Un tribunal din India a decis că pipăitul unui copil îmbrăcat nu constituie agresiune. Decizia catalogată halucinantă, mai ales că judecătorul este femeie
Un tribunal din India a decis că pipăitul unui copil prin îmbrăcămintea lor nu constituie agresiune sexuală, fapt care a atras indignarea întregii ţări, dar şi la nivel internaţional.
De Cristian Ionescu la 26.01.2021, 12:55Dacă victima e îmbrăcată, nu e abuz
Judecătorul Pushpa Ganediwala de la Înalta Curte din Bombay a decis că un bărbat în vârstă de 39 de ani nu a fost vinovat de agresarea sexuală a unei fete de 12 ani, deoarece nu i-a scos hainele, ceea ce înseamnă că nu a existat niciun contact explicit, scrie CNN.
Potrivit documentelor instanței, bărbatul l-a adus pe copil în casa lui sub diferite pretexte. În timp ce era acolo, el l-a atins nepotrivit și a încercat să îl dezbrace.
Ulterior, el a fost găsit vinovat de agresiune sexuală și condamnat la trei ani de închisoare de o instanță inferioară, dar apoi a făcut apel la Înalta Curte.
În hotărârea sa din 19 ianuarie, judecătoarea Ganediwala a constatat că fapta sa nu ar intra în definiția agresiunii sexuale.
"Având în vedere caracterul strict al pedepsei prevăzute pentru infracțiune, în opinia acestei instanțe, sunt necesare dovezi mai concrete", a scris ea.
Judecătorul Ganediwala l-a achitat pe acuzat de agresiune sexuală, dar l-a condamnat pentru acuzația mai mică de molestare și l-a condamnat la un an de închisoare.
"Principiul de bază al jurisprudenței penale este că pedeapsa pentru o infracțiune trebuie să fie proporțională cu gravitatea infracțiunii", a spus ea.
Decizia va trebui urmată de toate instanţele de judecată
Alte instanțe superioare și instanțe inferioare din toată țara vor trebui acum să urmeze decizia Înaltei Curți Bombay.
Comisia Națională pentru Femei a declarat că intenționează să formuleze o contestație juridică la hotărâre, care a spus că va avea un efect în cascadă asupra diferitelor dispoziții care implică siguranța și securitatea femeilor.
Karuna Nundy, avocat la Curtea Supremă a Indiei, cea mai înaltă instanță a țării, a cerut recalificarea judecătorilor care au adoptat hotărâri care erau complet contrare legii stabilite și drepturilor fundamentale.
Agresiunea sexuală este o problemă uriașă în India, unde infracțiunile sexuale sunt adesea brutale și răspândite, dar sunt adesea tratate prost în cadrul sistemului de justiție al țării.
Pe baza cifrelor oficiale din 2018, violul unei femei este raportat la fiecare 16 minute.