#MediciBuni – Dr. Anastasia Boaghi, MedLife: „Asistăm deja la o epidemie de obezitate la copii. Este important să îi monitorizăm cât mai timpuriu, pentru a nu ajunge la diabet”
Să își măsoare în permanență copiii – acesta este sfatul pe care medicul endocrinolog Anastasia Boaghi, din cadrul Hyperclinicii MedLife Târgu Mureș, îl dă tuturor mamelor.
De Redactia Observator la 20.06.2024, 16:09Pentru că o problemă de creștere descoperită la timp și conștientizată este mult mai ușor de rezolvat decât una care stagnează: „Din 6 în 6 luni (sau măcar o dată pe an) copilul trebuie măsurat, trebuie monitorizată creșterea. Evident, sugarii mult mai des (lunar). Pentru că în momentul în care copilul începe să aibă probleme de creștere, părintele trebuie să știe de când a început stagnarea. Poate nu este o problemă endocrină, ci una de malabsorbție. De multe ori vin copii de 12 ani și eu nu pot să-mi dau seama de când a început problema - de un an sau de mai mulți. Se pot folosi aplicații mobile sau chiar măsurarea tradițională, pe perete, undeva în casă”, recomandă medicul.
Endocrinologia – o specialitate complexă și fascinantă
Tânăra specialistă, originară din Republica Moldova, a început facultatea la Chișinău, dar a vrut să vadă și o altfel de medicină - așa că, în penultimul an, s-a transferat la Iași pentru continuarea studiilor. Iar endocrinologia a fost specialitatea care a cucerit-o definitiv: „Bolile care sunt, hormonii, mecanismul lor de acțiune - este totul atât de complex și inovativ! Și ca să practici așa o specialitate îngustă trebuie să fi citit foarte mult, pentru a înțelege ce se întâmplă cu acei hormoni, întrucât ei se secretă în cantități foarte mici (picograme, nanograme), dar efectele lor asupra organismului sunt foarte interesante. Fără hormoni nu putem crește, nu ne putem trezi, avem prea multă sau prea puțină poftă de mâncare. Este un domeniu frumos”, spune aceasta entuziasmată.
Pentru rezidențiat, însă, a ales orașul Târgu Mureș, după ce una dintre profesoarele de aici i-a atras atenția în timpul unei prezentări. A fost perioada în care s-a întâlnit cu cazuri fascinante: „Un copil de 14 ani avea o tumoră intra-abdominală de aproape 5 cm care secreta noradrenalină, provocându-i pusee de hipertensiune. Iar perseverența mamei a făcut ca acel copil să poată fi operat la National Institute of Health din SUA, la Centrul de Tumori Neuroendocrine, fără niciun cost. Și asta pentru că, fiind o tumoră foarte rară, cei de acolo au fost extrem de interesați de caz și au vrut să îl cerceteze în profunzime”, își amintește medicul.
Echipele multidisciplinare, cheia succesului în medicină
Tot în perioada rezidențiatului a fost plecată și în Franța, pentru 11 luni. Avea nevoie să își însușească mai multe cunoștințe pe partea de diabet și nutriție, pentru care în România ar fi trebuit să facă încă o specialitate: „Acolo sunt comasate și am avut ocazia să văd atât partea de endocrinologie, cât și pe cea de diabet în același timp și la un alt nivel: pompe de insulină, abordarea pacientului etc. Pentru că ei altfel discută, altfel gândesc. Lucrează în echipe multidisciplinare - nutriționistul, diabetologul, fizicianul, endocrinologul - iar pacienții beneficiază de foarte multă consiliere. În cele câteva zile de internare li se face, practic, educație diabetică”, povestește ea.
Iar această experiență nu i-a prins deloc rău, căci, din păcate, se întâmplă din ce în ce mai des să întâlnească în cabinet persoane diabetice sau pe punctul de a dezvolta această boală. Iar ceea ce o îngrijorează cel mai mult este vârsta în continuă scădere a pacienților: „Începând cu vârsta de 10-12 ani, există deja copii care vin cu obezitate și cu modificări în lipidogramă - acolo este scăderea toleranței la glucoză și, implicit, tendința spre diabet. Și exact asta le zic și mamelor – că odată ajunși la vârsta de 20-25 de ani, vor face diabet. Cu care trebuie să trăiască apoi toată viața, ceea ce este foarte greu.”
Iar totul începe în familie, explică doctorița - acolo unde alimentația neadecvată și lipsa de mișcare distrug destine: „Este, practic, o epidemie de obezitate la copii și foarte mulți vin la endocrinolog în speranța că noi le putem da cheia succesului - un medicament în urma căruia copilul nu se va mai îngrășa. Dar obezitatea de cauză endocrină sau genetică este de maxim 5%, restul fiind pe fondul alimentației și sedentarismului. Și părinții sunt conștienți de diagnostic, dar refuză să îl accepte. Așa că este nevoie de o abordare foarte directă. Iar grăsimea care se depune pe vase se dă jos doar prin mișcare, ci nu prin creștere. Și, evident, abordarea se face în familie, pentru că, dacă educi părinții, poți să ai rezultate foarte bune cu copiii. În plus, de cele mai multe ori recomand și un consult nutriționist, ca să aibă o abordare mai complexă.”
