Antena LIVE

Curs valutar

#MediciBuni – Dr. Silvana Duțu, MedLife: "Rezultatele obținute în urma tratamentului cu laser CO2 sunt durabile în timp, însă trebuie să ținem cont că procesul de îmbătrânire cutanată este continuu"

Tratamentele cu laserul CO2 (dioxid de carbon) sunt folosite în dermatologie, de mai mult de trei decenii, fiind considerat standardul de aur pentru vaporizarea țesuturilor moi. Dar aceste tratamente se pot utiliza și pentru întinerirea pielii, tratarea ridurilor, cicatricilor, petelor pigmentare și anumitor leziuni ale pielii. „Laserul CO2 este utilizat atât în scop medical – pentru îndepărtarea anumitor formațiuni cutanate benigne precum papiloame, keratoze nevi dermici, astfel încât să obținem un rezultat net superior altor metode din punct de vedere estetic, cât și în scop dermato-estetic – pentru a îmbunătăți calitatea pielii prin stimularea sintezei de colagen, ameliorând cicatricile și ridurile fine. Însă pentru a obține rezultate cât mai bune este importantă selecția corectă a pacienților și pregătirea pre și post procedură”, a precizat dr. Silvana Duțu, medic specialist dermato-venerologie, MedLife Sibiu.

De la 24.10.2024, 12:27
WhatsApp

Laserul CO2 emite unde de lumină care sunt absorbite de apă, un component esențial al țesutului pielii. Energia laserului vaporizează straturile superioare ale pielii (epiderma și dermul superficial), eliminând celulele moarte sau deteriorate. Aceasta declanșează procesul de vindecare a pielii, care stimulează producția de colagen nou și regenerare. La MedLife Sibiu, unde își desfășoară activitatea dr. Silvana Bianca Duțu, există un echipament Laser CO2 foarte performant, care le permite medicilor buni să trateze atât afecțiuni medicale, cum ar fi cicatricile postacneice sau de altă natură, cât și problemele de estetică pentru rejuvenarea facială.

„Laserul CO2 pe care îl folosim permite să avem rezultate net superioare altor metode de tratament pentru că oferă o penetrare dermică mai profundă, având ca rezultat stimularea sintezei de colagen. Aparatul CO2 Lutronic este expresia avansului tehnologic în industria esteticii medicale, oferind siguranță, timp de recuperare mai scăzut și rezultate vizibile. Este superior altor lasere de acest tip, pentru că utilizează tehnologia patentată Controlled Chaos, un algoritm ce livrează pseudo-aleatoriu undele laser menținând distanța de siguranță între razele secvențiale, maximizând astfel disiparea căldurii între impulsuri și reducând riscul efectelor nedorite precum hiperpigmentarea”, a explicat dr. Silvana Duțu.

Pielea este locul în care se pot manifesta primele semne în cadrul bolilor sistemice

De peste 12 ani, dr. Silvana Duțu are grijă de pacienții care-i calcă pragul și se apleacă cu multă dăruire și interes asupra fiecărui caz în parte cu particularitățile și provocările sale. „A profesa medicina este mai mult decât o meserie, este un har. Profesia de medic este una dintre cele mai nobile, un domeniu într-adevăr fascinant”, a mărturisit dermatologul, care a ales această specialitate, pentru că este de părere că oferă multiple posibilități atât în domeniul dermatologiei cât al dermato-esteticii.

„În lumea cercetărilor și a descoperirilor medicale, învățatul nu se oprește niciodată, iar tehnologia medicală evoluează atât de rapid, încât medicul depune eforturi să țină pasul cu cele mai recente informații, iar modul în care le pune în practică influențează direct viața lor și a pacienților. Dermatologia este o specialitate complexă, care se împletește perfect cu aproape toate celelalte specialități medicale și chirurgicale. Organul cutanat este locul în care se pot manifesta primele semne în cadrul bolilor sistemice”, a afirmat dr. Silvana Duțu.

