Antena LIVE

Curs valutar

Un soldat nord-coreean rănit a fost luat prizonier de armata ucraineană, susţine Coreea de Sud

Agenţia de spionaj din Coreea de Sud a confirmat declaraţiile ucrainenilor conform cărora un soldat nord-coreean rănit a fost capturat de forţele ucrainene, relatează AFP.  Ar putea fi prima captură de acest fel de când Phenianul a trimis forţe de luptă pentru a întări trupele ruse în războiul din Ucraina.

De la 27.12.2024, 10:43
WhatsApp
Galerie (2)
Un soldat nord-coreean a fost luat prizonier de armata ucraineană, susţine Seulul Profimedia

Război în Ucraina. Armata ucraineană a luat prizonier un soldat nord-coreean trimis să lupte în sprijinul Rusiei, au raportat vineri serviciile de informaţii sud-coreene, o premieră de când Kievul şi Occidentul au dezvăluit participarea trupelor de la Phenian la conflict, conform AFP.

Această implicare a unei armate străine regulate a fost o escaladare majoră a invaziei lansate în urmă cu aproape trei ani de Vladimir Putin şi care se apropie de o fază critică odată cu revenirea lui Donald Trump la Casa Albă în mai puţin de o lună.

"Ca parte a schimburilor de informaţii în timp real cu agenţia de informaţii a unei ţări aliate, s-a confirmat că un soldat nord-coreean rănit a fost capturat", a transmis agenţia naţională de informaţii din Coreea de Sud într-un comunicat, fără a oferi detalii despre circumstanţe. Agenţia a reacţionat la postări de pe reţelele de socializare ale unor conturi ucrainene care raportau această capturare, cu fotografii ale unui soldat prezentat ca fiind nord-coreean.

O fotografie a unui soldat din Coreea de Nord, presupus a fi capturat, a fost distribuită pe Telegram. Detalii despre starea soldatului sunt necunoscute. Presa internaţională nu a confirmat până acum autenticitatea imaginii.

Pe acelaşi subiect
 

Telegram

Potrivit Kievului, 12.000 de soldaţi nord-coreeni, inclusiv "aproximativ 500 de ofiţeri şi trei generali", sunt angajaţi în regiunea rusă Kursk, unde armata ucraineană ocupă din august câteva sute de kilometri pătraţi. Nici Rusia, nici Coreea de Nord nu au confirmat vreodată prezenţa acestui contingent alături de armata rusă.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că aproape 3.000 de soldaţi nord-coreeni au fost ucişi sau răniţi de la angajamentul lor alături de Rusia. Seulul a precizat luni că 1.100 de soldaţi nord-coreeni "au fost ucişi sau răniţi". Statul Major sud-coreean a observat, de asemenea, pregătiri care ar putea indica faptul că Phenianul se pregăteşte să trimită noi unităţi în Rusia, ca întăriri sau pentru a-i înlocui pe cei care luptă deja, pe lângă drone.

Tratat de apărare reciprocă între Phenian şi Moscova

Un tratat de apărare reciprocă între Phenian şi Moscova, semnat în iunie, a intrat în vigoare la începutul acestei luni. Acesta prevede "ajutor militar imediat" în cazul unei agresiuni armate din partea unei ţări terţe. Seulul consideră că Phenianul încearcă să-şi modernizeze capacităţile de război convenţional cu ajutorul Rusiei, prin experienţa acumulată în lupta împotriva forţelor ucrainene. 

"Implicarea nord-coreenilor în lupte nu a avut un impact semnificativ asupra situaţiei", a declarat marţi pentru AFP Evgen Erin, purtător de cuvânt al serviciilor de informaţii militare ucrainene (GUR). El a spus că trupele nord-coreene nu au experienţă modernă de luptă, mai ales în faţa dronelor care au devenit omniprezente pe câmpul de luptă, şi folosesc "tactici mai primitive, din cel de-Al Doilea Război Mondial sau de după cel de-Al Doilea Război Mondial".

