Antena LIVE

Curs valutar

#MediciBuni – Dr. Mihaela Nedelcu, MedLife: "Cele mai frecvente afecțiuni pe care le întâlnesc în cabinet sunt bolile autoimune reumatologice"

Bolile reumatice și musculo-scheletice sunt printre cele mai răspândite, dar și invalidante, boli cronice netransmisibile. În prezent, peste 120 de milioane de europeni sunt afectați de aceste maladii, despre care Organizația Mondială a Sănătății spune că reprezintă principala cauză de dizabilitate la nivel mondial și care țin departe de muncă 1 milion de europeni. „Poliartrita reumatoidă afectează aproximativ 1% din populația adultă și reprezintă cea mai frecventă cauză de handicap motor, posibil reversibila în cazul unui tratament precoce și adecvat, in stadiile initiale ale bolii. În România, avem peste 200.000 pacienți cu această boală”, a atras atenția dr. Mihaela Nedelcu, medic specialist reumatolog în cadrul Hyperclinicii MedLife Polisano Sibiu.

De la 01.08.2024, 14:10
WhatsApp

Medicii buni știu că oamenii de toate vârstele de la copii, la tineri, adulți, până la vârstnici pot suferi de boli reumatice și musculo-scheletice. În România, 3% din populație suferă de boli reumatice de tip inflamator. „Cele mai frecvente afecțiuni pe care le întâlnesc în cabinet sunt bolile autoimune reumatologice. În ultimii 3 ani, acestea au un trend crescător, iar vârsta de debut este mai mică față de ceea ce știam noi, medicii, până acum”, a spus dr. Mihaela Nedelcu.

Principalele provocări pe care le au reumatologii în prezent sunt legate de actualizarea permanentă a informațiilor, întrucât, în ultimii 4 ani, acestea sunt tot mai multe. „Practicarea reumatologiei se bazează pe aprofundarea continuă, efectuarea unor cursuri periodic, dar necesită și tehnologie care să aducă un plus examenului clinic. Este o perioadă perfectă să fii reumatolog. Spun acest lucru pentru că, odată cu infecția Covid, s-au efectuat foarte multe studii imunologice, cu rezultate foarte importante pentru noi”, a mărturisit medicul reumatolog.

O altă provocare o reprezintă tratarea cazurilor complexe și colaborarea cu alți medici astfel încât să fie o echipă care tratează holistic pacientul cu probleme reumatologice. „Cele mai importante aspecte pe care le urmăresc în tratamentul și îngrijirea pacienților mei sunt: încredere reciprocă, abordarea holistică- adică tratarea în echipă, explicarea fiecărei etape de diagnostic și tratament pe înțelesul lor. Trebuie să înțelegem pacientul, un om care suferă fizic și sau psihic și care atunci când vine la noi are din start un sentiment de neputință. Trebuie să avem o relație cu el așa încât să ajungem la a forma o echipa medic-pacient”, a afirmat dr. Mihaela Nedelcu.

Tehnologia aduce informații în plus în diagnosticarea și monitorizarea bolilor

Bolile reumatice și musculo-scheletice includ peste 200 de afecțiuni, printre care poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, artropatia psoriazică, artroza, fibromialgia și guta. Sunt multe informații pe care trebuie să le dețină un reumatolog și să și le amintească atunci când are în fața sa un pacient cu simptome de multe ori comune acestor boli. „Am ales reumatologia pentru că este o ramură a medicinei în care trebuie să fii Sherlock Holmes. E foarte interesantă. Trebuie să pui la un loc piesele unui puzzle, care uneori se întinde pe mulți ani, iar pacientul nu a mai luat în serios semnele sau simptomele, ori crede că așa e normal”, a afirmat dr. Mihaela Nedelcu.