Tratamentul cu laser CO2 este eficient în reducerea liniilor fine și a ridurilor

Tratamentul cu laser CO2 fracționat permite efectuarea de proceduri ce elimină liniile fine și ridurile, precum și imperfecțiunile de la nivelul pielii, rezultatul fiind o piele mai luminoasă, mai fermă și un aspect mult întinerit al pielii. Laserul emite un fascicul, ablativ care țintește apa din piele, vaporizând țesutul pentru a declanșa vindecarea și reînnoirea colagenului.

„Tratamentul laser CO2 este eficient în reducerea liniilor fine și a ridurilor, însă este foarte important ca pacienții să înțeleagă că, pentru a obține un rezultat estetic foarte bun, este necesar să stabilim o schemă individualizată de tratament fiecărui pacient, în funcție de nevoi. De altfel, cele mai bune rezultate le obținem prin combinarea mai multor proceduri”, a spus dermatologul.

Persoanele care se pretează la tratamentul laser sunt cele cu fototipurile cutanate I, II și III. „Pentru că persoanele cu pielea foarte închisă la culoare au risc mai mare de hiperpigmentare, pentru ele alegem alte metode de tratament”, a explicat dr. Silvana Duțu. Totodată, medicul a ținut să precizeze că există o gamă variată de proceduri estetice (tratamente cu botox, injectări de acid hialuronic, biostimulatoarele de colagen, laser CO2 etc). Nu există o singură procedură care să fie cea mai bună, ea trebuie individualizată în funcție de nevoile pacientului, de aceea este important ca acesta să se prezinte inițial la un consult. „Rezultatele obținute în urma tratamentului laser CO2 sunt durabile în timp, însă trebuie să ținem cont că procesul de îmbătrânire cutanată este unul continu, drept urmare niciun tratament nu este permanent”, a subliniat dermatologul.

Cicatrici postacneice, rezolvate cu laserul

Una dintre cele mai frecvente afecțiuni cutanate pentru care se prezintă pacienții la dr. Silvana Duțu este acneea, de la forme ușoare la forme severe (care se pot solda cu cicatrici), de la vârste tot mai mici (10 ani) până la adulți (peste 40 ani).

Vestea bună este că tratamentele cu laser se pot utiliza pentru ameliorarea cicatricilor postacneice. „Laserul CO2 fracționat este net superior altor metode de tratament, când vine vorba de cicatrici postacneice sau de altă cauză. Laserul penetrează dermul, prin fascicule care încălzesc mici coloane de țesut, la distanță unele de altele, lăsând pielea neafectată în jur, ceea ce ajută la o recuperare mult mai rapidă. Aceste micro-coloane provoacă un tip de leziune termică controlată, o mică inflamație, care induce în final stimularea și formarea de colagen. Acest rezulta se traduce clinic prin atenuarea cicatricilor și îmbunătățirea calității pielii”, a explicat medicul.

Sunt foarte multe cazurile pe care dr. Duțu le-a tratat astfel, dar un caz anume i-a rămas în memorie și acum, pentru că pacientul fusese foarte speriat. Acesta s-a adresat medicului dermatolog din cauza unor cicatrici postacneice severe pe care le avea la nivelul feței. „L-am tratat cu laser CO2, folosind intensitate mare, pentru a putea avea rezultate în cazul lui și, deși l-am avertizat că va avea o inflamație destul de puternică, însă este normal și bine să se întâmple acest lucru, totuși a fost îngrijorat. Acesta îmi trimitea poze zilnic pentru a se asigura că totul este în regulă și evoluția este una pozitivă. Bineînțeles că am comunicat cu el și l-am asigurat că toate aceste etape sunt necesare, respectiv normale pentru a ajunge la rezultatul final. După 2 săptămâni s-a prezentat la cabinet, vesel și mulțumit pentru că, practic, i s-a schimbat viața – cicatricile se estompaseră foarte mult. Chiar dacă acesta a fost speriat de evoluție, faptul că am comunicat cu el zilnic și l-am încurajat l-a făcut să aibă încredere și răbdare”, a povestit dr. Silvana Duțu.

