Antena LIVE

Curs valutar

Uniunea Europeană va reduce emisiile de carbon cu 55% până în 2030. Legea europeană a climei, „angajamentul nostru imperios față de copiii și nepoții noștri”

Uniunea Europeană şi-a propus noi ţinte ambiţioase în lupta contra schimbărilor climatice. Conform unei noi legi agreate între statele membre şi Parlamentul European, blocul comunitar va reduce emisiile de carbon cu cel puţin 55% până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990. 

De la 23.04.2021, 17:04
Uniunea Europeană va reduce emisiile de carbon cu 55% până în 2030 Shutterstock

Comisia Europeană a salutat miercuri acordul provizoriu dintre colegiuitori cu privire la Legea europeană a climei.

„Angajamentul nostru politic de a deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050 este acum și sub formă de lege. Legea europeană a climei pune Uniunea Europeană pe o cale verde pentru generațiile următoare. Este angajamentul nostru imperios faţă de copiii şi nepoţii noştri”, a declarat șefa Comisiei Europee, Ursula von der Leyen, conform BBC.

La rândul său, vicepreşedintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans, a adăugat. „Acesta este un moment istoric pentru UE. Am ajuns la un acord ambiţios pentru a înscrie obiectivul nostru de neutralitate climatică într-o legislaţie cu caracter obligatoriu, care va orienta politicile noastre pentru următorii 30 de ani. Legea climei va modela redresarea verde a UE şi va asigura o tranziţie verde echitabilă din punct de vedere social. Acordul de astăzi consolidează, de asemenea, poziţia noastră de lider în combaterea crizei climatice. Atunci când liderii mondiali se vor reuni cu ocazia Zilei Pământului, UE va prezenta aceste veşti îmbucurătoare, care sperăm să fie o sursă de inspiraţie pentru partenerii noştri internaţionali. Este o zi de bun augur pentru concetăţenii noştri şi pentru planeta noastră”.

Angajamente la nivel mondial

Înțelegerea a venit cu puțin timp înainte de sumitul liderilor mondiale, unde Statele Unite ale Americii s-au angajat de asemenea să-şi reducă emisiile de gaze cu efect de seră la jumătate faţă de nivelul din 2005, până în 2030.

Statele Unite îşi stabilesc obiectivul unei reduceri cu 50-52% - faţă de nivelul din 2005 - a emisiilor de gaze cu efect de seră, până în 2030, au anunţat oficiali din administraţia lui Joe Biden. Președintele american, care încearcă să relanseze lupta împotriva modificărilor climatice, abandonată de către predecesorul său Donald Trump, şi-a stabilit deja obiectivul - mai larg - de a trece Statele Unite la o economie mai puţin poluantă cu carbon până în 2050.

Joe Biden a prezentat la sfârşitul lui martie un vast plan privind infrastructura care prevede o reducere a dependenţei Statelor Unite de energia fosilă, în lupta împotriva încălzirii globale. Acest plan de investiţii, care este necesar să fie adoptat de către Congres, se loveşte de opoziţia republicanilor. Planul prevede alocarea a 174 de miliarde de dolari (aproximativ 150 de miliarde de euro) în vederea dezvoltării pieţei vehiculelor electrice şi mobilizarea a miliarde de dolari în favoarea energiei regenrabile.

Obiectiv ambițios, dar realizabil

Legea europeană a climei, unul dintre elementele-cheie ale Pactului verde european, consacră angajamentul UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050 şi obiectivul intermediar de reducere a emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990. Acest acord privind Legea europeană a climei este o etapă esenţială pentru Comisia von der Leyen, îndeplinind unul dintre angajamentele anunţate în Orientările politice ale preşedintei din iulie 2019.

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan a declarat că reducerea emisiilor reprezintă un obiectiv ambițios, dar realizabil. 

„Este un obiectiv ambiţios, dar este un obiectiv realizabil, mai ales cu sprijin financiar de la nivel european. Alte grupuri politice de stânga din Parlamentul European au dorit un obiectiv mai mare, 60%, însă acesta nu ar fi fost realizabil. Costurile pentru economie, pentru industrie, pentru sectorul privat ar fi fost mult prea mari, mai ales în acest context post-pandemic”, a declarat oficialul european.