Specialista apelează adesea la tehnologie pentru a pune un diagnostic complet și corect și este de părere că în România există acces la tehnologie la fel ca în Europa sau SUA. „Avem ecografia musculo-scheletală, capilaroscopia, imagistica și toată partea de laborator ca și colegii din străinătate. În ceea ce privește terapiile și aici suntem norocoși - avem acces pentru pacienții noștri cu boli autoimune la medicație scumpă, biologică, decontată integral.  În acest mod, reumatologia se poate efectua în ambulator, cu abordare completă și complexă a pacientului, dacă ai la dispoziție aceste dotări”, a declarat dr. Mihaela Nedelcu.

Ecografia musculo-scheletală reprezintă o metodă de explorare care aduce un plus de informații esențiale pentru pacienți. Nu iradiază, este ușor de efectuat în cabinet, nu necesită pregătirea pacientului, uneori poate înlocui cu succes RMN-ul. În cazul poliartritei reumatoide este folosită în diagnosticare, monitorizare a evoluției și terapiei.

Capilaroscopia este o investigație simplă, noninvazivă  de evaluare a microcirculației - vasele de sânge  capilare de la nivel periunghial, mâini sau picioare. Reumatologii  folosesc un microscop care le oferă informații prețioase despre starea microcirculației și cu ajutorul lui pot preveni evoluția câtorva boli ce afectează microcirculația. „O utilizăm la pacienții care au sindrom Raynaud - adică care la expunerea la frig/ apă rece prezintă modificarea culorii mâinilor inițial roșu și ulterior mov. O folosim ca metodă de diagnostic, de screening și de a diferenția diverse boli”, a explicat reumatologul, referindu-se la capilaroscopie.

Poliartrita reumatoidă, cea mai chinuitoare boală care nu omoară

Poliartrita reumatoidă poate debuta la orice vârstă, dar este mai frecventă între 50-75 ani. Femeile au șanse de trei ori mai mari de a fi afectate de această boală decât bărbații, iar severitatea bolii și riscul unei durate de viață scurtate sunt mai mari. În cazurile grave este responsabilă de o scurtare a duratei de viață cu 5 până la 10 ani. „Din totalul cazurilor tratate lunar în cabinet cel puțin 50 sunt cele de poliartrită reumatoidă, în contextul în care în clinică avem pacienți din toată țara, dar și din Europa”, a spus medicul reumatolog.

Poliartrita reumatoidă determină un proces inflamator cronic, care conduce la distrucții osteo-articulare foarte rapid, progresive, distructive, în special la nivelul articulațiilor mâinilor dar nu numai. Poate afecta și umerii, șoldurile, genunchii, iar netratată poate evolua și la nivelul inimii, plămânilor, ducând la complicații. „Poliartrita reumatoidă  este denumită cea mai chinuitoare boală care nu omoară, fiind cea mai cunoscută patologie autoimună. Este o problemă majoră de sănătate publică, deoarece peste 50% dintre pacienți își încetează activitatea profesională în primii 5 ani de evoluție a bolii, iar la 10% din cazuri apare o invaliditate gravă în primii 2 ani de evoluție”, a specificat dr. Nedelcu.

Primele semne ale poliartritei reumatoide

Actualmente, nu există un tratament care vindecă bolile reumatice, iar diagnosticul este adesea întârziat, în cazurile mai severe fiind necesare spitalizări sau intervenții chirurgicale, urmate de reabilitare și fizioterapie. Medicii reumatologi atrag atenția asupra primelor semne ale poliartritei reumatoide care apar la nivelul articulațiilor, în special mâini și se manifestă prin durere mai ales în repaus, tumefacție (articulații umflate), redoare matinală (senzație de înțepenire dimineața). Pe măsură ce boală progresează, pot fi afectate mai multe articulații: genunchi, glezne, coate, șolduri, umerii.

„Uneori, primează alte simptome generale, nespecifice: scădere în greutate, oboseală, dureri musculare. Alteori, pacientul este diagnosticat cu o altă boală, și apoi ajung la noi. Uneori pacienții care au efectuat fizioterapie și nu au îmbunătățirea durerii vin singuri la noi. Uneori analizele modificate-VSH și proteină C reactivă crescute sau factorul reumatoid pozitiv reprezintă semne de alarmă pentru pacient”, a explicat dr. Nedelcu.

