Val de căldură extremă în Europa. În Spania se anunță 51 de grade Celsius!
Val de căldură extremă în Europa. Începutul lunii august aduce temperaturi greu de suportat pentru zonele de sud, dar şi centrale ale continentului. Cei mai afectaţi vor fi locuitorii din Peninsula Iberică, unde maximele vor putea ajunge şi la 51 de grade Celsius, dar de caniculă nu scapă nici Italia, Germania sau Grecia, destinaţii turistice deosebit de populare printre români.
De Redactia Observator la 01.08.2018, 10:37Val de căldură extremă în Europa. Începutul lunii august aduce temperaturi greu de suportat pentru zonele de sud, dar şi centrale ale continentului. Cei mai afectaţi vor fi locuitorii din Peninsula Iberică, unde maximele vor putea ajunge şi la 51 de grade Celsius, dar de caniculă nu scapă nici Italia, Germania sau Grecia, destinaţii turistice deosebit de populare printre români.
Estul Spaniei și Portugalia s-au transformat într-un adevărat infern. Temperaturile depăşesc deja valori de peste 40 de grade Celsius, iar în unele locuri s-au atins chiar şi 47 de grade.
Acesta este însă doar începutul, pentru că meteorologii au avertizat că valul de caniculă extremă se va intensifica până duminică. În această perioadă este de aşteptat ca temperaturile să se situeze între 45 şi 51 de grade Celsius, cea mai călduroasă zonă fiind chiar chiar capitala Portugaliei, Lisabona şi regiunile lăturalnice.
Nu doar Peninsula Iberica se confruntă cu o situaţie dramatică. În Germania nivelul apei fluviului Elba a scăzut drastic şi a ajuns la doar 49 de centimetri, astfel că transportul maritim a fost paralizat. Şi fermierii se plâng că seceta le va afecta grav producţia şi cer ajutor de la stat.
Dincolo de efectele economice, localnicii încearcă să lupte cu canicula cum ştiu mai bine, consumul de îngheţaţă şi bere crescând semnificativ. Datele arată că în luna iulie s-a realizat cel mai mare consum de bere din istorie în Germania.
Între timp, în Italia şi Elveţia se iau măsuri pentru ajutorul animalelor afectate şi ele de căldură. În Alpi, vacile primesc apă cu ajutorul elicopterelor, iar în grădinile zoologice, din ţarcuri nu lipsesc cuburile masive de gheaţă.