Un expert chinez susține că originile COVID-19 ar trebui căutate în SUA. De ce îi suspectează chinezii pe americani
Un epidemiolog chinez susține că Statele Unite ar trebui să fie prioritare în următoarea fază a investigațiilor privind originea COVID-19 după ce un studiu a arătat că boala ar fi circulat acolo încă din decembrie 2019, potrivit presei de stat din China, citată de Reuters.
De Redactia Observator la 17.06.2021, 13:00Studiul, publicat săptămâna aceasta de Institutele Naționale pentru Sănătate (NIH) din SUA, a arătat că cel puțin 7 persoane din 5 state americane au fost infectate cu SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19, cu săptămâni înainte ca Statele Unite să raporteze primele sale cazuri oficiale, relatează Reuters.
Un studiu comun realizat de China și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) publicat în martie a stabilit că SARS-CoV-2 provine cel mai probabil din comerțul cu animale sălbatice, iar virusul a trecut la oameni de la lilieci printr-o specie intermediară. Dar Beijingul a promovat teoria conform căreia COVID-19 a intrat în China din străinătate prin alimente congelate contaminate. Mai mulți politicieni internaționali solicită investigații cu privire la posibilitatea ca virusul să fi scăpat dintr-un laborator.
Ping-pong cu acuzații despre originea Covid. De ce îi ”suspectează” chinezii pe americani
Zeng Guang, epidemiolog șef al Centrului chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, a declarat pentru tabloidul de stat Global Times că atenția ar trebui să se îndrepte către Statele Unite, care au fost lente în a testa oamenii în primele etape ale pandemiei și dețin numeroase laboratoare biologice. "Toate subiectele legate de arme biologice din țară ar trebui să fie verificate", a spus el.
Despre studiul din SUA, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Zhao Lijian, a declarat că acum este „evident” că pandemia de COVID-19 are „origini multiple” și că alte și țări ar trebui să coopereze cu OMS. Originea pandemiei este o sursă de tensiune politică între China și Statele Unite, recent revenind tot mai des în discuție Institutul de Virologie Wuhan (WIV), situat în Wuhan, unde au fost identificate primele cazuri la sfârșitul anului 2019.
China a fost criticată pentru lipsa de transparență legată de detalii despre primele cazuri de boală, precum și despre virusurile studiate la Institutul de Virologie Wuhan.
Un raport al unui laborator național al guvernului SUA a concluzionat că este plauzibil ca virusul să fi scăpay din laboratorul Wuhan, a scris Wall Street Journal la începutul acestei luni.
Un studiu anterior a ridicat posibilitatea ca SARS-CoV-2 să fi circulat în Europa încă din septembrie 2019, dar experții au spus că acest lucru nu înseamnă neapărat că nu provine din China, unde au fost găsite multe coronavirusuri asemănătoare SARS în sălbăticie.