Antena LIVE

Curs valutar

UE către Marea Britanie: "Mai întâi negociem divorţul, apoi acordurile comerciale"

Theresa May vrea ca procesul să se desfăşoare mai repede şi să poată negocia în paralel acordul care va reglementa modalităţile de ieşire din UE şi cel care va defini viitoarea sa relaţie cu aceasta, în special, în plan comercial. Dar "orientările" lui Donald Tusk ar urma să excludă orice acord cu privire la "viitoarea relaţie" înainte ca separarea să fie efectivă.

De la 31.03.2017, 18:39
WhatsApp

Theresa May vrea ca procesul să se desfăşoare mai repede şi să poată negocia în paralel acordul care va reglementa modalităţile de ieşire din UE şi cel care va defini viitoarea sa relaţie cu aceasta, în special, în plan comercial. Dar "orientările" lui Donald Tusk ar urma să excludă orice acord cu privire la "viitoarea relaţie" înainte ca separarea să fie efectivă.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, urmează să prezinte în capitala Maltei, la Valetta, un proiect de "orientări ale negocierilor", pe care liderii celor 27 de state membre UE le vor adopta la summitul din 29 aprilie la Bruxelles. 

Textul va stabili priorităţile lor politice, precum şi viziunea lor privind ritmul negocierilor, care apare ca unul dintre primele subiecte ale tensiunilor după ce premierul britanic Theresa May a declanşat miercuri procedura de ieşire din UE.

Theresa May vrea ca procesul să se desfăşoare mai repede şi să poată negocia în paralel acordul care va reglementa modalităţile de ieşire din UE şi cel care va defini viitoarea sa relaţie cu aceasta, în special, în plan comercial.

Pe acelaşi subiect

Dar "orientările" lui Donald Tusk ar urma să excludă orice acord cu privire la "viitoarea relaţie" înainte ca separarea să fie efectivă, lăsând totuşi deschisă uşa discuţiilor preliminare înainte de plecarea Regatului Unit, prevăzută pentru martie 2019. 

Încă din primele ore care au urmat notificării formale a Brexitului miercuri, un alt măr al discordiei a apărut deja privind viitoarea cooperare a Londrei în materie de securitate cu UE.

Guvernul britanic a trebuit astfel joi să încerce să aplaneze o polemică după ce Theresa May a părut să pună această cooperare în balanţa negocierilor, pentru a obţine condiţii de retragere avantajoase.

"Securitatea tuturor cetăţenilor este un subiect mult prea grav" pentru a constitui obiectul unei târguieli, a reacţionat eurodeputatul liberal Guy Verhofstadt, referent al Parlamentului European pentru negocierile privind Brexit.

Ministrul britanic responsabil de Brexit, David Davis, l-a asigurat că "aceasta nu este o ameninţare", ci un "argument pentru a obţine un acord" cu Bruxellesul.Cele trei principale priorităţi ale UE pentru negocierile viitoare sunt deja cunoscute. Ele vor să se clarifice soarta a peste 3 milioane de cetăţeni europeni aflaţi în Regatul Unit şi a peste 1 milion de britanici care locuiesc într-un alt stat membru al UE, şi să înlăture incertitudinile care persistă asupra frontierei între Republica Irlanda şi Irlanda de Nord, provincie britanică.

Cele 27 de state membre vor cere de altfel 'să se regleze conturile' angajamentelor bugetare ale Regatului Unit faţă de UE. Comisia a evaluat factura între 55 şi 60 de miliarde de euro, potrivit unui înalt responsabil european.

Dar Londra "nu recunoaşte sumele, uneori foarte importante, care au circulat la Bruxelles", a avertizat joi ministrul britanic al finanţelor, Philip Hammond.

Nu va exista "niciun rabat britanic", a avertizat, la rândul său, de la Berlin, şeful diplomaţiei germane Sigmar Gabriel, făcând aluzie la contribuţia redusă la bugetul european, smulsă de Margaret Thatcher în 1984.

Berlinul, ca şi Parisul, a avertizat de asemenea că viitoarea relaţie a UE cu Londra nu va putea fi abordată decât cu condiţia ca negocierile pentru ieşire să fie mult mai avansate şi că nu va exista un acord înainte de plecarea efectivă a Regatului Unit.

Parlamentul European, care va trebui să dea aprobarea oricărui acord cu Londra, împărtăşeşte aceeaşi opinie.

Chiar dacă procedura de separare nu a fost declanşată decât miercuri, primele consecinţe s-au concretizat deja.

 În sectorul financiar, celebra casă de asigurări Lloyd's of London a anunţat joi că îşi va deschide o filială la Bruxelles pentru a nu-şi pierde accesul deplin în UE.

De partea europeană, Luxembourg s-a poziţionat oficial pentru a primi foarte râvnita Autoritate bancară europeană EBA, ce va fi forţată să părăsească Londra odată cu Brexit.

După summitul european al Celor 27, prevăzut să aibă loc în 29 aprilie, va mai trebui ca statele membre să se reunească la sfârşitul lunii mai, la nivel ministerial,  pentru a adopta 'directive' ale negocierilor, mai detaliate decât "orientările" Consiliului European.

Citeşte şi: EFECTUL BREXIT. Imigranţii europeni din Marea Britanie, AVERTIZAŢI prin scrisori de autorităţi: "Pregătește-te să pleci!". Rezident german: "Sunt ŞOCAT!"

Francezul Michel Barnier, negociatorul şef al UE, va trebui atunci să-şi aibă mandatul confirmat pentru a începe în fine tratativele cu Londra după aproape un an de la referendumul prin care britanicii au ales să părăsească UE. 

Sursă: Agerpres.ro

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

brexit ue theresa may donald tusk negocieri
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Stațiunea ascunsă, de lângă Valea Prahovei, pe care prea puțini români o...
Fanatik.ro
Publicat 22.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Cum vede diaspora anul electoral din Europa și alegerea lui Trump. „Extrema...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Cel mai scump obiect din garderoba Iulianei Pepene. Câți bani a dat...
A1
Publicat 22.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își...
Useit
Publicat 22.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
SUA au o nouă armă care ar putea zdrobi armata lui Putin, dar ar fi mai puțin...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024