Student în Anglia, pe patul de moarte, s-a căsătorit cu iubita pe care o ceruse după diagnosticul crunt: tumoare pe creier
Un tânăr student, aflat pe patul de moarte, şi-a îndeplinit ultima dorinţă de a se căsători cu iubita lui. O ceruse în căsătorie în urmă cu patru luni, atunci când medicii i-au dat vestea cutremurătoare: tumoare pe creier şi i-au spus că mai are doar câteva luni de trăit.
De Larisa Andreescu la 24.03.2021, 11:30- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
De la durerea de cap la diagnosticul sumbru
Owen Copland, în vârstă de 20 de ani, din Liverpool, a ajuns la spital în octombrie 2020 după ce durerile de cap deveniseră insuportabile. În noiembrie medicii l-au diagnosticat cu boala teribilă şi l-au programat pentru o operaţie care i-ar fi putut salva viaţa.
Lucrurile s-au schimbat însă în martie 2021, când tumoarea a arătat semne de creştere rapidă, iar cadrele medicale i-au oferit un prognostic sumbru. Tânărul mai avea să trăiască un număr limitat de zile, şansele sale de a învinge boala erau nule.
Owen a decis astfel că vrea să se căsătorească cu iubita lui de doi ani, Sarah Jones, în vârstă de 21 de ani, într-o ceremonie simbolică, extrem de emoţionantă.
Cei dragi cuplului au organizat o nuntă în doar două ore, iar slujba, care a avut loc acasă la el, în data de 8 martie, avea să fie o ceremonie de angajament, pentru a-şi arăta iubirea eternă unul faţă de celălalt. El o ceruse în căsătorie în data de 25 februarie, după ce primise o a doua opinie legată de starea sa de sănătate, conştientizând că lucrurile nu aveau să se mai îmbunătăţească din acel punct.
„Când am venit acasă, mi-am văzut prietena și am spus: Vreau să mă căsătoresc cu tine” a povestit Owen.
Luke, cel mai bun prieten al lui, a reușit să participe la nuntă după ce fusese anunţat cu doar 24 de ore înainte şi a pregătit „cel mai frumos discurs”, pe care mama lui Owen, Gill, în vârstă de 54 de ani, a spus că l-a auzit vreodată.
Deşi tânărul, care a fost susținut de fundaţia Brain Tumor Research, era deja ţintuit la pat, a avut ocazia să se căsătorească cu frumoasa lui mireasă şi a putut să se bucure de festivitatea cu flori, muzică live şi mâncare delicioasă.
„M-am simțit bine să-mi văd prietenii și să aud discursul celui mai bun prieten al meu, pe care l-am rugat să-mi fie cavaler de onoare cu o zi înainte. A fost emoţionant pentru amândoi” a adăugat el.
Studentul la teatru în anul III la Universitatea John Moores din Liverpool a spus că i s-a acordat un sprijin imens din partea familiei sale, în special a mamei, Gill, și a surorii, Jane, în vârstă de 25 de ani: „Înainte nu conştientizam cât de importantă e familia, dar de la diagnostic încoace mi-am dorit să fie alături de mine, aşa cum au şi fost de altfel. Ştiu că nu mă vor părăsi şi nu vor renunţa la mine, îi iubesc”.
Owen a început să aibă dureri constante de cap în octombrie anul trecut, în timp ce studia pentru ultimul său an universitar. Mama lui a încercat să îl programeze la medic, dar nu a reuşit idn cauza pandemiei. De-abia după ce a sunat la ambulanţă de două ori şi l-a dus singură la spital de trei ori, i s-a făcut o scanare CT şi a fost diagnosticat cu o leziune cerebrală. Apoi a făcut un RMN şi a aflat că are un tip agresit de tumoare pe creier, urmând ca pe 10 noiembrie să fie operat timp de 6 ore pe creier.
Testele ulterioare au arătat că tumoarea era un Glioblastom de gradul 4, cel mai agresiv, iar un RMN la Centrul de Cancer Clatterbridge din Liverpool l-a pus în faţa faptului împlinit: tumoarea se răspândire la coloana vertebrală. Pe 25 februarie, Owen a primit o a doua opinie de la un consultant oncolog clinic, care i-a explicat perspectivele pentru a-i oferi o „idee despre cât grav era totul”.
Tânărul a aflat astfel că suferă de o tumoare incurabilă care l-ar putea omorî în decursul unor zile, nu luni, nu ani, dar a încercat să rămână pozitiv în ciuda greutăţii cumplite. „Rămân pozitiv și mă lupt cu asta” şi-a spus atunci, adăugând: „Știu că nu există leac și prognosticul este rău, dar dacă mi se spune două săptămâni, voi trage de viaţă pentru încă o săptămână. Vreau doar să mă simt mai bine, dar este ceea ce este și voi lua lucrurile ca atare”.
Prietenii şi familia au organizat nunta în câteva ore
Pe 5 martie, un medic i-a spus că tumoarea-i apasă pe trunchiul creierulu, provocându-i o scădere ritmului cardiac, adăugând că ar putea fi mort în doar câteva zile. Prietenii și familia s-au adunat pentru a-i organiza nunta în două ore, astfel încât să se bucure de câteva clipe de fericire alături de iubita lui, cât şi de cei dragi.
Studentul este acum îngrijit acasă, iar tratamentul disponibil este limitat din cauza stării sale grav avansate. Atât el cât şi mama lui şi-au dorit să vorbească despre toată experienţa, despre calvarul din ultimele luni, doar pentru a creşte gradul de conştientizare a tumorilor cerebrale, despre care Gill susţine că nu există încă finanţare pentru a se găsi un tratament, potrivit Daily Mail.
„Cred cu sinceritate că ar trebui să existe mai multe finanțări pentru cercetarea tumorilor cerebrale. El și ceilalți care suferă merită să se întâmple această schimbare. Deși toate tipurile de cancer și boli sunt devastatoare, aceasta se află într-o ligă proprie. E ca și cum ai călca prin noroi. Spre deosebire de alte tipuri de cancer, acest lucru a fost ceva de care nu am auzit niciodată; nu se vorbeşte destul de mult despre asta” a povestit mama acestuia.
Familia a creat o pagină de Facebook „Owen și Glioblastoma” pentru a împărtăşi cu oamenii povestea acestuia şi lupta cu teribila boală şi speră ca în viitor alţi băieţi de vârsta lui Owen să aibă parte de o şansă la viaţă.