Uniunea Europeană va comanda 160 de milioane de doze din vaccinul anti-COVID produs de compania americană Moderna
Uniunea Europeană va comanda 160 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 de la compania americană Moderna. Anunţul a fost făcut chiar de preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.
De Andreea Anghel la 24.11.2020, 16:32- Distribuirea oricărui vaccin are loc numai după unda verde a Agenţiei Europeane a Medicamentului
- Livrările vor fi posibile abia după ce vaccinurile se vor dovedi sigure şi eficiente
- Cele mai importante ştiri ale zilei sunt la Observator 19
Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunţat marţi un contract cu societatea americană Moderna, în vederea furnizării a până la 160 de milioane de doze de vaccin anti-COVID. Acesta ar fi cel de-al şaselea contract încheiat de Uniunea Europeană cu un laborator farmaceutic, relatează news.ro.
''Sunt fericită să anunţ că vom aproba mâine un nou contract în vederea securizării altui vaccin împotriva COVID-19 în portofoliul nostru'', a anunţat Ursula von der Leyen.
Preşedinta Comisiei a menţionat că ar mai exista un al şaptelea contract de achiziţionare a unui vaccin anti-COVID, însă nu au fost date alte detalii.
Comisia a semnat deja cinci contracte prin care precomandă vaccinuri împotriva coronavirusului. Însă, aceste livrări vor fi posibile abia după ce vaccinurile se vor dovedi sigure şi eficiente.
Distribuirea oricărui vaccin are loc numai după unda verde a autorităţii de reglementare, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).
Vaccinul Moderna, eficient 95%
Societatea americană din domeniul biotehnologiei Moderna a anunţat luni, într-un comunicat, că vaccinul său împotriva covid-19 este eficient în proporţie de 94,5% în reducerea riscului îmbolnăvirii, un nivel similar celui anunţat săptămâna trecută de Pfizer/BioNTech (90%), relatează AFP.
Acest lucru înseamnă că riscul unei îmbolnăviri de covid-19 a fost redus cu 94,5% în grupul vaccinat, în comparaţie cu grupul căruia i s-a administrat un placebo, în cadrul unui test clinic aflat în curs în Statele Unite.
Astfel, 90 de participanţi din grupul căruia i s-a administrat un placebo s-au îmbolnăvit de covid-19, în timp ce în grupul vaccinat s-au îmbolnăvit doar cinci participanţi la testele clinice.
În cazul în care acesta ar fi nivelul eficienţei în cadrul populaţiei generale - acesta ar fi unul dintre cele mai eficiente vaccinuri din prezent, comparabil cu cel al rujeolei - eficient în 97% din doze, potrivit Centrului american de Prevenţie şi Luptă împotriva bolilor (CDC).
În comparaţie, eficienţa vaccinurilor împotriva gripei a oscilat între 19 şi 60% în ultimele zece sezoane de gripă din Statele Unite, precizează CDC.