Antena LIVE

Curs valutar

Tânăr, 30 de ani, cu excese ocazionale, merge la sală. Care sunt cele mai des întâlnite boli la această vârstă și cum se pot preveni

Când ești tânăr, simți că ai lumea la picioare. Că nimic nu poate sta în calea visurilor tale, că poți să urci pe cele mai înalte culmi, că ești de neatins, de neînvins. E greu, dacă nu chiar imposibil, să te gândești măcar o clipă că lumea ta s-ar putea nărui, că ar putea apărea ceva care să-ți dea tot universul peste cap. 

De la 09.02.2024, 14:37
WhatsApp

Cu toate acestea, medicii MedLife atrag atenția că tinerii, și în special, bărbații de până în 30 de ani sunt cei mai vulnerabili la comportamente riscante în materie de sănătate și, din nefericire, adoptarea unor obiceiuri nesănătoase contribuie la aproape jumătate din totalul deceselor. Asta pentru că până și cele mai banale afecțiuni medicale, dacă nu sunt descoperite și tratate la timp, pot sta în calea planurilor îndrăznețe ale unui tânăr la început de drum. 

Iată câteva dintre afecțiunile cu care se confruntă cel mai des bărbații de până în 30 de ani și mai ales, cum pot fi ele prevenite.

Bolile inflamatorii intestinale 

Tinerii între 20 și 30 de ani sunt principala categorie de pacienți diagnosticați cu boli inflamatorii intestinale - tulburări gastro-intestinale cronice care se manifestă prin dureri abdominale, diaree (care poate să dureze săptămâni sau chiar luni întregi), incontinenţă, pierdere în greutate, oboseală. Iar principala cauză este, adesea, stilul de viață - de multe ori haotic și neglijent. Fumatul, antibioticele în exces, alimentaţia și stresul afectează flora intestinală într-un mod de cele mai multe ori ireversibil. În plus, în cazul a 20-40% dintre pacienţi, BII sunt asociate și cu apariţia unor altor afecţiuni, precum cele ale ochilor, articulaţiilor sau pielii.

Astfel, BII ajung să aibă impact nu doar asupra vieții personale a pacienţilor, ci și asupra celei profesionale. La nivel european, statisticile arată că 10% dintre pacienţii cu BII sunt şomeri, iar cei care muncesc au, în general, între 3 şi 6 săptămâni de concediu medical pe an. În România sunt deja peste 5000 de pacienţi diagnosticaţi cu bolile Crohn şi rectocolită ulcero-hemoragică.

Însă cu un diagnostic corect şi un tratament adecvat, pacienţii cu BII pot avea o viaţă normală, neavând nevoie de spitalizări frecvente. 

Tulburările de alimentație 

Trăim încă într-o lume în care influența rețelelor sociale este puternică. Iar presiunile în ceea ce privește greutatea corporală și imaginea corpului nu afectează doar partea feminină, ci și bărbații. Anorexia, bulimia și mâncatul în exces sunt doar câteva dintre exemple, iar factorii pornesc de la cei genetici până la presiunile sociale și culturale.

Așadar, simptome precum vărsăturile, lipsa meselor pentru zile întregi sau număratul obsesiv al caloriilor ar trebui să te pună serios pe gânduri și să te determine să ceri ajutor specializat. 

Uretrita

Uretrita este o inflamație a mucoasei pereților uretrei, ca urmare a pătrunderii de microbi. În cele mai multe dintre cazuri, aceștia sunt transmiși prin intermediul contactelor sexuale neprotejate. 

Inflamația se poate extinde și la nivelul organelor învecinate și, lăsată netratată, poate produce infertilitate. Senzația permanentă de urinare, disconfortul din timpul urinării și ejaculării sunt principalele simptome care ar trebui să te trimită la medicul specialist.

Cancerul testicular

Cel mai frecvent întâlnit la bărbații între 20 și 35 de ani, cancerul testicular este unul dintre cele mai ușor de vindecat, fiind tratabil chiar și atunci când s-a răspândit dincolo de testicul. Aproximativ 95% dintre pacienții cu acest timp de cancer au supraviețuit mai mult de 5 ani după tratarea bolii. 

Primele semne de cancer testicular sunt creșterea sau diminuarea unui testicul, disconfort sau o zonă de duritate. Orice extindere, duritate, durere sau sensibilitate trebuie evaluate de un medic cât mai curând posibil.

Alte afecțiuni

Mulți dintre bărbații tineri se confruntă în ultima perioadă cu dureri de spate, provocate cel mai adesea de sedentarism sau de o poziție incorectă la birou și/ sau volan. Din fericire, de cele mai multe ori nu este vorba despre o patologie gravă și fără urmări severe, atât timp cât pacientul respectă recomandările medicului.

Totodată, bolile asociate consumului de substanțe nocive - alcool, tutun, droguri, oboseala cronică și depresia sunt afecțiuni care, în ultimii ani, sunt din ce în ce mai întâlnite inclusiv în rândul persoanelor tinere.   

Vestea bună este că toate cele de mai sus pot fi prevenite, ținute în frâu sau chiar vindecate, dacă li se acordă gradul de atenție cuvenit. Cu un minimum interes privind și „aspectul” interior al organismului nostru - și nu doar cel exterior, fiecare dintre noi poate poate duce o viață sănătoasă și fără griji.  

În acest sens, medicii buni de la MedLife recomandă pachetul de screening “Tânărul gata de viață”, special conceput pentru bărbații de până în 30 de ani. Acesta cuprinde consultații de medicină generală, urologie și cardiologie, care te ajută să obții informații valoaroase despre starea ta de sănătate chiar și în lipsa unor simptome clare. 

Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.   

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde. 

Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient. 

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.  

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fenomenul Georgescu. Mâna ieșită din pâclă care ne strânge de gât pe toți
spotmedia.ro
Publicat 25.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria...
Adevărul
Publicat 25.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 26 noiembrie 2024. Berbecii sunt atenți la cheltuieli. Află...
CaTine
Publicat 25.11.2024
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024....
spynews.ro
Publicat 25.11.2024
Cele mai tari meme-uri după surpriza istorică de la alegerile prezidențiale:...
GSP
Publicat 25.11.2024
Care este averea lui Călin Georgescu! Ce mașină conduce și în ce bancă își...
Click.ro
Publicat 25.11.2024
Informațiile electorale false de pe TikTok. Cum au fost influențați...
Useit
Publicat 25.11.2024
Câți bani ar fi plătit Călin Georgescu pe TikTok pentru a fi promovat de...
Redacţia.ro
Publicat 25.11.2024
Prima declarație de la Kremlin despre victoria lui Călin Georgescu în primul...
libertatea.ro
Publicat 25.11.2024
Taylor Swift a purtat un colier strălucitor cu diamante pentru o cină în New...
ZU
Publicat 25.11.2024
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai...
Hello taste
Publicat 25.11.2024
Cel mai bun mic dejun pentru copiii care merg la școală. Nutriționiștii...
Deparinti
Publicat 25.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cei mai iubiți 7 actori turci în 2024. Care sunt preferații fanelor din...
Happy
Publicat 25.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cum să faci maia naturală. Ce tipuri de pâine sunt mai sănătoase
Medicool
Publicat 25.11.2024