Pașaportul de vaccinare, o controversă la nivel mondial. În UE s-ar putea lua o decizie în doar câteva zile
Trebuie să aibă sau nu mai multă libertate cel care se vaccinează împotriva coronavirusului? Este întrebarea momentului la nivel mondial. În Europa, o decizie s-ar putea lua în această săptămână, la summitul şefilor de stat şi de guvern.
De Redactia Observator la 17.01.2021, 21:38- Cert este un lucru - tot mai mulţi oameni nu mai vor să respecte carantina şi ies în stradă
Şeful diplomaţiei germane este cel care pledează pentru mai multă libertate pentru vaccinaţi. Heiko Mass susţine că nu este vorba de discriminare sau privilegii, ci pur şi simplu cei imunizaţi trebuie să aibă dreptul să meargă la restaurant sau la film.
Marile companii aeriene şi alte corporaţii internaţionale susţin şi ele paşapoartele de vaccinare. În Israel, acestea sunt foarte aproape să devină realitate.
Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: Aducem mai multe vaccinuri. Sper ca azi să vaccinăm în jur de 200.000 de oameni şi că vom continua să facem asta pe parcursul acestei săptămâni, pentru a putea, cu ajutorul paşaportului verde, să redeschidem treptat ramuri ale economiei şi societăţii, până vom putea face asta complet.
Grecia face deja presiuni la nivelul Uniunii Europene pentru un paşaport de imunizare valabil la nivelul întregului bloc comunitar, iar propunerea va fi luată în discuţie de liderii europeni la summitul de joi.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii respinge însă ideea unui certificat de imunizare care să atragă după el anumite privilegii, pentru că în opinia specialiştilor forului internaţional, există prea multe necunoscute în privinţa eficienţei vaccinului în reducerea transmiterii COVID-19.
Tensiuni în Austria, din cauza restricțiilor impuse. Se cere demisia cancelarului Kurz
Până la o decizie în privinţa paşapoartelor de imunizare, tot mai mulţi europeni refuză să mai stea în carantină. În Viena, mii de oameni au ieşit în stradă, mulţi fără măşti şi fără a respecta distanţarea.
Oamenii vor să revină la viaţa pe care o aveau înainte de pandemie şi cer demisia cancelarului Sebastian Kurz.
Marco Maier, student: Suntem îngropaţi în teme. Suntem demoralizaţi şi pesimişti. Am obosit, pus şi simplu vrem să ne reîntoarcem la şcoală.
M-am săturat de aceste restricţii. Nu sunt coronasceptic şi nici de extremă dreapta, dar ceea ce face guvernul nu este corect.
Cu îmbolnăvirile scăpate de sub control, cancelarul Sebastian Kurz rămâne de neînduplecat şi azi a anunţat prelungirea carantinei până pe 7 februarie.
Sebastian Kurz, cancelarul Austriei: Regulile de distanţare fizică vor fi înăsprite, de la 1 metru la 2 metri. În al doilea rând, recomandăm insistent purtarea măştilor FFP2 în locul celor obişnuite.
Nemulţumiţi de carantina tot mai strictă sunt şi britanicii. În Birmingham, o manifestaţie faţă de măsurile de carantină a fost întreruptă de poliţie, iar mai mulţi protestatari au fost reţinuţi.