Antena LIVE

Curs valutar

Sinuzita netratată poate avea urmări grave. Cum ajută investigațiile imagistice în prevenirea complicațiilor?

Suntem încă în plin sezon al virozelor, pe care mulți dintre noi îl resimt cu vârf și îndesat. Așa că acum, mai mult ca oricând, este momentul să fim atenți la complicațiile pe care până și o banală răceală netratată corespunzător le poate da. Iar una dintre acestea este sinuzita. 

De la 15.02.2024, 12:00
WhatsApp

Definită ca „o inflamaţie a învelişului mucos ce tapetează cavitatea sinusală”, sinuzita apare deseori în urma unor infecții virale ale căilor aeriene superioare, care produc inflamarea mucoasei nazo-sinusale și blochează canalul de drenaj natural al sinusului. Astfel, secrețiile se acumulează și se transformă în puroi. Procesul poate afecta atât un singur sinus, cât și pe toate în același timp (afecțiunea purtând denumirea de pansinuzită acută).

Însă pentru a înțelege mai bine sinuzita, trebuie să știm cum funcționează sinusurile - acele cavități osoase, pline cu aer, situate în lateralul nasului, dar în spatele craniului, mai exact:

Așadar, principalul simptom al sinuzitei nu este durerea de cap, cum ar putea crede mulți, ci cea resimțită la nivelul obrazului, al sprâncenei sau în spatele ochilor. Primele semne ale afecțiunii sunt însă nasul înfundat și secrețiile vâscoase, aderente și de multe ori purulente, care se scurg mai mult în spatele nasului, pe gât. Durerea de cap apare ulterior și nu în fiecare caz.  

Așadar, printre simptomele care ar trebui să-ți dea de gândit se regăsesc:

Cauzele apariției sinuzitei

Mucoasa nazală – care se continuă și în sinusuri – are rol de protecție pentru organism. Ea încălzește, umezește și purifică aerul pe care îl respirăm, plin în general de virusuri și bacterii. În funcție de cât de agresive sunt, acestea pot inflama și infecta mucoasa sinusurilor, ajungând astfel să ne confruntăm cu rinosinuzită. Întrucât sunt mai apropiate de copii, femeile între 20-39 de ani sunt de 2 ori mai predispuse decât bărbații să facă sinuzită. 

Însă nu doar infecțiile pot provoca sinuzită. Printre cauze se numără și inflamațiile, alergia, poluarea și fumatul (chiar și cel pasiv). Afecțiunea este de 4 tipuri:

  1. acută (debutează brusc, iar simptomele durează până la 4 săptămâni);
  2. acută recidivantă (4 sau mai multe episoade de sinuzită acută pe an, cu durată minimă de 7 zile/ episod);
  3. subacută (evoluție lentă a simptomelor, între 4 și 12 săptămâni);
  4. cronică (simptomatologia persistă peste 12 săptămâni).

Ce investigații ajută la diagnosticarea sinuzitei

Cu siguranță nu te gândești să mergi la doctor pentru toate răcelile sau pentru o banală durere de cap. Însă dacă simptomele se acumulează și se agravează, medicii buni recomandă să le treci, totuși, pragul. Nu de alta, dar - lăsată netratată - sinuzita poate avea urmări dintre cele mai grave, în special în cazul pacienților care suferă și de alte afecțiuni. 

Mai exact, puroiul din sinusuri se mărește și începe să dea dureri. Între timp, infecția roade osul și se extinde și în vecinătatea sinusurilor, afectând ochii și creierul. Printre complicații se numără meningita, afectarea gravă a vederii și chiar septicemia. 

Pentru a preîntâmpina astfel de situații, medicii MedLife recomandă efectuarea unui CT cel puțin o dată pe parcursul terapiei - fie înainte de administrarea tratamentului, pentru a se asigura că îl aleg pe cel potrivit, fie numai după, pentru a vedea dacă organismul a răspuns la medicație.

