Festivităţi şi proteste în lume de Ziua femeii. Doamnele au demonstrat cum arată "Ziua fără femei"
Ziua internaţională a femeii a fost marcată, pe tot globul, de festivităţi dar mai ales de manifestaţii prin care femeile şi-au cerut drepturile, adesea ignorate de bărbaţi. În Statele Unite, mii de femei au luat parte la acţiunea intitulată "Ziua fără femei", pentru a scoate în evidenţă rolul lor în societate şi economie.
De Redactia Observator la 09.03.2017, 08:07Ziua internaţională a femeii a fost marcată, pe tot globul, de festivităţi dar mai ales de manifestaţii prin care femeile şi-au cerut drepturile, adesea ignorate de bărbaţi. În Statele Unite, mii de femei au luat parte la acţiunea intitulată "Ziua fără femei", pentru a scoate în evidenţă rolul lor în societate şi economie.
La New York, Washington, San Francisco şi în alte mari oraşe americane, femeile au încetat lucrul pentru a le arăta bărbaţilor ce ar însemna o zi fără contribuţia lor la viaţa economică şi socială.
Şi, într-adevăr, multe şcoli au fost nevoite să se închidă din lipsă de profesori sau, mai bine zis, de profesoare.
În Statele Unite, femeile ocupă aproape jumătate din locurile de muncă dar câştigă, în medie, cu 20 la sută mai puţin decât bărbaţii, o situaţie cu care nu mai sunt dispuse să se împace.
În acelaşi timp, mii de femei dar şi numeroşi bărbaţi, veniţi să le sprijine, au manifestat împotriva preşedintelui Donald Trump care, în opinia lor, pune în pericol drepturi câştigate cu greu în ultimele decenii.
În capitala federală, un grup de femei amerindiene au profitat de sărbătoarea lor pentru a cere protejarea mediului natural din ţinuturile lor strămoşeşti.
Au cântat, au dansat şi au ridicat o tabără de corturi tradiţionale, ajutate de bărbaţi.
"Ziua fără femei" a fost marcată şi în Europa. Locuitorii Romei au constatat că femeile au un rol decisiv în transportul public, unde, în lipsa lor, s-a instalat haosul.
Proteste mai mult sau mai puţin ample au avut loc în diferite oraşe europene.
În Polonia, unde dreptul la avort este pus la îndoială de guvern, manifestantele au primit sprijinul neaşteptat al unei vedete de la Hollywood.
La Chişinău, manifestaţia femeilor a fost îndreptată mai ales împotriva violenţei în familie, sub lozinca "Nu înseamnă Nu".
Ziua Femeii a fost sărbătorită şi la nivel oficial. Prima Doamnă a Statelor Unite a oferit un dejun la Casa Albă, în timp ce soţul său, Donald Trump, şi-a declarat "respectul enorm" pentru femei printr-un mesaj pe o reţea socială.
Iar la ONU a vorbit noua ambasadoare onorifică a organizaţiei, actriţa Anne Hathaway.
Un omagiu elocvent le-a fost adus femeilor pe Wall Street, în faţa Bursei din New York. Statuia taurului furios, care celebrează ascensiunea bursei, a primit o parteneră: o fetiţă care-l priveşte drept în ochi.
Ideea a venit de la o companie financiară condusă, întâmplător sau nu, de o femeie.