într-un comunicat de presă.

Acesta a fost un pas important pentru a asigura stabilitatea bugetară a Ucrainei, precum şi resursele necesare pentru a continua să îşi finanţeze apărarea, a adăugat Marcenko. Comitetul ad-hoc al creditorilor, care regrupează 22% din obligaţiunile suverane ale Ucrainei, a calificat acordul drept "rapid şi constructiv".

Pe acelaşi subiect

Propunerea prevede o reducere de 37% a valorii obligaţiunilor internaţionale ale Ucrainei, ceea ce va permite Kievului să economisească 11,4 miliarde de dolari sub forma serviciului datoriei în următorii trei ani, durata actualului program al Ucrainei cu FMI.

Ucraina datorează creditorilor  23 de miliarde dolari

Chiar dacă obligaţiunile au o valoare contabilă de 19,7 miliarde de dolari, Ucraina datorează creditorilor aproximativ 23 de miliarde dolari, inclusiv dobânzile. Conform acordului, plăţile către deţinătorii de obligaţiuni se vor ridica la mai puţin de 200 de milioane de dolari, până la finele lui 2025.

Deţinătorii de obligaţiuni vor vota asupra propunerii în săptămânile următoare. Dacă un număr suficient va fi de acord, Guvernul de la Kiev va emite noi obligaţiuni. Acesta va fi al doilea acord de restructurare a Ucrainei în mai puţin de un deceniu. În 2015, Ucraina şi-a restaurat datoriile, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia.

Primele creşteri de taxe pe timp de război 

Guvernul ucrainean a propus săptămâna trecută prima majorare de taxe pe timp de război pentru a strânge noi fonduri de miliarde de dolari pentru arme şi salariile militarilor, în timp ce conflictul cu Rusia intră în a 29-a lună. În şedinţa săptămânală, guvernul a aprobat modificări la legea bugetului pentru 2024, crescând cheltuielile pentru apărare cu 495,3 miliarde de grivne (11,9 miliarde de dolari), au declarat oficiali guvernamentali şi parlamentari.

Până acum, Ucraina planificase un buget militar de circa 1.700 mii de miliarde de grivne pentru 2024. Modificările mai trebuie aprobate de parlament şi promulgate de preşedintele Volodimir Zelenski pentru a intra în vigoare. Guvernul a propus, de asemenea, o creştere a impozitelor şi a altor taxe, de la o taxă de război plătită de rezidenţi până la introducerea de taxe suplimentare la unele importuri şi creşterea accizelor la combustibil.

Potrivit Ministerului de Finanţe, modificările propuse sunt opţiunea cea mai blândă pentru a finanţa nevoile militare suplimentare, precizând că doar o treime dintre acestea vor fi acoperite prin creşteri de taxe. Cheltuielile pentru apărare ale Kievului continuă să crească pe măsură ce guvernul a lansat o nouă campanie de mobilizare pentru a aduce trupe proaspete în prima linie. Ucraina se concentrează, de asemenea, pe dezvoltarea industriei interne de armament.

Pentru a putea aloca mai mulţi bani armatei, guvernul a propus diferite creşteri de taxe, urmărind să colecteze venituri suplimentare de 140 miliarde de grivne. Guvernul cere parlamentului să ia în considerare o creştere a taxei individuale pe timp de război de la 1,5% în prezent la 5%.

Proiectele de propuneri publicate de mai mulţi parlamentari au arătat ca guvernul intenţionează să extindă numărul de afaceri eligibile să plătească această taxă, pentru a include antreprenorii individuali, microîntreprinderile şi întreprinderile mici.

Ministerul Finanţelor mai are în plan că strângă circa 362 miliarde de grivne de pe urma eforturilor de a reduce economia gri, şi de pe piaţa internă. Guvernul mai propune să îşi reducă bugetul propriu de cheltuieli pe 2024 cu 65,7 miliarde de grivne, inclusiv prin economii la plata datoriilor externe.

Deputata Roksolana Pidlasa, şefa comisiei pentru buget, a spus că parlamentarii vor lua în discuţie aceste amendamente în viitorul apropiat. În ce priveşte cheltuielile sociale şi umanitare, guvernul este dependent de ajutorul financiar internaţional, primind până acum, începând din februarie 2022, circa 89 miliarde de dolari de la partenerii occidentali.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina faliment datorii economie
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Țara care renunță la clasa pregătitoare. Copiii vor începe şcoala cu un an...
Fanatik.ro
Publicat 19.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Uluitor | Sanatoriul Techirghiol, obligat să plătească 50.000 de lei unui...
Gandul
Publicat 19.09.2024
„Asasinul” trimis de Iran pentru a-l ucide pe Netanyahu este un pensionar...
Adevărul
Publicat 19.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 20 septembrie 2024. Racii au parte de oportunități pe mai...
CaTine
Publicat 19.09.2024
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări...
spynews.ro
Publicat 19.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Zodiile care au noroc în toate în luna octombrie. Scapă de datorii, de...
Click.ro
Publicat 19.09.2024
Primele recenzii iPhone 16. Ce spun experții și utilizatorii despre noul...
Useit
Publicat 19.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a...
Redacţia.ro
Publicat 19.09.2024
Cum și-a pierdut Irinel Columbeanu averea. Mihai Albu: „Nu pe femei și...
libertatea.ro
Publicat 19.09.2024
Cardi B a fost criticată de fani pentru rutina ei intensă de antrenamente....
ZU
Publicat 19.09.2024
Copănele de pui în crustă crocantă de porumb. Rețetă adorată de întreaga...
Hello taste
Publicat 19.09.2024
Ce trebuie să faci pentru a crește stima de sine a fetei tale, potrivit...
Deparinti
Publicat 19.09.2024
Taximetriștii, la un pas de revoltă: „Dispeceratele au creat un adevărat...
ziare.com
Publicat 19.09.2024
Eiza González a purtat o rochie roz cu decolteu la premiile Emmy. A avut aceeași...
Happy
Publicat 19.09.2024
Efectele lipsei de fibre în dieta femeilor însărcinate. Sfaturi pentru o...
Medicool
Publicat 19.09.2024
Marian Iancu susţine că un club imită Rapidul: "Este o boală grea şi se ia,...
orangesport.ro
Publicat 17.09.2024