El a adăugat că acest acord la care s-a ajuns, de a reduce emisiile cu 55%, este ambiţios, permite protejarea mediului înconjurător şi este în acelaşi timp realist, faţă de o ţintă mai mare, nerealistă, cu caracter populist. Este evident că energia din surse poluante va fi din ce în ce mai scumpă, a adăugat Mureşan. 

Pe lângă obiectivul de atingere a neutralităţii climatice până în 2050, acordul de miercuri consolidează cadrul european pentru acţiunile în domeniul climei prin introducerea următoarelor elemente: un obiectiv climatic ambiţios pentru 2030 de reducere cu cel puţin 55% a emisiilor nete comparativ cu 1990, precizând contribuţia reducerilor şi a absorbţiilor de emisii; recunoaşterea necesităţii de a consolida absorbantul de carbon al UE printr-un regulament mai ambiţios privind LULUCF (utilizarea terenurilor, schimbarea destinaţiei terenurilor şi silvicultura), pentru care Comisia va face propuneri în iunie 2021; un proces pentru definirea unui obiectiv climatic pentru 2040, ţinând seama de bugetul orientativ pentru emisiile de gaze cu efect de seră pentru perioada 2030-2050, care urmează să fie publicat de Comisie; un angajament privind emisiile negative după 2050.

De asemenea, va fi înfiinţat Comitetul ştiinţific consultativ european privind schimbările climatice, care va oferi avize ştiinţifice independente; vor exista dispoziţii mai stricte privind adaptarea la schimbările climatice, o coerenţă puternică între politicile Uniunii şi obiectivul neutralităţii climatice şi un angajament de a iniţia dialogul cu diverse sectoare pentru a pregăti foi de parcurs sectoriale menite să traseze calea către neutralitatea climatică în diferite domenii ale economiei.

Cornel Preda

Cornel și-a descoperit pasiunea pentru jurnalism încă din anii gimnaziali, când se trezea la 5 dimineața și mergea la chioșcul de ziare pentru a face „revista presei”. ...

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Țara care renunță la clasa pregătitoare. Copiii vor începe şcoala cu un an...
Fanatik.ro
Publicat 19.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Uluitor | Sanatoriul Techirghiol, obligat să plătească 50.000 de lei unui...
Gandul
Publicat 19.09.2024
„Asasinul” trimis de Iran pentru a-l ucide pe Netanyahu este un pensionar...
Adevărul
Publicat 19.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 21 septembrie 2024. Gemenii trebuie să se desprindă de...
CaTine
Publicat 20.09.2024
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări...
spynews.ro
Publicat 19.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Zodiile care au noroc în toate în luna octombrie. Scapă de datorii, de...
Click.ro
Publicat 19.09.2024
Primele recenzii iPhone 16. Ce spun experții și utilizatorii despre noul...
Useit
Publicat 19.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a...
Redacţia.ro
Publicat 19.09.2024
Cum și-a pierdut Irinel Columbeanu averea. Mihai Albu: „Nu pe femei și...
libertatea.ro
Publicat 19.09.2024
Cardi B a fost criticată de fani pentru rutina ei intensă de antrenamente....
ZU
Publicat 19.09.2024
Ruladă cu gem de căpșuni. Un desert simplu, delicios și aspectuos
Hello taste
Publicat 20.09.2024
Ce trebuie să faci pentru a crește stima de sine a fetei tale, potrivit...
Deparinti
Publicat 19.09.2024
Taximetriștii, la un pas de revoltă: „Dispeceratele au creat un adevărat...
ziare.com
Publicat 19.09.2024
Eiza González a purtat o rochie roz cu decolteu la premiile Emmy. A avut aceeași...
Happy
Publicat 19.09.2024
Ce include o dietă sănătoasă. Alimentele de care ai nevoie în fiecare...
Medicool
Publicat 20.09.2024
Marian Iancu susţine că un club imită Rapidul: "Este o boală grea şi se ia,...
orangesport.ro
Publicat 17.09.2024