În unele cazuri rar întâlnite, debutul bolii poate fi:

În formele avansate și severe de boală, articulațiile sunt deformate ireversibil, apar subluxații, deviere ulnară a degetelor, anchiloză osoasă.

Povestea croitoresei cu poliartrită în stadiul III care și-a reluat munca

Medicul întâlnește nu de puține ori în cabinetul său cazuri mai speciale de poliartrită, pe care, cu pricepere și pasiune, le abordează și le tratează, iar satisfacția profesională este foarte mare atunci când reușește să le facă viața mai ușoară acestor pacienți, să le redea abilitățile și munca. Recent, o femeie în vârstă de 52 ani, de profesie croitoreasă, îndrumată de medicul de medicină internă pentru analize modificate - anemie și sindrom inflamator dar și dureri la nivelul umerilor bilateral a ajuns la dr. Mihaela Nedelcu.

 „Pacienta avea articulațiile mâinilor modificate de mai mulți ani, cu deviere ulnară a ambelor mâini, atrofia mușchilor interosoși, articulații mici, mâini umflate și era incapabilă să își desfășoare activitățile de la locul de muncă. Asociat prezenta și dureri de tip inflamator la nivelul umerilor și scădere ponderală 5 kg în ultimele 2 luni. S-au efectuat analize suplimentare, ecografie musculo-scheletală și s-a stabilit diagnostic de poliartrită reumatoidă seropozitivă stadiul III și hepatită cronică virală B”, a povestit medicul care i-a prescris croitoresei tratament și a chemat-o după o lună la control.

Deși avea o evoluție clinică bună, funcția hepatică era modificată, astfel încât femeia a necesitat reevaluare la departamentul de Boli Interne și Gastroenterologie. I s-a schimbat și medicația cu terapie biologică. „Evoluția este una foarte bună, pacienta efectuează periodic un consult la reumatologie și la Boli Interne. Între timp, și-a putut relua activitatea zilnică de la locul de muncă, chiar dacă a avut o prezentare la reumatolog târziu, după câțiva ani de evoluție a bolii - fiind în stadiul 3 (poliartrita are 4 stadii de evoluție). Uneori, la un pacient reumatologic găsim și alte boli care necesită atenție specială și pot influența terapia sau evoluția poliartritei reumatoide”, a povestit dr. Nedelcu.

O poliartrită reumatoidă netratată poate duce la apariția unei alte boli autoimune

Prevenirea bolilor autoimune pleacă de la un stil de viață sănătos, este de părere medicul reumatolog, care susține că poliartrita reumatoidă a început să apară la vârste tot mai fragede și este tot mai frecventă.

„un stil de viață sănătos înseamnă pentru mine, în primul rând, să fii împăcat sufletește cu tine - de aici pleacă cele mai multe boli, în special cele autoimune. În ultimii ani ne lipsește în viețile noastre o linie roșie, ne pierdem ușor - trebuie să știm să trăim în acord cu noi, în acord cu valorile noastre, să nu ne mai lăsăm așa ușor influențați. Dacă suntem sufletește bine, restul vine de la sine. Acesta este, de fapt, motivul creșterii bolilor autoimune, războiul cu noi înșine, nemulțumirile, frustrările etc. ”, a avertizat dr. Mihaela Nedelcu. Medicul își amintește cazul unei paciente în vârstă de 31 ani, însărcinată în 4 luni, care la un prim consult reumatologic avea gura și ochii uscați de câteva luni, iar la nivelul mâinilor închidere incompletă și durere accentuată matinal.

