Vaccin împotriva COVID-19, testat în SUA
Pe măsură ce epidemia de coronavirus avansează în întreaga lume, o rază de speranţă vine din Statele Unite. Autorităţile de aici au început testele clinice pentru un vaccin.
De Redactia Observator la 18.03.2020, 12:09- Medicii vor să observe orice efecte secundare.
- Milioane de euro au fost puşi la bătaie.
Pe măsură ce epidemia de coronavirus avansează în întreaga lume, o rază de speranţă vine din Statele Unite. Autorităţile de aici au început testele clinice pentru un vaccin. Participanţii, 45 la număr vor trebui să treacă prin mai multe faze de testare, înainte ca antidotul să iasă pe piaţă.
Această clinică din Seattle este zona zero a luptei împotriva pandemiei de coronavirus.
Dr. Lisa Jackson, medic: Aceasta este prima testare a vaccinului. Obiectivele noastre sunt destul de clare. Vrem să vedem cum se comportă organismul, dacă sunt efecte secundare, cum reacţionează sistemul imunitar. În special să vedem cum recţionează anticorpii produşi împotriva acelei proteine particulare pe care o face vaccinul.
45 de oameni s-au înscris în programul care se va desfăşura în mai multe etape. Subiecţii, cu vârste între 18 şi 55 de ani, vor primi câte o doză la fiecare 30 de zile şi vor fi urmăriţi în permanenţă.
Medicii vor să observe orice efecte secundare şi să încerce să le contracareze.
Jennifer Haller, voluntar: Am fost prima! Sunt foarte încântată! A fost simplu, a fost la fel ca un vaccin gripal. Am făcut unul gripal acum câteva luni şi s-a asemănat foarte mult cu acesta.
Rebecca Sirull, voluntar: Pentru fiecare părinte este important să fie privit cu mândrie de copii. Este important să le acordăm ceva demn, după părerea mea. Cred că îi ajutăm şi o să observe când se maturizează că pot face diferenţa în lume, nu contează cât de mare sau mică este.
Australia, Israel şi Germania sunt doar câteva dintre ţările care depun eforturi uriaşe să scoată cât mai repede posibil un vaccin pe piaţă. Milioane de euro au fost puşi la bătaie şi la nivelul Uniunii Europene. Scopul este puţin spus ambiţios. Ca un leac să fie găsit până în vară.
Charles Michel, preşedintele Consiliului European: Am anunţat săptămâna trecută că vom asigura mai mult sprijin cercetătorilor, pentru a face progrese şi pentru a dezvolta un vaccin şi am profita de reunirea grupului G7 pentru a lua decizii, pentru a colabora şi pentru a putea să luăm decizii concrete în vederea obţinerii unor progrese, ceea ce este foarte important.
Aproape 200 de mii de oameni au fost infectaţi cu COVID 19 în întreaga lume. Noul coronavirus afectează plămânii oamenilor şi se manifestă prin tuse şi temperatură înaltă.
Cea mai mare rată de mortalitate este în rândul bătrânilor, oameni peste 70 şi 80 de ani care suferă şi de alte afecţiuni. Peste 7 mii de oameni au murit la nivel mondial. În Europa, cea mai grav afectată ţară este Italia cu 2 mii 158 de decese.