#MediciBuni – Dr. Laura Florea, MedLife: "Dermatita atopică este o boală cu incidența în creștere, iar igiena excesivă agravează manifestările clinice ale bolii"
Vara și-a intrat deja în drepturi și, odată cu sosirea ei, crește exponențial și expunerea la soare a fiecăruia dintre noi. Medicii buni din cadrul MedLife trag, însă, un mare semnal de alarmă: incidența melanomului, cel mai agresiv cancer de piele, nu doar că a crescut, dar afecțiunea este întâlnită la persoane din ce în ce mai tinere. În același timp, dermatita atopică, o afecțiune cutanată inflamatorie, devine din ce în ce mai frecventă, iar spălatul excesiv poate agrava această afecțiune prin îndepărtarea stratului lipidic protector al pielii.
De Redactia Observator la 27.06.2024, 11:45Dr. Laura Florea, medic specialist dermatovenerologie și dermatoestetică la Hyperclinica MedLife Berceni, explică: „Din păcate, cazurile de melanom sunt tot mai frecvente, chiar și la vârste la care nu ne-am aștepta: pacienți tineri, cu vârste sub 40 sau chiar 30 de ani. Predispoziția genetică (unii pacienți au în familie istoric de cancer de piele) și expunerea recreațională în exces la UV atât naturale cât și artificiale, cu producerea de arsuri solare, sunt printre cei mai importanți factori de risc. Celelalte tipuri de cancer de piele - epiteliomul bazocelular și epiteliomul spinocelular apar de obicei la vârste mai înaintate și pe zone expuse cronic la soare.”
În ultimul deceniu, de când practică dermatologia, dr. Florea a văzut mii de pacienți. Și se bucură când, de la an la an, întâlnește oameni din ce în ce mai responsabili. Atât în privința controalelor regulate, cât și a protecției în fața razelor ultraviolete: „Am mulți pacienți conștiincioși, care vin anual la control, dar și pacienți care vin pentru prima dată la cabinet să-și investigheze formațiunile pigmentare pentru că au pe cineva apropiat care a fost diagnosticat cu cancer de piele și, atunci, firește că se sperie și vin la control. Mă bucură și faptul că cei mici sunt mult mai bine protejați de către părinți în ceea ce privește expunerea la soare, prin stabilirea unui orar de expunere (între 7-10 și după ora 17) și prin aplicarea de creme fotoprotectoare.”
Controalele regulate și posibilitatea de a monitoriza dinamica acestor formațiuni pigmentare (prin dermatoscopie computerizată) fac ca aceste tumori cutanate să poată fi descoperite din timp și, implicit, tratate în faze timpurii. Din păcate însă, sunt și excepții, spune cu regret medicul: „Mă impresionează cazurile pacienților care se neglijează sau amână prezentarea la medic din varii motive și ajung într-un stadiu avansat al bolii.”
Dermatita atopică, și ea în continuă creștere
Incidență în continuă creștere este observată și în cazul dermatitei atopice. Denumită și „eczema atopică”, este o afecțiune cutanată inflamatorie, cronică, pruriginoasă, de cauză multifactorială, ce poate afecta fața, trunchiul, gâtul și membrele. Este foarte frecventă la copii, debutând în jurul vârstei de 3 luni, dar și la adulți - fie ca o continuare a unei dermatite cu debut în copilărie, fie cu debut în viața adultă.
Printre cauzele apariției afecțiunii se numără predispoziția genetică (de multe ori pacienții au un frate, părinte ori bunic cu manifestări atopice) și factorii de mediu (alergenii alimentari, polenurile, detergenții, balsamurile, fibrele materialelor de tip poliester sau lână). Sunt însă și gesturi, precum spălatul excesiv, care pot agrava deshidratarea pielii, agravându-se implicit și manifestările dermatitei. Aducând iarăși în discuție expunerea la razele UV, în cazul dermatitei aceasta are un efect benefic - evident respectându-se intervalele orare de siguranță, amintește medicul.
Însă numărul afecțiunilor cu care românii se prezintă la dermatolog este mult mai mare: inflamații seboreice ale scalpului, acnee, psoriazis, dermatite iritative și alergice de contact, pitiriazis versicolor, boli infecțioase virale, bacteriene și parazitare cu manifestări cutanate, vitiligo sau tumori cutanate benigne precum papiloamele, keratozele seboreice și angioamele.