Tot pentru o abordare mai complexă, dr. Boaghi lucrează în strânsă legătură și cu medicii ginecologi - întrucât, după patologiile tiroidiene, cel mai des întâlnite afecțiuni în rândul tinerelor sunt tulburările de ciclu menstrual și infertilitatea: „În momentul în care un medic recomandă pacientului un alt consult nu înseamnă că acesta nu știe răspunsul, ci că dorește o evaluare mai complexă, pentru a putea exclude și alte patologii. Iar fetele vin cu recomandare de la ginecologie pentru că orice tulburare de tip bradimenoree sau tahimenoree pentru o femeie cu vârsta fertilă ar trebui investigată - nu este normal ca o femeie să nu aibă un ciclu regulat sau să nu înțeleagă ce înseamnă menstruația și care este perioada normală. Pentru că unele fete ajung la endocrinologie cu diagnosticul de tulburare de ciclu menstrual dar, de fapt, ele nu știu să și-l calculeze - spune cu regret și uimire medicul. Și mereu încerc să le educ, să-și țină notițe în telefon sau oriunde este mai ușor pentru acestea.”
Tinerețea – provocare sau avantaj?
Anastasia Boaghi este medic specialist de aproape un an și, fiind foarte tânără, cea mai mare provocare pentru ea este să-și convingă pacienții că știe ce face: „Lucrurile sunt în permanentă schimbare și trebuie să le oferim tot timpul cele mai noi informații. Este adevărat că experiența de 10-20 de ani nu se compară niciodată cu cea a unui tânăr specialist, dar ceea ce mă ajută pe mine este informația pe care o dețin și posibilitatea de a fi la zi cu toate ghidurile actuale și de a explica pacientului avantajele și dezavantajele unui tratament, în baza ultimelor cercetări”, spune ea cu mândrie și sigură pe sine.
În plus, mai ales că este și mamă, Anastasia Boaghi este un munte de răbdare și empatie - calități pe care rar le mai întâlnești la un medic care a văzut deja mii de pacienți de-a lungul vieții: „Mulți vin să fie auziți și unii dintre ei chiar mi-au zis că este prima dată când se simt ascultați. Așadar, uneori trebuie să-i lași să vorbească, să spună ce-i supără. Pentru că, în viziunea mea, un medic bun este un medic empatic, care încearcă să înțeleagă pacientul chiar dacă lui, din punct de vedere medical, i se pare o problemă minoră. Dar pe pacient îl stresează, îl afectează. Așa că trebuie să fim și umani, nu doar precum niște roboți, axați exclusiv pe ghiduri. Pacientul trebuie să simtă și umanitatea în medic, nu doar pregătirea”, crede dr. Anastasia Boaghi.
Fiind proaspăt ieșită de pe băncile școlii, dr. Boaghi înțelege bine eforturile pe care un tânăr absolvent de Medicină din România trebuie să le facă pentru a putea deveni un medic bun. Iar perioada de rezidențiat, spune ea, este foarte importantă în formarea unui specialist: „Rezidenții pleacă în speranța de a învăța mai multe. În Franța, de exemplu, se muncește mult, câte 8-10, chiar și 12 ore pe zi uneori. Dar ești lăsat să experimentezi, inclusiv pe partea de analize, să dai tu tratamentul pacientului – evident, sub supraveghere. Deci, abordarea este alta. Aici suntem mai conservatori, punem mai mult accent pe birocrație, sunt multe hârtii de făcut. Și aici se pierde firul, rezidentul nu mai apucă să intre în esență pentru că se pierde în hârtii. În plus, sunt foarte mulți rezidenți raportați la numărul de locuri din clinicile universitare. În Franța eram trei rezidenți responsabili pe o secție de 20-30 de paturi, iar în Tg. Mureș sunt câte 20 de rezidenți la o secție. Și despre asta este vorba, nicidecum despre salariu”, explică specialista.
Drept dovadă că nu a fost niciodată vorba despre bani, Anastasia Boaghi s-a întors în România pentru a le putea oferi și pacienților de aici ceea ce a învățat afară. Și speră ca, în viitorul apropiat, și sistemul nostru să se aplece mai mult asupra nevoilor oamenilor - fie ei pacienți sau medici - și mai puțin asupra instituțiilor. Visează la echipe multidisciplinare și la mai mult timp la dispoziție pentru fiecare pacient. Și se gândește serios să se specializeze în endocrinologie pediatrică, căci îi place tare mult să lucreze cu cei mici și, mai ales, să-i vadă cum cresc. Să-i facă mari, unul câte unul, până când și România se va face mare.
***
Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.
Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.
Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.
Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.