Antena LIVE

Anul Nou Chinezesc 2021. Când începe anul Bivolului de metal

Anul Nou Chinezesc 2021 sau Anul Bivolului alb de Metal vine după Anul Șobolanului de Metal și este pe cale să înceapă, dar anul acesta va fi puțin diferit. Deşi înainte, potrivit tradiţiei, oamenii se adunau pentru sărbătoare la parade, dansuri şi alte festivităţi, în 2021 multe evenimente publice au fost făcute online tocmai din cauza restricţiilor Covid-19.

De la 09.02.2021, 17:27
Anul Nou Chinezesc 2021 iStock | Getty Images

Milioane de oameni din întreaga lume se pregătesc să sărbătorească anul bivolului de metal 2021 pe fondul pandemiei și restricțiilor coronavirusului.

Când începe Anul Nou Chinezesc 2021

Datele Anului Nou Chinezesc variază de la an la an, dar de obicei are loc în perioada 21 ianuarie - 20 februarie potrivit calendarului gregorian. Datele se schimbă în fiecare an, deoarece festivalul se bazează pe Calendarul lunar chinezesc. Calendarul lunar este asociat cu mișcarea lunii, care definește de obicei festivalurile tradiționale precum Anul Nou Chinezesc (Festivalul de primăvară), Festivalul Lanternelor, Festivalul Dragon Boat și Ziua mijlocului toamnei.

Calendarul lunar chinezesc este, de asemenea, asociat cu 12 animale în zodiacul chinezesc, deci la fiecare 12 ani este considerat un ciclu. 2021 este Anul Bivolului, în timp ce 2022 se va transforma în Anul Tigrului.

De obicei, perioada festivalului de Anul Nou Chinezesc durează 16 zile, începând cu ajunul Anului Nou Chinezesc până la Festivalul Lanternelor. În 2021, perioada are loc între 11 februarie - 26 februarie. Sărbătoarea chinezească durează 7 zile de la Revelionul chinezesc până la ziua a şasea a Anului Nou calendaristic lunar, mai exact între 11 şi 17 februarie 2021. Oamenii tradiționali, majoritatea din zonele rurale, încep să-și curețe casele începând cu data de 23 a lunii, în luna a12-a (4 februarie 2021).

Potrivit horoscopului chinezesc, Bivolul este un animal puternic, rezistent, de încredere, pe care te poţi baza.

Deoarece 2021 este un an al bivolului, chinezii se vor întâlni adesea cu: „Vă doresc un an de bivol norocos”

Tradiţii şi Superstiţii pentru Anul Nou Chinezesc 2021

În general, începutul sărbătorilor tradiţionale de Anul Nou Chinezesc este semnalat de începerea curăţeniei generale. Oamenii îndepărtează praful de pe mobilă, curăţă podelele, geamurile şi aruncă lucrurile vechi, inutile pentru a scăpa de gunoi, salutând astfel anul care vine.

Mai apoi oamenii merg la cumpărături pentru mâncare, băuturi, îşi cumpără haine noi şi decoraţiuni pentru casă şi grădină. În această perioadă toate magazinele şi pieţele sunt aglomerate.

Anul bivolului de metal 2021 este destul de semnificativ pentru chinezi, indiferent cât de departe este o persoană, va încerca întotdeauna să se întoarcă acasă pentru a fi alături de familie în celebrarea evenimentului.

Curăţarea mormintelor strămoşilor

În dimineața de Revelion, oamenii curăţă mormintele strămoșilor lor, apoi se întorc acasă pentru a pune la punct ultimele pregătiri. Când totul este gata întreaga familie se reuneşte pentru sărbătoare, servesc preparate delicioase, se distrează şi se bucură de începerea noului an chinezesc.

Vizitarea tuturor rudelor 

Oamenii petrec de obicei prima zi a Anului Nou chinezesc cu membrii familiei, acasă. De obicei au găluște sau niangao ca primă masă. După micul dejun, copiii îmbracă hainele noi și le mulţumesc părinților și bunicilor pentru cadouri. Unii oameni preferă să meargă şi la templu pentru a se ruga să aibă noroc tot anul.

Sărbătoarea Anului Nou Chinezesc nu este doar pentru membrii apropiaţi ai familiei, ci şi pentru apropierea faţă de rude, prieteni. Astfel, cuplurile căsătorite trebuie să viziteze părinţii soţiei a doua zi a anului nou chinezesc. În următoarele zile, oamenii îşi vizitează rudele, aducând cadouri şi gânduri bune, împrăştiind dragoste şi urări de bine.

Astfel, sărbătoarea copioasă se mută de la o casă la alta. Oamenii se bucură de mâncare și băutură, discută, râd și uneori se joacă mahjong pentru divertisment, un joc tradiţional pentru poporul chinez.

Fiind cel mai semnificativ și mai vechi festival din China, Anul Nou Chinezesc, alias Festivalul de primăvară, este asociat cu multe tradiții și obiceiuri. Unele dintre aceste tradiții se sting, astfel încât oamenii simt că festivalul devine mai puțin interesant și convențional. 

