Nelu Tătaru explică de ce nu a fost declarată epidemia Covid-19 în România: "Nu mai veneam noi cu epidemie pe pandemie"
A trecut un an de la declararea pandemiei, iar Nelu Tătaru a ţinut să clarifice, într-un interviu exclusiv pentru Observator, de ce România nu a emis un ordin de ministru pentru recunoaşterea epidemiei Sars-CoV-2.
De Cornel Preda la 17.03.2021, 18:52Întrebarea i-a fost adresată fostului ministru prin intermediul Fii Observator, în cadrul seriei "Un an de pandemie".
Nelu Tătaru a explicat că România nu îndeplinea la momentul respectiv criteriile unei epidemii, iar atunci când le-a îndeplinit, deja la nivel mondial fusese declarată pandemia.
"De ce? Fiindcă atunci când era şi ministrul Costache, noi nu aveam criteriile unei epidemii. Nu aveam atât de transmitere... Transmiterea unei epidemii se declară când avem 3 săptămâni epidemice. A venit declararea pandemiei înainte de a trăi noi în ţara noastră nivelul de epidemie. Pandemia a fost declarată primordial. Nu mai veneam noi cu epidemie pe pandemie.
Am modificat, pe urmă, legislaţia, în care se primea acel suport COVID sau oricare dintre ele sau sporuri, spre sfârşitul acestui an când încă eram ministru, pe tot ce a însemnat stări epidemiologice, de pandemie sau de toate, incluzând inclusiv pandemia sau stări deosebite.
Noi trăim o pandemie şi am modificat legislaţia în care acel spor cum era şi cel de terapie intensivă sau cel de boli infecţioase să se ducă la 85% în tot ce înseamnă stări deosebite de boli, nu neapărat epidemie", a declarat Nelu Tătaru.
Pe 16 martie 2020 România intra în carantină. La un an de acel moment şi după aproape 9 luni în funcţia de ministru al Sănătăţii, Nelu Tătaru priveşte în retrospectivă, într-un interviu exclusiv pentru Observator, cum au gestionat autorităţile din România pandemia Covid-19, ce îşi reproşează, care a fost cea mai mare provocare a acestei perioade şi cum a reuşit să nu se infecteze cu virusul Sars-CoV-2, deşi a mers în inspecţie în toate focarele.
Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa observator.tv@digitalag.ro.