Antena LIVE

Vladimir Putin, către Republica Moldova: Vă dăm gaz dacă slăbiți relațiile cu UE. Răspunsul Chișinăului

Compania rusă Gazprom a propus ca Republica Moldova să își ajusteze acordul de liber schimb cu UE și să amâne reformele pieței energetice convenite cu Bruxelles-ul în schimbul unui gaz mai ieftin, relatează Financial Times.

De la 27.10.2021, 11:26
Imagine ilustrativă Shutterstock

Fosta republică sovietică a declarat stare de urgență în timp ce încearcă să își asigure suficiente livrări pentru a trece peste criza de gaze din timpul iernii. Luna trecută, Gazprom, controlată de Kremlin, a redus livrările către Moldova cu o treime, ca urmare a încheierii unui contract pe termen lung, și a cerut mai mult decât dublul condițiilor anterioare pentru a continua să furnizeze gaz.

În cadrul negocierilor din această lună, Gazprom le-a spus oficialilor moldoveni că va reduce prețul dacă țara este pregătită să modifice acordul comercial fără taxe vamale cu UE, au declarat persoane informate despre discuții.

De asemenea, Gazprom a dorit ca Moldova să amâne punerea în aplicare a normelor UE care impun liberalizarea piețelor de gaze și o concurență sporită, au spus sursele citate.

Rusia profită de poziția Gazprom ca unic furnizor al Moldovei

Pe acelaşi subiect

Două persoane informate cu privire la discuții au declarat că Kremlinul a văzut negocierile privind gazele ca parte a unei înțelegeri politice mai largi cu Moldova, după ce președinta Maia Sandu a preluat funcția anul trecut, iar partidul său ferm pro-UE a obținut o victorie zdrobitoare în alegerile din iulie.

Analiștii de pe piață au sugerat că Rusia profită de poziția Gazprom ca unic furnizor al Moldovei pentru a pune presiune asupra guvernului de la Chișinău, care a promis să iasă din orbita Moscovei și să se îndrepte spre vest. Acest lucru are loc pe fondul unei crize mai ample a gazelor la nivel mondial, care a împins prețurile de pe piață la niveluri record.

Luna aceasta, președintele rus Vladimir Putin a respins ca fiind "o prostie totală" sugestiile potrivit cărora Kremlinul ar fi folosit livrările de gaze ca armă politică împotriva altor țări.

Liberalizarea pieței gazelor ar afecta negativ Gazprom și Moldovagaz, filiala sa din Moldova care deține și operează rețeaua de gaze a țării și cumpără și vinde transporturi. De asemenea, Moscova ar prefera ca Moldova să renunțe la acordul privind Zona de liber schimb cu UE și să semneze în schimb cu rivala - Uniunea Economică Eurasiatică. Moscova consideră că Moldova intră în sfera sa de influență și se consideră protectoarea populației vorbitoare de limbă rusă din statul separatist Transnistria, unde păstrează un mic contingent militar.

Dmitri Kozak, un oficial de rang înalt de la Kremlin care conduce relațiile Moscovei cu statele post-sovietice, a purtat negocieri săptămâna trecută cu oficialii moldoveni care nu au reușit să ajungă la un compromis privind prețul gazelor.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a declarat că oferta Gazprom a fost "atent calibrată, clară, justificată și, din punct de vedere al prețului, extrem de favorabilă părții moldovenești", potrivit Interfax.

Răspunsul Chișinăului: Cumpără gaze din surse non-ruse

Moldova a primit marți primul său transport de gaze dintr-o sursă non-rusă, cumpărând 1 milion de metri cubi de la PGNiG din Polonia, via Ucraina, într-o licitație care a ocolit Moldovagaz. De asemenea, Republica Moldova a încheiat, marţi, cu compania olandeză Vitol un contract pentru achiziţia de gaze naturale.

La fel ca în cazul contractului semnat cu compania poloneză PGNiG, cel încheiat cu societatea Vitol este un contract de probă şi prevede achiziţia unui milion de metri cubi de gaze, volum ce va fi livrat miercuri, relatează mass-media de peste Prut, citată de Agerpres.

Acest lucru, pe lângă un alt transport de probă din România, a venit după săptămâni de discuții de criză cu oficialii UE pentru ca Bruxelles-ul să ofere sprijin financiar suplimentar și pentru ca statele membre să pună gaze la dispoziție.

Guvernul Republicii Moldova se teme de tulburări în masă în această iarnă, fie din cauza lipsei de gaz, fie din cauza prețurilor inevitabil de ridicate pentru încălzire și energie.

"Rușii lovesc țara în cel mai slab punct al său, în cel mai prost moment posibil", a declarat un oficial implicat în negocieri.

Natalia Gavrilița, prim-ministrul Republicii Moldova, va conduce joi o delegație la Bruxelles pentru discuții, în contextul în care se discută despre creșterea nivelului de granturi și împrumuturi acordate de UE.

Oficialii moldoveni se vor întâlni miercuri, la Sankt Petersburg, cu directorul general al Gazprom, Alexei Miller. Diplomații UE au îndemnat țara să nu semneze un nou acord pe termen lung cu compania rusă și să găsească, în schimb, soluții pe termen scurt pentru a face față iernii.

Însă analiștii din industrie au pus la îndoială faptul că livrările suplimentare din partea membrilor UE vor fi suficiente pentru a suplini exporturile rusești, în timp ce costurile de pe piața spot vor fi probabil prohibitive fără subvenții semnificative. Pawel Majewski, directorul executiv al PGNiG, a declarat că societatea este "pregătită să participe la următoarele runde de licitații" pentru aprovizionarea cu gaze a Moldovei.

Ți-a plăcut acest articol?

vladimir putin rusia gazprom republica moldova furnizare gaze ue
Întrebarea zilei
Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

În vacanţă, în ţară

În vacanţă, în străinătate

Acasă, cu familia

Cu prietenii

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
I se spune “a doua Coreea de Nord”. Țara aflată sub sărăcie și dictatură...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Locul din România unde se găsește cea mai pură apă. Se află la trei ore de...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Ce este suveranitatea emoțională, calitatea care îi ajută pe oameni să fie...
spotmedia.ro
Publicat 05.05.2024
Orașul din România în care este cel mai frig. Meteorologii Accuweather anunță...
Gandul
Publicat 05.05.2024
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic...
Adevărul
Publicat 05.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe....
CaTine
Publicat 05.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care...
Useit
Publicat 05.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome,...
Medicool
Publicat 05.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024