Ofrandele din bucătărie

Legenda spune că în ultima zi din calendarul lunar, zeul va face un raport de sfârșit de an despre faptele bune și rele ale fiecărui om către Împăratul Cerului.

Spre seară, fiecare familie îngrijorată de faptele rele expuse împăratului din ceruri, va arde tămâie, va aprinde petarde și se va închina zeului, oferind „mită” precum prăjituri, nuci și fructe uscate. Astfel îşi vor răscumpăra greşelile, iar păcatele le vor fi iertate.

În zilele noastre, majoritatea oamenilor folosesc aragaz pe gaz și aragaz electric în loc de aragazul tradițional, așa că tradiția dispare, tămâia şi petardele aprinse în interiorul casei fiind o metodă totuşi periculoasă.

Plecăciunea în faţa vârstnicilor

Tradițiile de Anul Nou chinezesc în ceea ce privește apropierea nu fac referinţă la săruturi, îmbrăţişări sau strângeri ale mâinilor ca în ţările occidental. În trecut, primul lucru pe care oamenii îl făceau atunci când mergeau în vizită de Anul Nou Chinezesc era să se închine în faţa persoanelor mai în vârstă. Indiferent de vârsta pe care o ai, dacă există cineva mai în vârstă decât tine, trebuie să îngenunchezi pentru a arăta respect și recunoaștere bătrânilor. Este însă o muncă dificilă din punct de vedere fizic dacă ai o familie mare și se întâmplă să fii cel mai tânăr.

În zilele noastre, tânăra generație respinge un astfel de mod de salut, astfel încât tradiţia este abandonată treptat în orașele moderne, în timp ce în unele zone rurale, tradiția este încă păstrată.

Curăţenia este exclusă în prima zi a Anului Nou Chinezesc

Pe vremuri, era considerat necorespunzător să faci curăţenie sau să arunci gunoiul în prima zi a festivalului, deoarece prevestea că tot norocul va fi alungat.

Cu toate acestea, oamenii din zilele noastre sunt probabil mai relaxaţi în această privinţă şi continuă să cureţe casa înainte de venirea oaspeţilor, chiar şi în prima zi a anului.

Scăldarea înainte de Anul Nou Chinezesc

O altă tradiţie înainte de Anul Nou Chinezesc, oamenii își vor spăla toate hainele murdare, considerând că toată murdăria va fi spălată și va veni noroc. Este necesară și o baie pe 28 a ultimei luni a calendarului, întrucât toate bolile vor fi expulzate și sănătatea va fi susținută.

A treia zi se petrece în casă

A treia zi se numește Ziua lui Chigou. Chigou, înseamnă „câine roșu” şi este Zeul furiei. Tradiţia spune că dacă oamenii ies din casă s-ar putea să se certe cu cei din jur.

Acum, Festivalul de primăvară este o șansă bună pentru oameni să se apropie şi să fie alături de familie, motiv pentru care această superstiţie a dispărut.

Trimiterea diavolului departe

A șasea zi a Anului Nou Chinezesc este momentul de a-l trimite pe Diavol departe. Se spune că Diavolul era un bărbat slab și sărac căruia îi placea să se îmbrace în cârpe și să mănânce orez-terci. Chiar dacă i se dădeau haine noi, el le purta numai după ce hainele pe care le avea deja se rupeau sau le găurea. După moartea sa, oamenii au marcat a şasea zi din noul an ca fiind ziua în care Diavolul s-a risipit.

În această zi, tot gunoiul ar trebui aruncat, simbolizând că toată sărăcia și greutățile vor fi aruncate.

Ți-a plăcut acest articol?

anul nou chinezesc anul tigrului bivol china
Întrebarea zilei
Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Secretul din alimentația lui Ion Iliescu. Fostul președinte i-a uimit pe toți...
Fanatik.ro
Publicat 02.05.2024
Vestea așteptată de toți pensionarii din România. Anunțul de ultimă oră...
Fanatik.ro
Publicat 02.05.2024
Ce pensie va avea Klaus Iohannis
spotmedia.ro
Publicat 02.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Cu generații în urmă românii stăteau la cozi pentru mâncare. Acum, stau alții
Adevărul
Publicat 02.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află...
CaTine
Publicat 02.05.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la...
Useit
Publicat 01.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Medicul român care și-a ucis amanta și l-a rănit grav pe soțul femeii va fi...
libertatea.ro
Publicat 02.05.2024
Meghan Trainor a dezvăluit că ea și Daryl Sabara și-au reînnoit jurămintele....
ZU
Publicat 02.05.2024
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Hello taste
Publicat 02.05.2024
Curiozitatea sexuală în funcție de vârstă: scurt ghid pentru părinți
Deparinti
Publicat 02.05.2024
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot...
ziare.com
Publicat 02.05.2024
Halit Ergenç și-a sărbătorit ziua de naștere. La 54 de ani, actorul a avut...
Happy
Publicat 02.05.2024
Ce este poliartrita reumatoidă. Metode de tratament împotriva acestei afecțiuni...
Medicool
Publicat 02.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024