Sunt și afecțiuni pe care le vedem doar în anumite sezoane, cum ar fi erupțiile cutanate legate de expunerea la soare, afecțiuni care apar doar la gravide ori copii, agravări ale unor dermatoze după expunerea la soare și vânt - cum este cazul lupusului cutanat sau, dimpotrivă, ameliorarea manifestărilor unor dermatoze în sezonul cald - cum este cazul psoriazisului sau dermatitei atopice, întrucât ultravioletele au o acțiune benefică asupra inflamației cutanate, explică doctorița.
Organismul ca un întreg
În același timp, dr. Florea atrage atenția că unele dintre afecțiunile pielii sunt însoțite și de afectarea altor organe. De aceea este foarte important ca, în cadrul consultației, medicul dermatolog să ia în calcul întregul istoric medical al pacientului și să efectueze o anamneză completă: „Pacientul trebuie privit în ansamblu. Sunt multe afecțiuni cutanate care sunt însoțite și de afectarea altor organe și desigur că te vei adresa organismului ca un întreg, nu neapărat doar pielii. Aș face referire aici, de exemplu, la bolile autoimune, cum ar fi lupusul eritematos sistemic, care este destul de frecvent. Iar în momentul în care există o afectare sistemică, tratamentul nu se adresează doar pielii, ci și celorlalte organe. Vor interveni, astfel, în evaluarea și tratarea bolnavului atât medicul dermatolog, cât și medicul specialist reumatolog sau nefrolog. Este absolut necesară această abordare multidisciplinară a pacientului.
Pe lângă bagajul genetic și factorii de mediu luați în discuție atunci când vine vorba despre declanșarea bolilor, un alt element luat în calcul este stresul. În opinia dr. Florea, stresul susținut scade imunitatea, ceea ce favorizează apariția anumitor afecțiuni.
Îmi aduc aminte de o situație de acest fel a unui pacient cu un diagnostic de erupție cutanată cu prognostic bun, complet vindecabilă, dar la care se menționează și stresul ca posibil factor declanșator. L-am întrebat dacă a trecut printr-un moment mai dificil sau solicitant și mi-a confirmat spunându-mi că este vorba despre copilul lui, care la vârsta de 6 luni fusese diagnosticat cu o tumoră.
Iar aceste povești de viață îi pot atinge chiar până și pe cei mai duri și experimentați medici, mărturisește dr. Florea: „Acestea sunt cazuri cu care mergi acasă, nu poți să le lași la ușa cabinetului - fie cele depășite, care pot avea un deznodământ prost, fie aceste povești de viață pe care le afli concomitent cu povestea bolii. Și, apropos de această situație, nu aș fi putut face niciodată oncologie pediatrică, îi consider supereroi pe cei care se confruntă cu astfel de cazuri.”
Pe de altă parte, concluzionează specialista, „indiferent de gravitatea unui caz, medicul trebuie să fie mai puternic emoțional decât pacientul. El este cel pe care pacientul se bazează în luarea deciziilor și rezolvarea problemei.”
Când educația se îmbină cu pasiunea și perseverența
Dr. Laura Florea si-a dorit să urmeze calea medicinei încă din școala generală, de când a început să studieze biologia. Iar acum, gândindu-se înapoi, își dă seama cât de importantă este influența dascălilor sau a mentorilor, în toate etapele de formare: „Ce m-a determinat să urmez medicina a fost norocul de a întâlni un profesor dedicat meseriei sale, care prin pasiunea transmiterii cunoștințelor m-a motivat și mi-a deschis un drum. Iar acum încerc să particip la cât mai multe conferințe și cursuri, pentru că este esențial să ții pasul cu noutățile din domeniul tău profesional. Pentru a fi bine pregătit ține în primul rând de implicarea personală.
Însă, pentru a fi cu adevărat un medic bun, mai este nevoie și de altceva: „Să te apleci asupra problemelor pacientului indiferent cât de banale ți se par ție ca medic. O acnee sau o dermatită seboreică, pe care le vedem zilnic, pentru pacient înseamnă mult. Sau căderea părului - este o afecțiune extrem de frecventă, iar pentru unii reprezintă un factor mare de stres. Deci, un medic bun se adresează cu aceeași empatie tuturor cazurilor, indiferent de dificultatea lor medicală”, concluzionează dr. Florea.
***
Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.
Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.
Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.
Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.