Ucraina şi Rusia şi-au intensificat atacurile în ultimele luni, Kievul lansând bombardamente masive care au vizat sectorul energetic al Ucrainei în ziua de Crăciun, şi vor să facă tot ce pot pentru a-şi consolida poziţiile înainte de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă în ianuarie.

Republicanul, care a mai fost preşedinte al Statelor Unite din 2017 până în 2021, a promis în repetate rânduri că va restabili pacea în Ucraina "în 24 de ore" şi a cerut o "încetare imediată a focului", precum şi negocieri. Dar neclaritatea din jurul planului său provoacă îngrijorare în Ucraina. Aflat în dificultate pe front şi foarte dependent de ajutorul occidental, Kievul se teme să nu fie forţat să încheie un acord care i-ar fi nefavorabil.

Pe fondul discuţiilor tot mai mari despre negocierile de pace, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Slovacia s-a oferit, în timpul unei vizite în Rusia a premierului Robert Fico pe 22 decembrie, să fie o "platformă" pentru astfel de discuţii. Vizita unui lider european în capitala rusă, o mişcare foarte rară, a fost împotriva politicii de izolare a lui Vladimir Putin aplicată de Occident, care încearcă să rămână unit în sprijinul său pentru Kiev.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina coreea de nord soldat
Întrebarea zilei
Noul an vine cu scumpiri. Vă gândiţi la un al doilea job, pentru suplimentarea veniturilor?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Colosul din România care renaște. A fost uitat după Revoluție, dar totul se...
Fanatik.ro
Publicat 28.12.2024
Diversionita: Cum ni se înscenează neîncrederea că am reușit
spotmedia.ro
Publicat 27.12.2024
Un centru pentru migranți care costă Italia un miliard de euro a devenit...
spotmedia.ro
Publicat 24.12.2024
DEZVĂLUIRI șocante la 35 de ani de la DOBORÂREA avionului cu filmări ale...
Gandul
Publicat 28.12.2024
Dezvăluirile unor români din orașul unde zeci de mii de oameni trăiesc în...
Adevărul
Publicat 28.12.2024
Motivul pentru care Andreea Bostănică a izbucnit în lacrimi pe internet în...
A1
Publicat 26.12.2024
Horoscopul zilei de 29 decembrie 2024. Balanțele sunt în căutarea echilibrului...
CaTine
Publicat 28.12.2024
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis...
spynews.ro
Publicat 27.12.2024
Deși acolo salariul mediu este 1.039 de lei/lună, nu s-ar întoarce acasă:...
GSP
Publicat 28.12.2024
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse...
Click.ro
Publicat 26.12.2024
Ce vechime are Luna, de fapt. Un nou studiu i-a dezvăluit vârsta reală
Useit
Publicat 28.12.2024
Ce trebuie să ai în buzunar AZI de Sfântul Ștefan pentru a-ti merge bine tot anul
Redacţia.ro
Publicat 27.12.2024
Fanta românească e mai scumpă și mai proastă decât cea din Italia: mai...
libertatea.ro
Publicat 27.12.2024
Kayla Nicole a întâmpinat dificultăți în a-și ține respirația sub apă....
ZU
Publicat 28.12.2024
Păstrăv la cuptor, umplut cu ierburi proaspete și felii de lămâie
Hello taste
Publicat 28.12.2024
Infecțiile tractului urinar la copii: legătura cu frigul și prevenția
Deparinti
Publicat 27.12.2024
Isterie apărută în rândul americanilor: Au cumpărat un produs...
ziare.com
Publicat 28.12.2024
Itati Cantoral își dezvăluie cea mai mare dorință pe plan personal din 2025....
Happy
Publicat 27.12.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Efectele consumului de gelatină. Ce este și cum poate influența sănătatea...
Medicool
Publicat 28.12.2024