Antena LIVE

Curs valutar

WSJ: Zelenski a aprobat aruncarea în aer a gazoductelor Nord Stream. A încercat să o anuleze după intervenția CIA

Sabotarea gazoductului rus Nord Stream în 2022 în Marea Baltică a fost validată la cel mai înalt nivel la Kiev, inclusiv iniţial de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a dezvăluit joi The Wall Street Journal (WSJ). Președintele ucrainean a aprobat operațiunea, dar apoi a încercat să o anuleze când CIA a aflat despre aceasta şi a intervenit.

De la 15.08.2024, 18:16
WSJ: Zelenski a aprobat aruncarea în aer a gazoductelor Nord Stream. A încercat să o anuleze după intervenția CIA Profimedia

Potrivit publicaţiei americane WSJ, care se bazează în special pe surse militare ucrainene, atentatul cu explozibili în adâncurile Mării Baltice a fost dus până la capăt cu supervizarea comandantului şef al armatei ucrainene de la acea vreme Valeri Zalujnîi şi aceasta în pofida faptului că Volodimir Zelenski îşi schimbase opinia pe parcurs şi ceruse oprirea proiectului.

Aceste informaţii de presă survin la o zi după dezvăluiri conform cărora ancheta judiciară germană asupra sabotajului se orientează spre Ucraina, cu un mandat de arestare emis recent împotriva unui scafandru profesionist din această ţară.

Sabotarea gazoductelor Nord Stream a costat 300.000 de dolari

Ideea sabotajului apăruse în mai 2022 în timpul unei reuniuni de ofiţeri de grad înalt şi directori de companii ucrainene, la trei luni după declanşarea invaziei ruse împotriva Ucraina, scrie WSJ. Unul dintre participanți a propus să distrugă Nord Stream. Se presupune că s-a ajuns la un acord ca oamenii de afaceri să finanțeze și să ajute la implementarea proiectului, deoarece armata nu avea fonduri pentru el.

Pe acelaşi subiect

Potrivit WSJ, şase persoane în total au fost implicate direct în această operaţiune, care a costat circa 300.000 de dolari, totul finanţat din bani privaţi. A implicat un mic iaht închiriat și un echipaj de șase persoane. Scafandri civili, inclusiv o femeie, au fost implicaţi în misiune. Prezența ei trebuia să ajute la crearea iluziei că scafandrii sunt un grup de prieteni într-o croazieră.

Operațiunea, conform WSJ, a fost condusă de un general cu experiență în operațiuni speciale, care raporta direct șefului de atunci al Forțelor Armate, Zalujnîi. El a implicat și câțiva ofițeri în coordonarea atacului, inclusiv fostul ofițer de informații Roman Cervinskîi.

Zalujnîi a ignorat ordinul lui Zelenski după intervenţia CIA

"Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski iniţial aprobase planul, potrivit unui ofiţer care participa şi altor trei care aveau cunoştinţă de el", susţine publicaţia americană. "Însă apoi, când CIA aflase şi ceruse oprirea lui, el a ordonat suspendarea acestuia", continuă WSJ.

Însă Valeri Zalujnîi, comandantul şef al armatei ucrainene de la acea dată, a ignorat acest ordin şi echipa sa a modificat planul iniţial, adaugă publicaţia americană. Contactat de WSJ, Zalujnîi, care de atunci a fost numit ambasador al Ucrainei la Londra, a declarat într-un mesaj scris că el nu avea cunoştinţă de o astfel de operaţiune şi a calificat drept "provocare" orice afirmaţie contrară.

După sabotarea în septembrie 2022 a gazoductului rus, Zelenski a cerut explicaţii lui Zalujnîi, potrivit WSJ, care citează trei persoane la curent cu ancheta. Acesta din urmă i-a răspuns că este prea târziu, afirmând că nu mai este posibil să se comunice cu echipa de sabotaj, pentru că orice contact ar fi putut pune în pericol operaţiunea. "I s-a spus (lui Zelenski) că aceasta este ca o torpilă, odată lansată asupra duşmanului nu mai poate fi oprită, ea continuă până când explodează", descrie un militar de rang înalt, informat despre această conversaţie şi citat de WSJ.