Pregătirea pentru tratamentul cu laser și recuperarea post procedură

Laserul CO2 fracționat este cea mai recentă inovație în progresul tehnologic din domeniul esteticii medicale.

„Laserele de generație veche sunt complet ablative, îndepărtează în totalitate suprafața pielii, având risc mare de cicatrici și hiperpigmentare. Laserul CO2 fracționat de la Lutronic, care se regăsește în cabinetele de estetică de top din țară și din străinătate și de care dispunem și noi la MedLife, acționează într-un model fracționat creând leziuni microscopice. Aceste leziuni sunt înconjurate de țesut neafectat, fapt ce reduce în mod substanțial riscurile asociate tratamentelor laser cu obținerea rezultatelor dorite”, a precizat medicul, care înainte de a începe tratamentul își informează pacienții asupra posibilelor reacții secundare, care pot apărea dacă nu sunt respectate recomandările înainte și după efectuarea procedurii.

„Recomandăm ca pacientul să nu fie bronzat, motiv pentru care nu se efectuează tratamentul vara, respectiv să evite anumite medicamente înainte. Ca orice procedură și tratamentul laser CO2 poate avea și efecte secundare, mai ales dacă pacientul nu respectă recomandările post-tratament. De exemplu în caz de expunere la soare sau neutilizarea cremelor fotoprotectoare, poate apărea hiperpigmentarea postinflamatoarie”, a spus dermatologul.

În timpul procedurii laser, disconfortul pacientului este minim, deoarece se folosește o cremă anestezică în prealabil. Pacientului i se dă totodată și o schemă de tratament după procedură, pentru reducerea disconfortului. Imediat după procedura cu laser, pielea este roșie și inflamată, intensitatea depinzând de parametrii aleși de medic. În zilele următoare se formează o crustă fină, ușor maronie, care se îndepărtează singură, în câteva zile. În 7-10 zile, pielea se vindecă și încep să se vadă primele rezultate.

De cele mai multe ori, sunt necesare 2-3 ședințe laser, mai ales în cazul cicatricilor, iar acestea se spațiază la 6-­8 săptămâni. „Este foarte important ca pacientul să respecte recomandările post procedură și să evite expunerea la soare, să folosească creme epitelizante și fotoprotectoare indiferent de anotimp”, a subliniat dr. Duțu, în opinia căreia „rezultatele obținute cu laserul CO2 sunt remarcabile, atât pe partea chirurgicală, cât și pe partea estetică. Laserul CO2 completează cu succes celelalte metode minim invazive de rejuvenare facială, având rezultate durabile și naturale. Aceste tratamente câștigă tot mai mult teren și sunt tot mai căutate. Bineînțeles că și celelalte proceduri estetice rămân valabile, cum ar fi refacerea volumului facial prin injectarea acidului hialuronic sau biostimulatoarele de colagen, dar și la acești pacienți laserul vine în completarea lor, potențând rezultatul final”.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fenomenul Georgescu. Mâna ieșită din pâclă care ne strânge de gât pe toți
spotmedia.ro
Publicat 25.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria...
Adevărul
Publicat 25.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 26 noiembrie 2024. Berbecii sunt atenți la cheltuieli. Află...
CaTine
Publicat 25.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
Ce sport extrem a practicat Călin Georgescu, surpriza prezidențialelor
GSP
Publicat 25.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Informațiile electorale false de pe TikTok. Cum au fost influențați...
Useit
Publicat 25.11.2024
Ce avere are Călin Georgescu. Câștigătorul primului tur își ține banii...
Redacţia.ro
Publicat 25.11.2024
Entuziasm la Moscova, după alegerile din România: Călin Georgescu este numit...
libertatea.ro
Publicat 25.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai...
Hello taste
Publicat 25.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024