Antena LIVE

Curs valutar

#MediciBuni – Dr. Emil Drăgan Țeicu, MedLife: "Avem pacienți informați și educați din punct de vedere medical"

Care sunt cele mai comune afecțiuni observate de un medic internist. Pe ce trebuie să mizezi în situațiile de stres și presiune din timpul activității medicale și cum să îți tratezi pacientul pentru a-i asigura o îngrijire optimă. Dr. Emil Țeicu Drăgan a detaliat toate aceste aspecte cotidiene ale carierei sale.

De la 10.10.2024, 11:48
WhatsApp

Medicina internă are în România o lungă istorie – specializarea a început să se formeze pe plan internațional la finalul secolului XVIII, iar în 1919 exista deja Societatea Română de Medicină Internă -poate la fel de complexă ca activitățile pe care le presupune: analizarea rezultatelor altor specialități medicale și integrarea lor în strategii personalizate de diagnostic, tratament și îngrijire pentru pacientul individual. Iar această complexitate transpare și din descrierea pe care i-o face medicul internist specializat și în ecografie Doppler vasculară, dr. Emil Drăgan Țeicu: „Medicina internă, prin definiție, se ocupă de afecțiunile tuturor organelor interne, cum îmi place mie să spun, de la gât până la pelvis, dar și de afecțiunile vaselor și, de multe ori, de boli autoimune. Provocările țin de de bagajul genetic, stilul de viață și educația medicală a pacientului”.

Cea mai mai importantă etapă în parcursul profesional al unui doctor internist? Diagnosticul. „Caz rezolvat în medicina internă înseamnă cel puțin stabilirea unui diagnostic corect, de aceea multe cazuri interesante sau deosebite, rezolvate, nu înseamnă neapărat și vindecare sau îmbunătățirea stării de sănătate. Un caz interesant, dar fără să fi avut și final fericit, ar fi cel al unei paciente diagnosticate cu disecție de aortă abdominală care, după mai multe evaluări medicale, s-a prezentat și in cabinetul de medicină internă. Un caz deosebit care a răspuns foarte bine la tratamentul corticoterapic este cel al unei paciente diagnosticate cu sarcoidoză tegumentară și pulmonară”, oferă Dr. Țeicu Drăgan câteva exemple de cazuri speciale cu care s-a confruntat.

Un portret al pacientului post-COVID-19

Cele mai provocatoare pentru medicul internist sunt bolile autoimune, iar acelea cu care se confruntă cel mai des sunt afecțiunile cardio-vasculare și cele legate de tubul digestiv. Frecvența cu care Dr. Țeicu Drăgan le întâlnește la Hyperclinica și la Spitalul MedLife Genesys Arad nu s-a schimbat semnificativ în ultimii cinci ani. S-a schimbat însă starea de spirit a celor care îi trec pragul cabinetului: „În perioada post-COVID-19 am observat o creștere a numărului de pacienți care prezintă anxietate sau episoade depresive și mai puțin complicații organice ale trecerii prin infecția cu SARS-Cov-2”.

Pe de altă parte, pacienții din ziua de azi sunt mult mai informați, atenți și receptivi. „Partea de prevenție în medicină este foarte importantă. Avem pacienți informați și educați din punct de vedere medical și aici aș vrea să subliniez importanța educației medicale preventive încă din școală; acești pacienți nu trebuie convinși de importanța evaluărilor periodice sau a importanței profilaxiei pentru anumite afecțiuni. Pentru majoritatea pacienților importantă este alocarea unui timp suficient acordării de explicații și folosirea unui limbaj adecvat pentru fiecare situație”, subliniază Dr. Emil Țeicu Drăgan.

Există o abordare care arareori dă greș în tratamentul și îngrijirea pacienților, în opinia medicului internist: „Cel mai important este să stabilești o relație de încredere reciprocă și să nu eziți să oferi alternative pacientului. De asemenea, important este să fii capabil să soliciți ajutor colegilor atunci când este necesar. Echipa este foarte importantă atunci când vorbim de pacienți". De altfel, precizează dr. Țeicu Drăgan, „Doctorii, familiile lor și prietenii lor sunt sau pot deveni la rândul acestora pacienți, așa că de fiecare dată încerc să să mă pun în pielea celui din fața mea și să mă comport cum mi-aș dori să fiu la rândul meu tratat”.

