Vremea, la extreme pe întreg Pământul. 100 de localităţi au rămas fără apă potabilă în Franţa. Ploi torenţiale în deşert, în SUA
Europa se confruntă cu una dintre cele mai secetoase veri din istorie. În Franţa, peste 100 de localităţi au rămas fără apă potabilă, în timp ce în Marea Britanie oamenii nu mai au voie să ude grădinile sau să spele maşinile.
De Redactia Observator la 06.08.2022, 20:42Franţa se confruntă cu o situaţie fără precedent după vremea caniculară din luna iulie: peste 100 de localităţi nu mai au apă potabilă deloc, iar autorităţile au fost nevoite să mobilizeze elicoptere pentru a duce apă oamenilor.
Olivier Chantreau, primar Castillon: Am avea mai multă apă dacă în fiecare săptămână, de două-trei ori pe săptămână, s-ar trimite prin rotaţie camioane-cisternă pentru a realimenta.
Oficialii le cer localnicilor să facă la rândul lor tot posibilul pentru a nu risipi apa.
Christophe Béchu, ministru pentru tranziţie ecologică: Dacă nu ne reducem obiceiurile de consum, aceste episoade se vor repeta. Atunci întrebarea nu va mai fi cum vom împărţi apa, împărţirea se va face prin tensiuni.
- METEO: Alertă de caniculă în mai multe judeţe din ţară. ANM anunţă temperaturi de 37 de grade, în...
- Europa se topește sub noul val de căldură. Comisia Europeană, soluții drastice cum să reutilizăm apa
- Uleiul de măsline se scumpeşte, din cauza culturilor afectate de secetă. Preţul a fost majorat deja cu 8% în Spania
Caniculă extremă şi secetă în Europa
Meteorologii avertizează că începând de mâine, Hexagonul va fi lovit de al patrulea val de căldură din acest an. Un record absolut pentru Franţa.
Luna iulie a fost şi pentru britanici, cea mai secetoasă din 1935 şi până acum şi a adus şi recordul termic absolut pentru Regat: 40,3 grade Celsius. Autorităţiile se tem că o criză a apei este inevitabilă şi cer măsuri extreme, pentru început în regiunile din sudul Angliei.
Katy Taylor, preşedinte Southern Water: Vă rugăm să nu folosiţi furtunul pentru a vă uda grădina, pentru a spăla maşina sau ferestrele şi în general aveţi grijă câtă apă folosiţi.
Cei care nu respectă recomandarea ar putea fi amendaţi cu 1.000 de lire sterline. O astfel de interdicţie nu a mai fost introdusă pe teritoriul britanic de 10 ani.
În Portugalia, 45% din suprafaţa ţării este afectată de secetă extremă, după cea mai călduroasă lună iulie din istorie. Temperaturile medii au atins 25 de grade Celsius, cu trei grade peste media obişnuită a lunii.
Printre ţările afectate de secetă este şi Italia, unde un nou val de căldură a lovit regiunile centrale şi de nord. În Roma astăzi este cod roşu de caniculă, temperaturile au depăşit 39 de grade Celsius.
Americanii în schimb au parte de alte fenomene extreme. A plouat torenţial într-una din cele mai aride zone de glob, în deşertul Valea Morţii din California.
Zeci de maşini au fost înghiţite de torenţi, iar meteorologii spun că în regiune a plouat în câteva ore cât într-un an întreg. Valea Morţii este locul unde s-a înregistrat recordul termic în Statele Unite: 57 de grade în 1913.