„În cadrul examenului clinic am observat și o culoare mai roșie a  mâinilor, iar pacienta afirma încă din copilărie o înroșire și ulterior învinețire a mâinilor. Am efectuat analize, ecografie mâini și capilaroscopie astfel încât am stabilit diagnostic de poliartrită reumatoidă și sindrom Sjogren secundar. Pacienta a primit tratament și am monitorizat împreună cu medicul ginecolog atât mama cât și sarcina. Mama a avut o evoluție favorabilă. Are o fetiță minunată, sănătoasă, nașterea a decurs perfect. O poliartrită reumatoidă netratată poate duce la apariția unei  alte boli autoimune așa cum s-a întâmplat în cazul aceste paciente. Sarcina în poliartrită reumatoidă este posibilă și de obicei are o evoluție favorabilă pe parcursul acesteia”, a conchis medicul, care încearcă să ducă un stil de viață sănătos, așa cum le recomandă pacienților săi.

Menținerea echilibrului între viață personală și profesională este una din preocupările sale. Întreținerea pasiunilor, cititul, muzica o încarcă cu multă energie și bineînțeles munca o împlinește.

„Sunt foarte fericită atunci când citesc. De asemenea îmi place muzica bună, care mă face să vibrez, să simt lumea. Sunt un om foarte sensibil, iar lectura și muzică mă ajută să rămân așa. Experiența personală m-a învățat că dacă ești serios și muncești pentru ce vrei, se poate orice ”, a precizat dr. Mihaela Nedelcu.

Surse:

https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/poliartrita-reumatoida-cauze-simptome-tratament

https://www.eular.org/world-arthritis-day-2023

Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Femeie, despăgubită cu 50.000 € după ce a fost diagnosticată greşit cu cancer şi mutilată. Credeţi că este suficient?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Animalul din România pentru care marocanii nu mai știu ce să facă. Au venit...
Fanatik.ro
Publicat 07.11.2024
Țara care își împarte bogăția cu cetățenii, după o creștere economică...
spotmedia.ro
Publicat 07.11.2024
E de vină sexismul american sau un lanț de decizii proaste?
spotmedia.ro
Publicat 07.11.2024
Cele 12 alimente antidepresive. Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune ce...
Gandul
Publicat 07.11.2024
Rușii se bucură de victoria lui Trump și îi cer să se țină de cuvânt:...
Adevărul
Publicat 07.11.2024
Asia Express sezonul 7, 6 noiembrie 2024. Ce echipe merg în Marea Finală pentru...
A1
Publicat 07.11.2024
Horoscopul zilei de 8 noiembrie 2024. Peștii au nevoie de odihnă. Află ce se...
CaTine
Publicat 07.11.2024
Cele mai recente imagini cu Alina Eriko! Bruneta nu mai are dinți și s-a tuns...
spynews.ro
Publicat 07.11.2024
„Nu am cum să îi cer ajutorul, cred că tatăl Simonei e supărat”. Drama...
GSP
Publicat 07.11.2024
Zodiile care vor avea câteva zile pline de noroc și ajutor din partea...
Click.ro
Publicat 07.11.2024
Costul real al unui iPhone 16. Care sunt prețurile de producție ale...
Useit
Publicat 07.11.2024
Povestea românului care a sărbătorit cu Donald Trump victoria din alegerile din...
Redacţia.ro
Publicat 07.11.2024
„Funcţia s-a negociat de către familia noastră”. Un anonim ajuns cunoscut...
libertatea.ro
Publicat 07.11.2024
Adam Lambert s-a mândrit cu noua sa formă fizică, după ce a dat jos 27 de...
ZU
Publicat 07.11.2024
Hummus cu cartofi dulci. Rețetă de post pentru gustări delicioase
Hello taste
Publicat 07.11.2024
Cu telefonul la școală: iată ce spune un profesor despre acest subiect
Deparinti
Publicat 07.11.2024
Descoperire surprinzătoare, o băutură e bună pentru inimă și creier:...
ziare.com
Publicat 07.11.2024
Cine este actrița Cemre Arda din serialul Dealul Vânturilor - Ruzgarli Tepe. A...
Happy
Publicat 07.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Câte ouă poți consuma pe zi. Când este indicat să limitezi consumul acestui...
Medicool
Publicat 07.11.2024