Ultima zi a summit-ului NATO de la Vilnius. Ucraina, direct vizată: discuţiile cruciale la care va participa Zelenski şi ce ajutor i se promite
Summit-ul NATO de la Vilnius. Reporterul Observator Bianca Iacob a urmărit toate discuţiile de la summitul NATO din Lituania, acolo unde secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a vorbit despre aderarea Ucrainei și condițiile pe care Kievul trebuie să le îndeplinească.
De Bianca Iacob la 12.07.2023, 17:06E ziua dedicată partenerilor şi Ucrainei. De departe, cea mai importantă întâlnire este aceea cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi lansarea consiliului NATO - Ucraina. Este practic un instrument politic care face comunicarea dintre cele două părţi. Va fi lansat astăzi, 12 iulie, iar Zelenski este aşteptat să ajungă în scurt timp. După discuţii, Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, şi Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, vor avea o conferinţă comună.
S-a adoptat cel mai mare plan de apărare al NATO de după Războiul Rece
Deja în cadrul NATO nu se mai discută în termeni de "dacă" Ucraina va fi primită în Alianţă, ci se pune problema "când" se va întâmpla acest lucru. Sunt lideri ai NATO care spun că acest lucru se va întâmpla atunci când războiul va fi câştigat de Ucraina. Ca să se întâmple asta, Ucraina are nevoie de ajutor militar, Germania deja livrează tancuri şi va oferi şi sisteme Patriot. Franţa livrează sisteme de rachete şi va fi adoptat un program de ajutor pentru a putea susţine Ucraina.
După acest summit, vom putea spune că Ucraina va fi mai aproape de NATO. Un partener cu care se va discuta de la egal la egal. Tot în cursul zilei de astăzi sunt programate discuţii şi cu alţi parteneri precum Republica Moldova, Bosnia Herţegovina şi Georgia. E un summit important din mai multe puncte de vedere. O dată, pentru că este cel mai mare summit NATO din punct de vedere al numărului de participanţi. Apoi pentru că s-a adoptat cel mai mare plan de apărare al NATO de după Războiul Rece, 300.000 de militari sunt sub comanda directă a NATO gata să intervină dacă situaţia o va impune. Numărul poate creşte până la 500.000 de militari.