Ucraina îi dă bătăi de cap lui Putin. A atacat Rusia pentru prima dată cu 100 de drone kamikaze, mai multe decât a lansat Moscova
Ucraina a lansat în ultimele 24 de ore atacuri cu drone asupra unor instalații industriale, inclusiv rafinării și depozite de gaze naturale, din mai multe regiuni rusești, provocând incendii și perturbări. Ruşii susţin că ucrainenii au lansat rachete americane ATACMS asupra regiunii de frontieră Briansk. Ucraina recunoaşte că a lovit cu rachete, fără a preciza ce tip, o uzină chimică din Rusia ce producea explozivi pentru armata rusă.
De Redactia Observator la 14.01.2025, 15:36Război în Ucraina. Armata ucraineană a declarat marţi că a lovit în noaptea de 13 spre 14 ianuarie, cu rachete, o uzină chimică ce producea explozivi pentru armata rusă, în regiunea rusă de frontieră Briansk, informează AFP. "Dronele au reuşit să distragă apărarea aeriană rusă, deschizând calea rachetelor, care au atins ţintele principale", după ce un nou val de drone a lovit infrastructuri în jurul acestui loc, a anunţat armata ucraineană într-un comunicat.
Analist: Ucraina îi provoacă bătăi de cap lui Putin
Pntru prima dată, Ucraina a lansat mai multe drone kamikaze cu rază lungă de acțiune către ținte strategice rusești decât a trimis Rusia către țintele din Ucraina (100 la 80), a evaluat analistul militar de la Bild, Julian Röpcke. Dacă această tendință se menţine, ar însemna o deteriorare a situației militaro-industriale din Rusia, în timp ce armata rusă avansează în estul Ucrainei. Această situație paradoxală ar putea avea un impact asupra sprijinului pentru război pe termen mediu, ceea ce i-ar putea da bătăi de cap lui Putin, a apreciat analistul german.
De asemenea, arată că armata ucraineană și industria ei militară nu sunt nici pe departe pe cale de colaps, explică Röpcke. Problemele mari sunt limitate în primul rând la infanterie (mecanizată) și la apărarea antiaeriană, potrivit jurnalistului. Dronele cu rază scurtă, medie și lungă de acțiune continuă să fie produse nu numai în număr mare, ci și la o calitate mai bună (tot datorită partenerilor occidentali), ceea ce nu numai că duce la pierderi mari de oameni și echipamente pentru ruşi , dar obligă Moscova să-și ajusteze în mod constant strategia forțelor aeriene.
Ucraina susţine că a lovit cu rachete o uzină chimică din Rusia ce producea explozivi pentru armata rusă
Marţi dimineaţa, autorităţile ruse au anunţat că mai multe atacuri ucrainene cu drone şi rachete au vizat ţinte din oraşele Engels, Saratov, Kazan, Oriol şi regiunile Briansk şi Tula, provocând un incendiu de proporţii lângă oraşul Kazan şi avariind o întreprindere industrială în oraşul Engels.
În orașele Engels și Saratov, două unități industriale au fost avariate, potrivit guvernatorului Roman Busargin. El a confirmat că nu au fost victime, dar amploarea pagubelor rămâne neclară. Un canal de Telegram susţine că ținta din Engels era un depozit de petrol, despre care martorii oculari au spus că a fost lovit de cel puțin două ori, provocând un incendiu, relatează siteul Meduza, interzis în Rusia.
Potrivit armatei ucrainene, este același depozit vizat într-un atac de săptămâna trecută iar atacul recent a incendiat rezervoare de combustibil pentru bombardierele Tu-160. După atacul asupra depozitului de petrol din Engels din noaptea de 7 spre 8 ianuarie a izbucnit un incendiu care nu a putut fi stins timp de 5 zile. Nu este clar dacă instalația lovită luni seara este într-adevăr aceeași.
Busargin a anunțat că școlile din Saratov și Engels vor ține cursuri de la distanță marți. În Kazan, dronele ar fi lovit o instalație de gaz lichefiat Gazprom. Autoritățile locale au confirmat că o instalație pretolieră a luat foc, în timp ce canalele de Telegram au scris că au fost incendii la trei.
Guvernatorul Tatarstanului unde se află oraşul Kazan, Rustam Minnikhanov, a spus că a vizitat locul incendiului și că nu au existat victime sau pagube semnificative. El a adăugat că întreprinderile din zonă funcționează normal. Andrey Klychkov, guvernatorul orașului Oryol, a raportat și el un atac la scară largă cu drone. El a declarat că 17 drone au fost doborâte peste regiune şi că nu au fost victime sau pagube de infrastructură.
Regiunea Voronej a fost, de asemenea, vizată, guvernatorul Alexander Gusev raportând că mai multe drone au fost doborâte peste noapte, dar nu au existat victime sau pagube. Regiunea Tula a fost lovită şi ea târziu luni seara. Guvernatorul Dmitri Milyaev a raportat că mai multe mașini și anexe din orașul Alekhin au fost avariate de resturi de drone. El a mai declarat că un total de 17 drone au fost distruse în regiune în timpul nopții.
Potrivit unor surse anonime citate de canalul ucrainean de Telegram Astra, uzina chimică Aleksinsky, combinatul siderurgic Tulachermet și termocentrala Aleksinskaya au fost atacate în timpul nopții, un militar fiind rănit.
Guvernatorul regiunii Briansk, Alexander Bogomaz, a raportat că armata ucraineană a încercat luni seară o "lovitură combinată cu rachete", dar că forțele de apărare aeriană ruse au distrus toate țintele, fără a provoca victime. Forțele armate ucrainene au transmis ulterior că atacul a vizat uzina chimică Bryansk din Selțo, care produce explozibili și componente pentru rachetele și munițiile din industria rusă de apărare.
În jurul orei 6:30, ora Moscovei, autoritatea federală de reglementare a companiilor aeriene din Rusia, Rosaviatsia, a anunțat restricții temporare de zbor pe aeroporturile din Kazan, Kaluga, Saratov și Tambov. O oră mai târziu, restricțiile din Kaluga și Tambov au fost ridicate, dar au fost introduse noi restricții pe aeroporturile din Penza și Ulyanov.
Ruşii: Ucrainenii au încercat să atace regiunea Briansk cu rachete ATACMS și Storm Shadow
Ucraina a încercat să atace regiunea Briansk cu șase rachete ATACMS, șase rachete Storm Shadows și 31 de drone, a transmis marţi Ministerul rus al Apărării. "Noaptea trecută, de pe teritoriul Ucrainei, s-a încercat lansarea unui atac cu rachete asupra unor ținte din regiunea Briansk cu șase rachete operațional-tactice ATACMS fabricate în SUA, șase rachete de croazieră Storm Shadow lansate din aer și 31 de avioane - tip vehicule aeriene fără pilot", se arată în raportul ruşilor.
Moscova susţine că toate ţintele au fost doborâte de apărarea aeriană şi că nu există victime sau răniți. Alte două rachete de croazieră Storm Shadow au fost interceptate deasupra Mării Negre, potrivit Ministerul rus al Apărării.
Kievul şi Moscova şi-au intensificat loviturile în ultimele luni şi vor să-şi întărească poziţiile înainte de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă pe 20 ianuarie, preşedintele americane ales declarând că vrea să oprească războiul imediat ce îşi va prelua funcţia. Ucraina loveşte în mod regulat ţinte militare şi complexuri energetice în Rusia, ca ripostă la atacurile Kremlinului care îi însângerează teritoriul din februarie 2022.