Veneţia se confruntă cu cele mai mari inundaţii din ultimii 50 de ani
Veneţia se confruntă cu cele mai mari inundaţii din ultimii 50 de ani. Apele mării au urcat la cote fără precedent şi au invadat străvechea catedrală San Marco. Experţii se tem că monumentele istorice au suferit pagube ireparabile.
De Redactia Observator la 13.11.2019, 15:28Veneţia se confruntă cu cele mai mari inundaţii din ultimii 50 de ani. Apele mării au urcat la cote fără precedent şi au invadat străvechea catedrală San Marco. Experţii se tem că monumentele istorice au suferit pagube ireparabile. Între timp, presa străină anunţă că inundaţiile au făcut deja două victime. Una dintre ele este un bărbat de 78 de ani care s-a electrocutat după ce casa lui a fost invadată de ape.
Sirenele apărării civile au sunat la Veneţia, unde nivelul apei a urcat la un metru şi 87 de centimetri peste cota normală, cu doar şapte centimetri sub recordul absolut din 1966.
Luigi Brugnaro, primar: Trebuie să fim cu toţii uniţi, ca să putem înfrunta toate aceste efecte evidente ale schimbărilor climatice.
Fenomenul, numit "Acqua Alta", a fost amplificat de vântul puternic dinspre larg, cu rafale care au atins 100 de kilometri pe oră.
Pasarelele instalate pentru circulaţia localnicilor şi a turiştilor au ajuns şi ele sub apă, ca şi pardoseala cu mozaic şi bazele coloanelor de marmură din catedrala San Marco.
Este a şasea oară când catedrala este inundată, în cei 1.200 de ani de existenţă. De la restaurante şi magazine până la simple locuinţe, spaţiile de la parterul clădirilor au fost şi ele invadate de ape.
Marco Zamunan: Casa noastră este la parter şi, de fiecare dată când se produce fenomenul "Acqua Alta", casa este inundată. Pentru turişti este, probabil, amuzant dar nouă, veneţienilor, nu ne place.
Apele au făcut şi două victime. Una dintre ele este un bărbat de 78 de ani care a fost electrocutat în propria sa casă inundată. Furtuna a făcut ravagii în toată Italia.
În sudul ţării, la Matera, capitala culturală europeană din acest an, străzile s-au umplut de noroi, pietre şi deşeuri în urma unei ploi torenţiale.
La celălalt capăt al Europei, într-o regiune din nordul Angliei, sute de oameni au fost evacuaţi după ce a plouat într-o zi cât într-o lună.
Inundaţiile au devenit o temă a campaniei dinaintea alegerilor anticipate: opoziţia acuză guvernul că nu a declarat starea de urgenţă în regiunea sinistrată.