A murit cel mai bătrân urs panda în captivitate din lume. Ursoaica Basi avea 37 de ani şi era vedetă în China
Cel mai bătrân panda în captivitate din lume, ursoaica Basi, a murit în China, la 37 de ani - echivalentul a mai mult de un secol pentru om, au anunţat joi îngrijitorii săi în timpul unei ceremonii de rămas bun.
De Redactia Observator la 14.09.2017, 10:53- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Cel mai bătrân panda în captivitate din lume, ursoaica Basi, a murit în China, la 37 de ani - echivalentul a mai mult de un secol pentru om, au anunţat joi îngrijitorii săi în timpul unei ceremonii de rămas bun.
Basi a trăit mult mai mult decât suratele sale: urşii panda au o speranţă medie de viaţă de aproximativ 20 de ani. Cu toate acestea, specimenele care trăiesc în captivitate pot trăi mai mult.
Animalul a fost o vedetă în China, unde fiecare dintre zilele sale de naştere a fost sărbătorită cu fast în faţa camerelor video. În general i se oferea un tort mare, adaptat la mărimea sărbătoritei, relatează AFP.
Televiziunea publică a difuzat joi un reportaj live de la grădina zoologică din sud-estul Chinei unde era găzduită Basi şi unde a fost organizată o ceremonie funerară în onoarea ei.
"Cu inima grea anunţăm solemn că celebra ursoaică panda Basi (...), mesager de prietenie în China şi în afara ţării, a murit la 13 septembrie 2017 la ora 08:50 la vârsta de 37 de ani", a declarat sobru joi Centrul de cercetare şi schimb de panda uriaş din oraşul Fuzhou, provincia Fujian .
Basi s-a născut în sălbăticie, dar a fost salvată când era foarte tânără după ce a căzut într-un râu din sud-vestul Chinei şi a trăit de atunci în captivitate, a precizat acest centru specializat.
Ursoaica a fost împrumutată o dată în străinătate pentru şase luni, la o grădină zoologică din San Diego (SUA) în 1987.
În prezent există mai puţin de 2.000 de urşi panda în libertate, fiind ameninţaţi de dispariţia drastică a habitatului lor în ultima jumătate de secol.
Cu toate acestea, China a pus în practică mijloace importante pentru conservarea speciei şi a mediului acestui mamifer. Prin urmare, în 2016, Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN) a scos acest animal de pe lista speciilor cele mai ameninţate cu dispariţia.
Sursă: Agerpres.ro