Un nou super-aliment. Ce este "banana falsă", considerată "copacul împotriva foametei"
Ensete ventricosum, supranumită și "banana etiopiană" sau "banana falsă", ar putea fi un nou super-aliment și o soluție salvatoare în fața schimbărilor climatice care afectează tot mai multe culturi.
De Redactia Observator la 21.01.2022, 18:48Potrivit BBC, planta are potențialul de a hrăni peste 100 de milioane de persoane, arată un studiu. Practic necunoscută la nivel mondial, din Ensete ventricosum se face pâine și terci în Etiopia, iar cercetătorii cred că ar putea fi cultivată pe suprafețe mult mai mari în Africa, unde multe comunități se luptă cu foametea. "Este o plantă care poate juca un rol foarte important în problema siguranței alimentare și a dezvoltării durabile", a declarat dr. Wendawek Abebe, de la Hawassa University din Etiopia.
Un posibil super-aliment: "Banana falsă" este asemănătoare cu banana clasică
"Banana falsă" este apropiată din punct de vedere genetic de banana clasică, fiind aliment de bază pentru circa 20 de milioane de etiopieni. Cu toate acestea, nu e cultivată pe suprafețe mari, deși alte plante asemănătoare, necomestibile, s-au întins până în Africa de Sud, ceea ce sugerează că este rezistentă la schimbările geografice.
Agronomii au prognozat că Ensete ventricosum ar putea hrăni zeci de milioane de oameni și ar îmbunătăți securitatea alimentară în Etiopia, Kenya, Uganda sau Rwanda. "Are niște caracteristici neobișnuite care o fac unică. O poți planta oricând, o poți culege oricând și este perenă. E motivul pentru care ei îi zic un copac împotriva foamei", a fost de părere dr. James Borrell, de la Royal Botanic Gardens.