Antena LIVE

Curs valutar

WSJ: Zelenski a aprobat aruncarea în aer a gazoductelor Nord Stream. A încercat să o anuleze după intervenția CIA

Sabotarea gazoductului rus Nord Stream în 2022 în Marea Baltică a fost validată la cel mai înalt nivel la Kiev, inclusiv iniţial de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a dezvăluit joi The Wall Street Journal (WSJ). Președintele ucrainean a aprobat operațiunea, dar apoi a încercat să o anuleze când CIA a aflat despre aceasta şi a intervenit.

De la 15.08.2024, 18:16
WhatsApp
WSJ: Zelenski a aprobat aruncarea în aer a gazoductelor Nord Stream. A încercat să o anuleze după intervenția CIA Profimedia

Potrivit publicaţiei americane WSJ, care se bazează în special pe surse militare ucrainene, atentatul cu explozibili în adâncurile Mării Baltice a fost dus până la capăt cu supervizarea comandantului şef al armatei ucrainene de la acea vreme Valeri Zalujnîi şi aceasta în pofida faptului că Volodimir Zelenski îşi schimbase opinia pe parcurs şi ceruse oprirea proiectului.

Aceste informaţii de presă survin la o zi după dezvăluiri conform cărora ancheta judiciară germană asupra sabotajului se orientează spre Ucraina, cu un mandat de arestare emis recent împotriva unui scafandru profesionist din această ţară.

Sabotarea gazoductelor Nord Stream a costat 300.000 de dolari

Ideea sabotajului apăruse în mai 2022 în timpul unei reuniuni de ofiţeri de grad înalt şi directori de companii ucrainene, la trei luni după declanşarea invaziei ruse împotriva Ucraina, scrie WSJ. Unul dintre participanți a propus să distrugă Nord Stream. Se presupune că s-a ajuns la un acord ca oamenii de afaceri să finanțeze și să ajute la implementarea proiectului, deoarece armata nu avea fonduri pentru el.

Pe acelaşi subiect

Potrivit WSJ, şase persoane în total au fost implicate direct în această operaţiune, care a costat circa 300.000 de dolari, totul finanţat din bani privaţi. A implicat un mic iaht închiriat și un echipaj de șase persoane. Scafandri civili, inclusiv o femeie, au fost implicaţi în misiune. Prezența ei trebuia să ajute la crearea iluziei că scafandrii sunt un grup de prieteni într-o croazieră.

Operațiunea, conform WSJ, a fost condusă de un general cu experiență în operațiuni speciale, care raporta direct șefului de atunci al Forțelor Armate, Zalujnîi. El a implicat și câțiva ofițeri în coordonarea atacului, inclusiv fostul ofițer de informații Roman Cervinskîi.

Zalujnîi a ignorat ordinul lui Zelenski după intervenţia CIA

"Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski iniţial aprobase planul, potrivit unui ofiţer care participa şi altor trei care aveau cunoştinţă de el", susţine publicaţia americană. "Însă apoi, când CIA aflase şi ceruse oprirea lui, el a ordonat suspendarea acestuia", continuă WSJ.

Însă Valeri Zalujnîi, comandantul şef al armatei ucrainene de la acea dată, a ignorat acest ordin şi echipa sa a modificat planul iniţial, adaugă publicaţia americană. Contactat de WSJ, Zalujnîi, care de atunci a fost numit ambasador al Ucrainei la Londra, a declarat într-un mesaj scris că el nu avea cunoştinţă de o astfel de operaţiune şi a calificat drept "provocare" orice afirmaţie contrară.

După sabotarea în septembrie 2022 a gazoductului rus, Zelenski a cerut explicaţii lui Zalujnîi, potrivit WSJ, care citează trei persoane la curent cu ancheta. Acesta din urmă i-a răspuns că este prea târziu, afirmând că nu mai este posibil să se comunice cu echipa de sabotaj, pentru că orice contact ar fi putut pune în pericol operaţiunea. "I s-a spus (lui Zelenski) că aceasta este ca o torpilă, odată lansată asupra duşmanului nu mai poate fi oprită, ea continuă până când explodează", descrie un militar de rang înalt, informat despre această conversaţie şi citat de WSJ.

WSJ: Povestea reală a sabotajului conductei Nord Stream

WSJ scrie că, în septembrie 2022, participanții la operațiune au închiriat un iaht de agrement numit Andromeda în orașul-port german Rostock, la Marea Baltică. Iahtul a fost închiriat cu ajutorul unei agenții de turism poloneze înființată de serviciile secrete ucrainene pentru a acoperi tranzacțiile financiare în urmă cu aproape un deceniu.

La locul sabotajului, scafandrii au lucrat în perechi și au plantat explozibili la adâncime. "Au lucrat cu un exploziv puternic cunoscut sub numele de HMX, care a fost conectat la detonatoare cu cronometru O cantitate mică de explozibil ușor ar fi fost suficientă pentru a sparge conductele de înaltă presiune", se arată în raport.

Potrivit WSJ anchetatorii germani au reușit să găsească urme de explozibili, amprente digitale și mostre de ADN ale echipajului pentru că sabotorii, în grabă, nu au curăţat iahtul închiriat. Ulterior, anchetatorii le-au identificat numerele de telefon mobil.

Media germane, care au dezvăluit recent modul în care evoluează ancheta judiciară, sunt mult mai prudente cu privire la implicarea unor înalte autorităţi ucrainene şi tind dimpotrivă să îl disculpe pe Zelenski cel puţin. Săptămânalul Der Spiegel evocă în schimb o posibilă implicare a lui Valeri Zalujnîi.

Reacţia Ucrainei: ''Nonsens absolut''

Preşedinţia ucraineană a calificat joi drept nonsens absolut implicarea sa. "Implicarea Ucrainei în exploziile de la Nord Stream este un nonsens absolut. Aceste acţiuni nu aveau niciun interes practic pentru Ucraina", a declarat pentru agenţia de presă franceză consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

nord stream gazoducte explozie sabotaj germania ucraina volodimir zelenski
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu interzicerea completă a telefoanelor mobile la şcoală?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025