WSJ: Povestea reală a sabotajului conductei Nord Stream

WSJ scrie că, în septembrie 2022, participanții la operațiune au închiriat un iaht de agrement numit Andromeda în orașul-port german Rostock, la Marea Baltică. Iahtul a fost închiriat cu ajutorul unei agenții de turism poloneze înființată de serviciile secrete ucrainene pentru a acoperi tranzacțiile financiare în urmă cu aproape un deceniu.

La locul sabotajului, scafandrii au lucrat în perechi și au plantat explozibili la adâncime. "Au lucrat cu un exploziv puternic cunoscut sub numele de HMX, care a fost conectat la detonatoare cu cronometru O cantitate mică de explozibil ușor ar fi fost suficientă pentru a sparge conductele de înaltă presiune", se arată în raport.

Potrivit WSJ anchetatorii germani au reușit să găsească urme de explozibili, amprente digitale și mostre de ADN ale echipajului pentru că sabotorii, în grabă, nu au curăţat iahtul închiriat. Ulterior, anchetatorii le-au identificat numerele de telefon mobil.

Media germane, care au dezvăluit recent modul în care evoluează ancheta judiciară, sunt mult mai prudente cu privire la implicarea unor înalte autorităţi ucrainene şi tind dimpotrivă să îl disculpe pe Zelenski cel puţin. Săptămânalul Der Spiegel evocă în schimb o posibilă implicare a lui Valeri Zalujnîi.

Reacţia Ucrainei: ''Nonsens absolut''

Preşedinţia ucraineană a calificat joi drept nonsens absolut implicarea sa. "Implicarea Ucrainei în exploziile de la Nord Stream este un nonsens absolut. Aceste acţiuni nu aveau niciun interes practic pentru Ucraina", a declarat pentru agenţia de presă franceză consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

nord stream gazoducte explozie sabotaj germania ucraina volodimir zelenski
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Țara care renunță la clasa pregătitoare. Copiii vor începe şcoala cu un an...
Fanatik.ro
Publicat 19.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Uluitor | Sanatoriul Techirghiol, obligat să plătească 50.000 de lei unui...
Gandul
Publicat 19.09.2024
Secretele satului legendar din Munții Șureanu: „Locuitorii își spun daci, au...
Adevărul
Publicat 19.09.2024
Ispita Mădălina de la Insula Iubirii a ajuns pe mâinile medicului estetician...
A1
Publicat 16.09.2024
Horoscopul zilei de 20 septembrie 2024. Racii au parte de oportunități pe mai...
CaTine
Publicat 19.09.2024
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări...
spynews.ro
Publicat 19.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Zodiile care au noroc în toate în luna octombrie. Scapă de datorii, de...
Click.ro
Publicat 19.09.2024
Primele recenzii iPhone 16. Ce spun experții și utilizatorii despre noul...
Useit
Publicat 19.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a...
Redacţia.ro
Publicat 19.09.2024
Seismografele au înregistrat un cutremur în Rusia, atunci când a explodat...
libertatea.ro
Publicat 19.09.2024
Cardi B a fost criticată de fani pentru rutina ei intensă de antrenamente....
ZU
Publicat 19.09.2024
Copănele de pui în crustă crocantă de porumb. Rețetă adorată de întreaga...
Hello taste
Publicat 19.09.2024
Ce trebuie să faci pentru a crește stima de sine a fetei tale, potrivit...
Deparinti
Publicat 19.09.2024
Guvernul dă din lac în puț. De ce i-a scos reforma pensiilor pe muncitori...
ziare.com
Publicat 19.09.2024
Eiza González a purtat o rochie roz cu decolteu la premiile Emmy. A avut aceeași...
Happy
Publicat 19.09.2024
Efectele lipsei de fibre în dieta femeilor însărcinate. Sfaturi pentru o...
Medicool
Publicat 19.09.2024
Marian Iancu susţine că un club imită Rapidul: "Este o boală grea şi se ia,...
orangesport.ro
Publicat 17.09.2024