Diagnosticarea se face în urma unui examen ORL (ce include, de cele mai multe ori, și o endoscopie nazală), completat de exsudatul nazal și, cel mai important, de investigații imagistice - întrucât acestea din urmă oferă cele mai importante informații privind starea sinusurilor. Dr. Ana Maria Apostol, medic primar ORL la MedLife explică: „Mulți pacienți vin în cabinetul medicului ORList pentru durere de cap moderată zilnică la nivelul frunții și zic că sigur este din cauza sinusurilor. Doar că noi putem să vedem, prin examenul nostru clinic și endoscopic, doar în interiorul nasului, gâtului și urechilor. Ca să poți vedea dacă acea durere de cap e într-adevăr provocată de sinuzită, mai ales în lipsa secrețiilor, care pot fi blocate, trebuie să faci o investigație radiologică, pentru că altfel nu ai cum să vezi sinusurile și să pui diagnosticul cert de sinuzită. CT-ul și RMN-ul văd craniul tridimensional, se pot observa toate sinusurile, câte dintre ele sunt afectate, tipul de sinuzită și stadiul de evoluție a bolii, vecinătățile – și astfel, poți administra un tratament eficient pacientului.”

Iar investigația este cu atât mai importantă cu cât sinuzita este o afecțiune dificil de tratat tocmai din cauza localizării - cavități osoase închise, pline cu aer și slab vascularizate. Așadar, vorbim despre un tratament de lungă durată (min. 10 zile) și complex, format dintr-un mix de 2-3 antibiotice, combinate cu un mucolitic, un antialergic, un antiinflamator și spray-uri pentru spălături nazale. 

Avantajele CT-ului la sinusuri

Tomografia computerizată este cea mai potrivită investigație ce poate fi recomandată în caz de sinuzită. Vorbim despre un test imagistic simplu și rapid, care combină razele X cu o tehnologie computerizată avansată pentru a face fotografii detaliate (în 3D) ale sinusurilor și patologiilor nazofaringiene. Iată câteva dintre avantajele sale:

Mai mult decât atât, în cazurile de urgență, CT-ul poate dezvălui leziunile și sângerările interne suficient de rapid pentru a ajuta la salvarea vieții. Pe de altă parte, este bine de știut că acest tip de investigație nu este recomandat femeilor însărcinate, copiilor sub 4 ani, persoanelor care au suferit un accident vascular cerebral recent și celor claustrofobe.

Însă CT-ul nu este singura investigație imagistică utilizată pentru analizarea sinusurilor și vecinătăților acestora. „Când apare ceva în neregulă la CT și suspectăm o tumoră, recomandăm RMN-ul, pentru a vedea mai bine țesuturile moi din vecinătate. Pentru că, deși nu iradiază, RMN-ul nu vede sinuzita, ci doar complicațiile ei”, ne lămurește dr. Apostol. 

Aceste investigații imagistice pot fi accesate la nivel național, în rețeaua MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România. Aproximativ 40 de aparate RMN și CT performante sunt disponibile pacienților din aproape toate orașele mari, printre care București, Arad, Cluj-Napoca, Constanța, Galați, Iași, Sibiu, Timișoara.

***Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.

Surse:

https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/sinuzita-cauze-simptome-tratament

https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/pansinuzita-cauze-simptome-tratament

https://www.medlife.ro/ct-sinusuri

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fenomenul Georgescu. Mâna ieșită din pâclă care ne strânge de gât pe toți
spotmedia.ro
Publicat 25.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria...
Adevărul
Publicat 25.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 26 noiembrie 2024. Berbecii sunt atenți la cheltuieli. Află...
CaTine
Publicat 25.11.2024
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024....
spynews.ro
Publicat 25.11.2024
Cele mai tari meme-uri după surpriza istorică de la alegerile prezidențiale:...
GSP
Publicat 25.11.2024
Care este averea lui Călin Georgescu! Ce mașină conduce și în ce bancă își...
Click.ro
Publicat 25.11.2024
Informațiile electorale false de pe TikTok. Cum au fost influențați...
Useit
Publicat 25.11.2024
Câți bani ar fi plătit Călin Georgescu pe TikTok pentru a fi promovat de...
Redacţia.ro
Publicat 25.11.2024
Prima declarație de la Kremlin despre victoria lui Călin Georgescu în primul...
libertatea.ro
Publicat 25.11.2024
Taylor Swift a purtat un colier strălucitor cu diamante pentru o cină în New...
ZU
Publicat 25.11.2024
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai...
Hello taste
Publicat 25.11.2024
Cel mai bun mic dejun pentru copiii care merg la școală. Nutriționiștii...
Deparinti
Publicat 25.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cei mai iubiți 7 actori turci în 2024. Care sunt preferații fanelor din...
Happy
Publicat 25.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cum să faci maia naturală. Ce tipuri de pâine sunt mai sănătoase
Medicool
Publicat 25.11.2024