Antena LIVE

Curs valutar

Un copil ucrainean a ajuns singur la granița cu România. Părinții lui au fost uciși în aceeași zi. Povestea sfâșietoare a lui Iuri

Iuri a ajuns singur la frontiera cu România, venind din regiunea Odessei. Părinţii lui au fost, amândoi, ucişi în aceeaşi zi în războiul din Ucraina. Iuri ştie ce s-a întâmplat şi a putut să povestească. Toţi copiii care ajung neînsoţiţi la punctele de frontieră dintre Ucraina şi România beneficiază de protecţie umanitară.
Război Rusia - Ucraina, ziua 40 LIVE TEXT

De la 04.04.2022, 12:43
WhatsApp
Un copil ucrainean a ajuns singur la granița cu România. Părinții lui au fost uciși în aceeași zi. Povestea sfâșietoare a lui Iuri Salvati Copiii Romania

Cele mai multe persoane care se refugiază din Ucraina în România, fugind din calea unui război care afectează întreaga ţară, sunt femei şi copii. Printre priorităţile pe care echipele Salvaţi Copiii România le-au identificat la punctele de frontieră şi în centrele de refugiaţi se numără nevoia de informaţii concise şi de asistenţă socială, sub toate formele: umanitară, juridică, psiho-emoţională, mai ales în cazurile vulnerabile, un capitol aparte fiind acela al copiilor care intră neînsoţiţi pe teritoriul României, potrivit news.ro

Cazul lui Iuri, intrat ulterior în grija unui centru de plasament din România, nu este singular. După ce a primit asistenţă umanitară imediată de la echipa Salvaţi Copiii aflată în Vama Isaccea, Iuri a intrat în sistemul de protecţie şi îngrijire pentru copiii care au intrat neînsoţiţi în România. Copiii neînsoţiţi sunt acei copii care intră pe teritoriul României fără părinţi sau alţi reprezentanţi legali. Ei pot intra în România singuri sau alături de o rudă adultă sau de o persoană care are grijă de ei şi în oricare dintre cazuri beneficiază de protecţie.

Ce se întâmplă cu copiii ucraineni care ajung singuri în România

Copiii care nu sunt însoţiţi de adulţi sunt preluaţi de echipa mobilă a DGASPC-ului pentru a fi stabilită, conform Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, o măsură de protecţie specială (plasamentul la o persoană sau familie, la un asistent maternal, preferabil vorbitori de limbă ucraineană sau rusă sau plasamentul în regim de urgenţă).

Pe acelaşi subiect

Situația copiilor neînsoţiţi care călătoresc cu rude sau persoane care declară că au grijă de ei

Dacă aceşti copii călătoresc cu alţi adulţi (rude ori persoane care au grijă de ei) şi sunt în tranzit sau declară că vor rămâne în România, Poliţia de Frontieră solicită adulţilor completarea unor formulare cu date despre copil şi despre adulţi (nume, data naşterii, naţionalitate, sex, documentul de identitate şi telefon) şi cu privire la adresa la care vor locui în străinătate sau în ţara noastră.

Dacă vor rămâne pe teritoriul României şi declară că nu au unde să locuiască, Poliţia de Frontieră apelează la reprezentanţii DGASPC (Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului) pentru a notifica Grupul Operativ pentru minori neînsoţiţi pentru acordarea de asistenţă umanitară şi identificarea măsurilor adecvate pentru protecţia lor astfel încât aceştia să beneficieze imediat de servicii socio-medicale şi educaţionale.

În oricare dintre situaţii, reprezentantul DGASPC are responsabilitatea de a stabili dacă se impune acordarea imediată de servicii specializate de consiliere psihologică sau de asistenţă socială de către serviciile sociale publice sau organizaţiile neguvernamentale.

Integrarea educaţională a copiilor neînsoţiţi

Ministerul Educaţiei asigură, prin inspectoratele şcolare judeţene, cuprinderea tuturor copiilor neînsoţiţi în sistemul de educaţie ca audienţi, iar după recunoaşterea sau echivalarea a studiilor, ca elevi.Indiferent de statutul lor, copiii au dreptul la educaţie în aceleaşi condiţii ca ante-preşcolarii, preşcolarii şi elevii români, având dreptul la cazare gratuită în internatele şcolare, alocaţie de hrană, rechizite, îmbrăcăminte, încălţăminte şi manuale. 

Protecţia copiilor cetăţeni străini sau apatrizi

Regulile de mai sus prevăzute pentru copiii neînsoţiţi se aplică şi copiilor cetăţeni străini sau apatrizi neacompaniaţi de părinţi ori de un reprezentant legal care ajung în ţara noastră din zona de conflict militar din Ucraina. Copiii prinşi în zonele de război din Ucraina sunt expuşi riscurilor de înfometare, frig şi trafic de persoane. Totodată, mai mult de 100.000 de copii trăiesc în Ucraina în instituţii de îngrijire a copilului şi sunt în risc crescut de a fi lăsaţi în urmă.

În data de 30 martie, ONU a raportat 3.090 de victime civile în Ucraina, dintre care 1.189 morţi; 145 de copii au fost ucişi, cărora li se adaugă alţi 222 de copii răniţi, de la începutul războiului. Mai mult de 4 milioane de persoane, dintre care jumătate copii, au fost nevoite să fugă din calea războiului, aceasta fiind cea mai mare dislocare a copiilor de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat 82 de atacuri asupra unor unităţi sanitare din Ucraina şi, potrivit Ministerului Educaţiei şi Ştiinţei, 698 de unităţi de învăţământ au fost avariate, 75 fiind complet distruse de atacurile Rusiei.

Potrivit autorităţilor române (Poliţia de Frontieră), 610.940 de ucraineni au intrat în România între 24 februarie şi 2 aprilie, pe la punctele de frontieră cu Ucraina şi Republica Moldova. Majoritatea refugiaţilor doar tranzitează România, unde au rămas până acum 80.000 de ucraineni.

„Astăzi, tot mai mulţi copii sunt în risc să-şi piardă viaţa, să fie afectaţi de boli, frig şi lipsa educaţiei. Războiul din Ucraina este o dramă de proporţii şi victimele cele mai vulnerabile sunt copiii. În 2022, abia după ce lumea a început să îşi revină din criza pandemică, sunt mai mulţi copii decât înaintea pandemiei afectaţi de războaie”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

La nivel naţional, echipele Salvaţi Copiii au acordat sprijin complex, incluzând asistenţă juridică şi psihologică, pentru 25.315 de persoane, dintre care 14.173 de copii ucraineni şi 11.142 adulţi. Cei care doresc să sprijine programul de asistenţă umanitară o pot face pe site-ul Organizaţiei Salvaţi Copiii sau pot trimite un SMS la 8827 cu textul SALVEZ, donaţie singulară de 2 EURO.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

copil granita refugiati romania
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să pui în butoiul cu varză murată ca să nu se acrească prea tare. Trucul...
Fanatik.ro
Publicat 22.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024