Mereu în priză, mereu la zi

Una dintre caracteristicile unui medic bun este dedicarea cu care urmărește stabilirea unui diagnostic, iar, în cazul doctorului Emil Țeicu Drăgan, aceasta s-a manifestat devreme în cariera sa. El menționează „dorința de a putea face o supraspecializare în una dintre ramurile medicinei interne după rezidențiat. Odată începută activitatea clinică, am realizat că riscul de a intra în rutină este destul de scăzut și patologia variată mă ajută să încerc să fiu mereu updatat. Ecografia generală în medicina internă este obligatorie, iar partea de ecografie Doppler vasculară periferică a venit ca o completare a abilității de a diagnostica pacientul de la prima prezentare în cabinet”. Totodată, inovațiile dintr-un domeniu deja foarte diversificat îl schimbă și mai mult, potrivit medicului internist. Dr. Emil Țeicu Drăgan explică și avantajele care decurg din avansul tehnologic: „Cred că domeniul imagistic a avut cea mai mare dezvoltare în ultima perioadă și a influențat foarte mult practica medicală, ducând la o discuție legată de raportul cost-beneficiu în detrimentul celui risc-beneficiu. Din fericire, costurile și accesibilitatea la acest tip de imagistică de înaltă performanță s-au îmbunătățit semnificativ în ultimii ani”.

Cum își păstrează un medic bun calmul în situații dificile? „Felul meu de a fi mă ajută să rămân echilibrat și, cum ziceam, faptul că știu că mă pot baza pe echipa medicală și administrativă mă face să depășesc mai ușor situațiile stresante sau presante din activitatea de zi cu zi”, detaliază Dr. Țeicu Drăgan.

Firește, astfel de situații devin mai ușor de gestionat pe fondul unui echilibru între viața profesională și cea personală, iar medicul internist accentuează importanța bunăstării emoționale: „Partea aceasta de echilibru este destul de greu de atins, dar, totodată, fără a face eforturi să o atingi, nu cred că te poți simți împlinit". Iar, în atingerea acestui echilibru, de ajutor îi sunt delimitările clare între programul de lucru și cel alocat lui sau familiei, alături de hobby-uri – „călătoriile, filmele și, mai recent, turele cu motocicleta”; și de alte activități, începând cu acelea – cele mai importante, în opinia medicului – legate de familie: „Fac tot posibilul să particip la activitățile școlare și extrașcolare ale copilului și activitățile casnice, de la grădinărit la curățenie și gătit, îmi fac plăcere, totodată aducându-mi și relaxarea de care am nevoie după o zi sau o săptămână încărcată. Implicarea în viața socială, spiritul civic sunt foarte importante și încerc să fiu susținător al mai multor proiecte, din păcate de multe ori doar financiar”, conchide Dr. Emil Țeicu Drăgan.

Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată. Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde. Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient. Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Preferaţi să plătiţi cu cardul sau cash atunci când faceţi cumpărături?

Cu cardul

Cu numerar

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Drumul de mare viteză care ar putea fi construit în totalitate până la finalul...
Fanatik.ro
Publicat 10.10.2024
După 2 ani de lupte cu primăria, ciorile au câștigat Cișmigiul
spotmedia.ro
Publicat 10.10.2024
Rușii și-au doborât o „superdronă” care o luase razna. Ucrainenii au pus...
spotmedia.ro
Publicat 09.10.2024
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vremea se schimbă radical...
Gandul
Publicat 10.10.2024
Piatra de moară a parentingului modern. Concluzia unui medic: „Părinți mai...
Adevărul
Publicat 10.10.2024
Un român a cucerit toate cele 14 vârfuri montane din lume de peste 8.000 de...
A1
Publicat 10.10.2024
Horoscopul zilei de 11 octombrie 2024. Taurii sunt atenți la cei din jurul lor....
CaTine
Publicat 10.10.2024
Pepe și Raluca, fosta soție, au ajuns la tribunal! Cei doi se judecă pentru...
spynews.ro
Publicat 09.10.2024
Ion Țiriac ar fi internat la un spital din Viena. Care ar fi starea de sănătate...
GSP
Publicat 10.10.2024
Horoscop joi, 10 octombrie. Berbecii pun piciorul în prag, tentații pentru...
Click.ro
Publicat 09.10.2024
O furtună solară „severă” se va izbi de Pământ azi. Experții prezic...
Useit
Publicat 10.10.2024
Ion Țiriac, internat într-un spital din Viena. Miliardarul acuză probleme de...
Redacţia.ro
Publicat 10.10.2024
O garsonieră din Aiud, placă turnantă pentru un transport uriaș de cocaină pe...
libertatea.ro
Publicat 10.10.2024
Justin Timberlake și-a amânat spectacolul din Newark din cauza unei...
ZU
Publicat 10.10.2024
Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor
Hello taste
Publicat 10.10.2024
Modificări ale pielii în sarcină. Când apare efectul de strălucire naturală
Deparinti
Publicat 10.10.2024
Ce țări „fură" României investitorii străini și care sunt...
ziare.com
Publicat 09.10.2024
Când va apărea Çetin Tekindor în sezonul 3 din Golden Boy – Dragoste...
Happy
Publicat 10.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Alimente care pot ajuta organismul să lupte cu infecțiile urinare. Ce poți...
Medicool
Publicat 10.10.2024
Mircea Lucescu a făcut un gest de normalitate la telefon cu MM Stoica! "Păi nu e...
orangesport.ro
Publicat 08.10.2024