4 idei geniale pentru a-ți transforma grădina într-o oază de relaxare, primăvara aceasta
De Redactia Observator la 27.02.2018, 17:43- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Iarna a intrat pe ultima sută de metri și deja visăm cu ochii deschiși la primele zile de primăvară, pe care să le petrecem în natură, înconjurați de verdeață și flori. Pentru cei care locuiesc la casă, grădina este, de multe ori, un spațiu nevalorificat la adevăratul său potențial. Și cum acesta este cel mai bun moment pentru a începe câteva lucrări simple, dar de efect, care să îți transforme grădina într-un loc ideal de relaxare și serenitate, iată câteva idei prin care curtea casei tale va căpăta un aspect deosebit.
Construiește-ți un foișor de grădină
Un foișor este practic în grădina oricărei case, pentru că îți oferă funcționalitatea unui spațiu în care te poți relaxa, poți servi masa, îți poți bea cafeaua de dimineață și poți admira natura. Pentru persoanele cărora le place să stea afară primăvara, înconjurați de plante, foișorul este refugiul ideal în care să își petreacă weekendurile sau după-amiezile. Vestea bună este că proiectul de construire a unui foișor nu implică nici costuri foarte mari, nici cunoștințe extrem de avansate. Este suficient să citești acest articol despre amenajarea foișoarelor de grădină, unde găsești planuri și schițe de construcție, și vei vedea că mai important este să alegi un model ușor de asamblat, care să se potrivească și cu dimensiunile curții și să cauți apoi tutoriale care te învață simplu și rapid care sunt pașii de urmat.
Amenajează-ți o terasă ca în reviste
Familiile numeroase sau cei cărora le place să își invite prietenii la un grătar și să stea la taclale până târziu în noapte vor aprecia cu siguranță confortul și funcționalitatea unei terase amenajate lângă casă. Mult mai spațioase decât foișoarele, terasele sunt, ce-i drept, construcții mai complexe, pentru care vei avea nevoie de ajutorul unui specialist. Însă rezultatul final cu siguranță nu te va dezamăgi. Probabil cea mai dificilă decizie va fi legată de modelul de terasă pe care să îl amenajezi, așa că poți arunca o privire peste aceste imagini cu terase superbe, care să te inspire și să te ajute să te decizi ce model ți s-ar potrivi cel mai bine. Unul dintre avantajele construirii unei terase este și rapiditatea: pentru o astfel de anexă nu ai nevoie de autorizație de construcție, așa că lucrarea poate fi gata rapid, fără să faci drumuri pentru a depune dosare cu acte.
Pune rulouri cu gazon, pentru a-ți ușura munca în grădină
Atunci când te uiți peste imagini cu grădini de poveste, unul dintre primele lucruri care îți captează atenția este cât de bine este întreținută iarba. Însă atunci când nu ai suficient timp la dispoziție pentru a te ocupa de propria ta grădină ca la carte, nu ai risca să plantezi un gazon care să nu crească uniform sau să se usuce după doar câteva săptămâni. În acest caz, cea mai bună soluție pentru grădina ta poate fi să apelezi la rulourile cu gazon pe care le găsești pe piață. Deși mai scumpe, acestea au avantajul că pot fi instalate mult mai rapid, pentru că nu mai trebuie să aștepți să germineze semințele, apoi să crească firele de iarbă. În plus, acest tip de gazon este mult mai ușor de întreținut și are o durată de viață de până la 100 de ani, în funcție de cât de bine te ocupi de el. Trebuie să știi că prețurile pentru rulourile de gazon pornesc de la 4 euro pe metru pătrat și pot ajunge chiar la 10 euro, așa că te sfătuim să calculezi bine această investiție, înainte de a lua o decizie.
Instalează lumini de ambient
Dacă visezi la nopțile de vară petrecute la răcoare, afară, atunci vei avea cu siguranță nevoie de un plan pentru iluminarea corespunzătoare a grădinii. Un iluminat subtil nu numai că este foarte practic, dar te va ajuta și să pui în valoare frumusețea acestui spațiu. Iar un mare avantaj al iluminatului exterior este că îți poți folosi creativitatea pentru a imprima acestui spațiu personalitate și bun gust. De exemplu, poți atârna de ramurile pomilor din grădină câteva lampadare sau poți folosi LED-uri în zona terasei sau a foișorului. Iar dacă nu vrei să consumi foarte multă energie electrică, poți opta pentru niște lămpi solare, care se vor încărca pe parcursul zilei și vor emana, pe înserat, o lumină difuză, perfectă pentru a crea o atmosferă intimă și relaxantă.
Tu cum plănuiești să îți transformi grădina primăvara aceasta? Care dintre ideile de mai sus ți se pare mai atractivă?