Antena LIVE

Curs valutar

UE către Marea Britanie: "Mai întâi negociem divorţul, apoi acordurile comerciale"

Theresa May vrea ca procesul să se desfăşoare mai repede şi să poată negocia în paralel acordul care va reglementa modalităţile de ieşire din UE şi cel care va defini viitoarea sa relaţie cu aceasta, în special, în plan comercial. Dar "orientările" lui Donald Tusk ar urma să excludă orice acord cu privire la "viitoarea relaţie" înainte ca separarea să fie efectivă.

De la 31.03.2017, 18:39
WhatsApp

Theresa May vrea ca procesul să se desfăşoare mai repede şi să poată negocia în paralel acordul care va reglementa modalităţile de ieşire din UE şi cel care va defini viitoarea sa relaţie cu aceasta, în special, în plan comercial. Dar "orientările" lui Donald Tusk ar urma să excludă orice acord cu privire la "viitoarea relaţie" înainte ca separarea să fie efectivă.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, urmează să prezinte în capitala Maltei, la Valetta, un proiect de "orientări ale negocierilor", pe care liderii celor 27 de state membre UE le vor adopta la summitul din 29 aprilie la Bruxelles. 

Textul va stabili priorităţile lor politice, precum şi viziunea lor privind ritmul negocierilor, care apare ca unul dintre primele subiecte ale tensiunilor după ce premierul britanic Theresa May a declanşat miercuri procedura de ieşire din UE.

Theresa May vrea ca procesul să se desfăşoare mai repede şi să poată negocia în paralel acordul care va reglementa modalităţile de ieşire din UE şi cel care va defini viitoarea sa relaţie cu aceasta, în special, în plan comercial.

Pe acelaşi subiect

Dar "orientările" lui Donald Tusk ar urma să excludă orice acord cu privire la "viitoarea relaţie" înainte ca separarea să fie efectivă, lăsând totuşi deschisă uşa discuţiilor preliminare înainte de plecarea Regatului Unit, prevăzută pentru martie 2019. 

Încă din primele ore care au urmat notificării formale a Brexitului miercuri, un alt măr al discordiei a apărut deja privind viitoarea cooperare a Londrei în materie de securitate cu UE.

Guvernul britanic a trebuit astfel joi să încerce să aplaneze o polemică după ce Theresa May a părut să pună această cooperare în balanţa negocierilor, pentru a obţine condiţii de retragere avantajoase.

"Securitatea tuturor cetăţenilor este un subiect mult prea grav" pentru a constitui obiectul unei târguieli, a reacţionat eurodeputatul liberal Guy Verhofstadt, referent al Parlamentului European pentru negocierile privind Brexit.

Ministrul britanic responsabil de Brexit, David Davis, l-a asigurat că "aceasta nu este o ameninţare", ci un "argument pentru a obţine un acord" cu Bruxellesul.Cele trei principale priorităţi ale UE pentru negocierile viitoare sunt deja cunoscute. Ele vor să se clarifice soarta a peste 3 milioane de cetăţeni europeni aflaţi în Regatul Unit şi a peste 1 milion de britanici care locuiesc într-un alt stat membru al UE, şi să înlăture incertitudinile care persistă asupra frontierei între Republica Irlanda şi Irlanda de Nord, provincie britanică.

Cele 27 de state membre vor cere de altfel 'să se regleze conturile' angajamentelor bugetare ale Regatului Unit faţă de UE. Comisia a evaluat factura între 55 şi 60 de miliarde de euro, potrivit unui înalt responsabil european.

Dar Londra "nu recunoaşte sumele, uneori foarte importante, care au circulat la Bruxelles", a avertizat joi ministrul britanic al finanţelor, Philip Hammond.

Nu va exista "niciun rabat britanic", a avertizat, la rândul său, de la Berlin, şeful diplomaţiei germane Sigmar Gabriel, făcând aluzie la contribuţia redusă la bugetul european, smulsă de Margaret Thatcher în 1984.

Berlinul, ca şi Parisul, a avertizat de asemenea că viitoarea relaţie a UE cu Londra nu va putea fi abordată decât cu condiţia ca negocierile pentru ieşire să fie mult mai avansate şi că nu va exista un acord înainte de plecarea efectivă a Regatului Unit.

Parlamentul European, care va trebui să dea aprobarea oricărui acord cu Londra, împărtăşeşte aceeaşi opinie.

Chiar dacă procedura de separare nu a fost declanşată decât miercuri, primele consecinţe s-au concretizat deja.

 În sectorul financiar, celebra casă de asigurări Lloyd's of London a anunţat joi că îşi va deschide o filială la Bruxelles pentru a nu-şi pierde accesul deplin în UE.

De partea europeană, Luxembourg s-a poziţionat oficial pentru a primi foarte râvnita Autoritate bancară europeană EBA, ce va fi forţată să părăsească Londra odată cu Brexit.

După summitul european al Celor 27, prevăzut să aibă loc în 29 aprilie, va mai trebui ca statele membre să se reunească la sfârşitul lunii mai, la nivel ministerial,  pentru a adopta 'directive' ale negocierilor, mai detaliate decât "orientările" Consiliului European.

Citeşte şi: EFECTUL BREXIT. Imigranţii europeni din Marea Britanie, AVERTIZAŢI prin scrisori de autorităţi: "Pregătește-te să pleci!". Rezident german: "Sunt ŞOCAT!"

Francezul Michel Barnier, negociatorul şef al UE, va trebui atunci să-şi aibă mandatul confirmat pentru a începe în fine tratativele cu Londra după aproape un an de la referendumul prin care britanicii au ales să părăsească UE. 

Sursă: Agerpres.ro

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

brexit ue theresa may donald tusk negocieri
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu interzicerea completă a telefoanelor mobile la şcoală?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025