Antena LIVE

Curs valutar

Aviaţia turcă a doborât un avion de vânătoare al Rusiei, la graniţa cu Siria

Un avion turc de vânătoare de tip F-16 a doborât marţi un avion de război de origine necunoscută, în Turcia

De la 24.11.2015, 14:58
WhatsApp
Vezi și:

Un avion turc de vânătoare de tip F-16 a doborât marţi un avion de război Suhoi 24 al Rusiei, în Turcia, după ce acesta ar fi încălcat spaţiul aerian în apropiere de frontiera cu Siria şi a ignorat avertizările, declară un oficial militar turc pentru Reuters. Oficiali de la Moscova au confirmat că este vorba de un avion rusesc.

Citește și:
Rusia susține că avionul său militar doborât de Turcia nu a încălcat spațiul aerian al acestei țări

UPDATE 12 : Autoritățile turce l-au convocat marți pe însărcinatul cu afaceri permanent al Rusiei la Ankara, după incidentul în urma căruia armata turcă a doborât un avion militar rus, care, potrivit Ankarei, ar fi violat spațiul aerian turc la frontiera cu Siria.

Acest înalt responsabil rus a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe al Turciei, a precizat, sub protecția anonimatului, un diplomat turc pentru AFP.

UPDATE 11: Turcia a confirmat că avioanele sale de vânătoare au doborât marţi un avion de război rus, care i-ar fi încălcat spaţiul aerian şi a ignorat avertismentele repetate, în timp ce Rusia susţine că aeronava sa a zburat numai deasupra teritoriului sirian, relatează Associated Press în pagina online.

Potrivit unui comunicat al armatei turce, avionul a pătruns în spaţiul aerian turc în zona oraşului Yaylidag, din provincia Hatay, şi a fost avertizat de zece ori în decurs de cinci minute.

Vinerea trecută, Ministerul turc de Externe l-a convocat pe ambasadorul rus, cerându-i ca Rusia să înceteze operaţiunile în Siria împotriva satelor turkmene. Ankara a precizat că acţiunile ruse "nu constituie o luptă împotriva terorismului", ci bombardarea civililor. Ambasadorul Andrei Karlov a fost avertizat în timpul întrevederii că operaţiunile ruse ar putea avea consecinţe grave, sublinia ministerul.

Trupele siriene sunt în ofensivă în zona controlată de câteva grupări insurgente, inclusiv aripa Al-Qaida în Siria, Frontul al-Nusra, şi de Divizia a 2-a de Coastă, formată din luptători turkmeni locali.

Rami Abdurrahman, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), a declarat că avionul s-a prăbuşit în regiunea munţilor turkmeni, în provincia Latakia.

Regiunea munţilor turkmeni a fost vizată în ultimele zile de o ofensivă a forţelor guvernamentale siriene, susţinute de raidurile aeriene ruse.

Luna trecută, avioane turce de război au doborât o dronă neidentificată despre care au spus că a încălcat spaţiul aerian al Turciei.

În urma unor acuzaţii anterioare privind intruziunile Rusiei în spaţiul aerian turc, Comandamentul European al SUA a trimis pe 6 noiembrie şase avioane de vânătoare ale Forţelor Aeriene americane, de la baza lor din Marea Britanie, la baza aeriană turcă Incirlik, pentru a ajuta Turcia, stat membru NATO, să-şi securizeze spaţiul aerian.

Cu o zi înainte, Consiliul Nord-Atlantic al NATO a avertizat Moscova că se expune unui "pericol extrem" trimiţând avioane în spaţiul aerian turc.

UPDATE 10: Rebeli sirieni afirmă că au ucis unul dintre membrii echipajului avionului rus doborât

Un membru al echipajului avionului rus doborât marţi în nordul Siriei a fost atins de focuri de armă rebele în timp ce încerca să-şi ghideze paraşuta către o zonă aflată sub controlul trupelor guvernamentale, afirmă o grupare rebelă, care susţine că l-a ucis, relatează DPA în pagina online.

"În timp ce coborau, ei (membrii echipajului) încercau în mod repetat să-şi direcţioneze paraşutele astfel încât să sosească în teritoriul aflat sub controlul dictatorului Bashar al-Assad", a declarat Jabir Ahmad, un purtător de cuvânt al brigăzii rebele, într-un mesaj trimis DPA pe Facebook.

Ahmad adaugă că "oamenii noştri din cadrul celei de a 10-a Brigăzi de Coastă de mitraliere au putut să-l lovească înainte să treacă mai departe, iar cadavrul a căzut în zona eliberată".

"Pilot rus ucis în provincia Latakia de revoluţionari... o căutare a celui de-al doilea pilot (este) în curs", a anunţat gruparea rebelă a 10-a Brigadă de Coastă în mesaje postate pe conturile ei de Twitter şi Facebook.

Un consilier juridic din cadrul Armetei Siriene Libere (ASL) a confirmat că pilotul a fost ucis. Era neclar cum a murit pilotul, a declarat Osama Abou Zeid pentru DPA.

Cei doi aviatori s-au paraşutat după ce avionul lor de vânătoare a fost lovit în apropiere de frontiera dintre Siria şi Turcia, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Observatorul, care monitorizează conflictul prin intermediul unor activişti locali, a anunţat că elicoptere ruseşti efectuau căutări în zona în care s-a prăbuşit aeronava, în Munţii Jabal al-Turkoman.

