Antena LIVE

Curs valutar

Dr. Alina Stanca, pneumolog MedLife: "Tusea însoţită de sânge e un simptom care ar trebui să te trimită de urgenţă la medic". Ce afecţiuni pot semnala aceste simptome

Te trezești dintr-o dată tușind. Te gândești că poate ai răcit și, cumva, ți se pare normal. Primul impuls este fie să te tratezi acasă, cu miere, lămâie și ceai cald, sau să dai fuga la farmacie, pentru un sirop sau pastile de gât. Dar ce te faci când, odată cu secrețiile firești, tusea vine și cu sânge? Te prezinți de urgență la specialist, spun medicii buni de la MedLife, întrucât tusea însoțită de sânge este, cel mai adesea, semnul unei afecțiuni grave, mai ales atunci când cantitatea de lichid este mare.

De la 04.03.2024, 10:43
WhatsApp
MedLife

Doctorul Alina Stanca, medic primar pneumologie la Hyperclinica MedLife Grivița, explică:

Pacienții descriu o căldură sau o presiune în piept, iar apoi imediat tușesc și expectorează sânge. Atunci clar te gândești că este o problemă serioasă.

Printre acestea se numără tuberculoza - la care suntem încă pe primul loc în Europa în ceea ce privește numărul de cazuri, cancerul pulmonar și embolia pulmonară, care constituie o urgență majoră, avertizează medicul:   

Practic embolia pulmonară înseamnă că vasele de sânge sunt blocate de cheaguri, și atunci, o zonă din plămâni nu mai este irigată cu sânge și, implicit,  mai funcționează - deci ne amenință viață, de aceea diagnosticul trebuie pus imediat, pentru administrarea tratamentului.

Primii pași într-o diagnosticare rapidă, pe lângă consultația standard, sunt investigațiile imagistice - radiografia și computerul tomograf (ideal pentru diagnosticarea emboliei). Rezultatul acestora indică exact tipul de afecțiune și gravitatea ei:

E o hemoragie internă undeva unde tu nu ai acces, nu știi de unde vine. Dacă această sângerare este însoțită și de alte simptome sau factori de risc - de exemplu pacientul respiră mai greu, i s-a umflat un picior sau este fumător, atunci clar facem cât de repede posibil investigații suplimentare. De fiecare dată când am astfel de situații, trimit pacienții să facă radiografia pe loc. Dacă suspectez ceva mai sever, îi trimit în urgență să facă și un computer-tomograf. Am avut de-a lungul timpului pacienți pe care i-am diagnosticat cu embolie pulmonară efectiv în momentul în care au venit la cabinet, povestește medicul.

Și anumite analize de sânge, efectuate în regim de urgență, pot indica pe loc prezența emboliei.

România, pe primul loc în Europa la numărul de cazuri de tuberculoză

Considerată eronat „boala săracilor”, tuberculoza este și ea în topul afecțiunilor pulmonare având ca simptom principal tusea însoțită de sânge.

Tuberculoza este o boală contagioasă care se declanșează pe fondul unui sistem imunitar slăbit și poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă sau statut social, avertizează specialiștii:

Sunt destul de mulți tineri care fac boala asta din cauza stilului de viață, în general - poate muncim mult, nu ne odihnim cât trebuie, nu mâncăm cum ar trebui. Iar la început, pacientul poate să nu aibă simptome foarte importante, uneori chiar ignorate, pentru că tuberculoza este o afecțiune înșelătoare. Poate că pacientul simte o stare de oboseală mai accentuată, dar de cele mai multe ori o pune pe seama programului încărcat, dacă are o tuse ușoară iar o ignoră și ajunge în momentul în care tușește cu sânge.

De aceea, punctează medicul, este foarte important ca investigațiile imagistice să fie făcute cât mai repede, pentru a se putea pune un diagnostic corect și lua măsurile necesare pentru salvarea vieții pacienților.

Întotdeauna sângerarea vine dintr-un vas despre care noi nu știm dacă e mic, iar sângerarea se poate opri de la sine, sau este un vas de sânge important, și atunci se poate produce o hemoragie majoră. Pacienții vin cu radiografia și, dacă observ că nu este nimic acolo și nu există alte semne de gravitate, atunci îi dau un tratament și poate merge acasă, cu recomandarea însă de a face și alte investigații suplimentare, dezvoltă dr. Stanca. Acestea pot arăta dacă pacientul se confruntă cu afecțiuni precum cancerul pulmonar sau bronșiectazia.

Pneumonia este iarăși o afecțiune ce poate avea ca simptom tusea cu sânge. În acest caz, sângerarea se va ameliora și dispărea odată cu administrarea tratamentului corect.

Factori agravanți

Ce trebuie să știi este că fumatul este cel mai mare factor de risc în cazul hemoptiziei, acesta fiind responsabil pentru declanșarea sau agravarea majorității bolilor pulmonare care se manifestă cu tuse însoțită de sângerare.

De asemenea, unele suplimente alimentare pe bază de plante sau tratamentele cu anticoagulante pot agrava sângerarea. Evident, aceasta poate apărea și în urma unui traumatism toracic.

Pe de altă parte, ne liniștesc medicii, nu de fiecare dată când scuipăm sânge, acesta provine din plămâni. Afecțiunile stomatologice sau cele din sfera ORL pot fi și ele responsabile, explică dr. Stanca:

O sinuzită poate să dea așa ceva, o pată vasculară la nivelul nasului. Și atunci trebuie stabilit clar dacă această sângerare vine cu tuse, pentru că atunci sângele vine de jos, iar pacientul trebuie neapărat investigat - când și în ce condiții a apărut această sângerare. În general, facem în primă fază investigațiile necesare pentru excluderea bolilor amenințătoare de viață, după care rămân cele pentru afecțiunile care nu pun în pericol viața sau sănătatea pacientului.

Așadar, indiferent de cât de mică este sângerarea, dacă ea vine însoțită de tuse, este imperios necesar să mergi cât mai repede la doctor. Expertiza unui medic bun și o banală investigație imagistică, ce durează doar câteva minute, îți pot salva viața.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

tuse sange medlife
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024