Regiunea a fost afectată, în ultimele două luni, de confruntări armate între forţe guvernamentale, susţinute de atacuri aeriene ruse, şi facţiuni siriene rebele.

Turcia a avertizat anterior împotriva oricărei încălcări a spaţiului său aerian de către avioane ruse se vânătoare, care au început să efectueze misiuni de susţinere a forţelor guvernamentale siriene de la 30 septembrie.

UPDATE 9  Ambasadorul rus la Ankara a fost convocat la Ministerul de Externe turc. Potrivit Hurryiet, încă de vinerea trecută diplomaţii ruşi au fost avertizaţi că Turcia nu va acceptă împotriva minorităţii turkmene din nordul Siriei şi va lua "măsurile necesare". Avionul SU-24 a fost doborât în vreme ce survola tocmai regiunea locuită de turkmeni.

UPDATE 8  ONG-ul "Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului" susţine că elicoptere ruseşti au ajuns deja în zona prăbuşirii avionului şi îi caută pe cei doi piloţi. Se ştie că aceştia au reuşit să se catapulteze. O filmare postată în reţelele sociale arată presupusul cadavru al unui dintre ei. Despre soarta celuilalt nu se ştie nimic.

UPDATE 7  Consiliul Nord Atlantic va ţine o sesiune extraordinară în cursul serii de marţi, la ora 16:00 (18:00, ora României). Reuniunea este una pur informativă, afirmă oficialii NATO, nefiind invocat articolul 4, care se referă la ameninţări la adresa integrităţii teritoriale, independenţei sau securităţii unui stat membru

UPDATE  Nicolai Levicev, vicepreşedinte al Dumei de la Moscova, a făcut o paralelă între atacul din Turcia şi cel din Egipt şi a sugerat că Rusia să întrerupă toate zborurile spre Turcia şi să îşi evacueze toţi cetăţenii din această ţară.

UPDATE 6  Preşedintele rus Vladimi Puţin ar putea comenta incidentul în cadrul vizitei pe care o face marţi în Iordania, a anunţat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Până acum, nu ştim care a fost motivul prăbuşirii avionului. Ştim însă cu siguranţă că aeronava era în spaţiul aerian sirian", a spus Peskov. "Nu putem face declaraţii până când nu avem imaginea completă a situaţiei. Trebuie să avem răbdare. Este un incident foarte serios".

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, urmează să viziteze miercuri Turcia, pentru o reuniune plănuită cu mult timp înainte. Nu se ştie dacă vizită va mai avea loc sau nu.

UPDATE 5  CNN Turcia a publicat o harta a traseului de zbor al aeronavei ruseşti.

UPDATE 4  În reţelele sociale a apărut un clip care ar înfăţişa momentul în care un grup de rebeli sirieni care afirmă că sunt mujaheddini descoperă cadavrul unuia dintre piloţii ruşi. Puteţi vedea clipul pe Twitter - va avertizăm, imaginile sunt şocante.

UPDATE 3  Oficialii ruşi susţin că avionul se află la o altitudine de 6.000 de metri atunci când a fost doborât de tiruri de la sol. Ankara afirmă însă că a fost interceptat de două avioane F-16, după ce ar fi fost avertizat de 10 ori.

UPDATE 2  Ministerul Apărării de la Moscova a confirmat că este vorba despre un avion rusesc, SU-24. Acesta ar fi survolat doar spaţiul aerian al Siriei, afirmă oficialii ruşi. Însă Turcia consideră că spaţiu aerian al sau şi o zona de 8 kilometri în interiorul Siriei.

UPDATE 1: NATO este 'în contact cu autoritățile turce' și 'urmărește îndeaproape situația', după ce Turcia a doborât marți un avion militar rus, care, potrivit Ankarei, îi încălcase spațiul aerian, a indicat un responsabil al Alianței, citat de AFP.

De altfel, potrivit DPA, NATO a anunțat că ambasadorii Alianței vor avea o reuniune extraordinară la orele 16:00 GMT, la cererea Turciei.

'NATO urmărește cu atenție situația. Suntem în contact cu autoritățile turce', s-a limitat să spună un oficial al blocului nord-atlantic, contactat de agenția franceză de presă, după cel mai grav incident de la începutul intervenției Moscovei în Siria la 30 septembrie, în sprijinul regimului președintelui Bashar al-Assad.

La 5 octombrie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, chemase Rusia 'să respecte pe deplin spațiul aerian al Alianței și să evite o escaladare a tensiunilor' cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

ȘTIREA INIȚIALĂ: 

Avionul s-a prăbuşit într-un sat din provincia siriană Latakia. Oficialul turc, citat de Reuters, a declarat că avionul a fost doborât pentru că a violat spaţiul aerian al Turciei. Avioanele ruseşti de vânătoare care acţionează în Siria, bombardând poziţii ale teroriştilor Statului Islamic, dar şi ale rebelilor sirieni anti-Assad, au încălcat în repetate rânduri, în ultima perioadă, spaţiul aerian al Turciei.

Conform preşedinţiei turce, avionul este rusesc şi ar fi fost avertizat înainte să fie doborât. Informaţia a fost confirmată şi de ministerul Apărării de la Moscova, care a anunţat că un avion SU-24 s-a părbuşit în Siria, în urma unui atac.

Martori citaţi de agenţia turcă de presă Dogan susţin că au văzut doi piloţi catapultându-se din avionul rusesc, scrie gandul.info.

 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

avion rusia siria razboi conflict teroristi
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024