Albinele fac "echipă" cu dronele pentru detectarea bombelor. Experimentul are succes în Bosnia-Herțegovina și Croația
Printre multele calități ale albinelor, se numără inclusiv abilitatea lor de a detecta bombe, valorificată de cercetătorii din două țări europene.
De Redactia Observator la 05.04.2021, 09:59- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Cu ajutorul antenelor, albinele pot simți mirosul substanțelor explozive, iar cercetătorii din țări precum Croația sau Bosnia și Herțegovina au încercat ani de zile să "dreseze" albinele pentru detectarea minelor, scrie BBC.
Există însă și un inconvenient. Oamenilor le este dificil să urmărească albinele către locul în care sunt detectate bombe, având în vedere că nu pot călca pe teren minat. Aici intervin dronele. O echipă din Bosnia și Herțegovina și Croația a descoperit un mod de a folosi aceste gadget-uri pentru monitorizarea albinelor.
Dispozitivele zboară în jurul insectelor și pot face fotografii, care ulterior sunt analizate pentru a descoperi unde sunt ascunse minele.
Minele îngropate în timpul războaielor care au avut loc cu zeci de ani în urmă continuă să reprezinte un pericol în multe părți ale lumii. Mii de astfel de bombe au fost plantate în timpul războiului din Balcani din anii 1990, multe dintre ele rămânând și astăzi ascunse.
În Bosnia și Herțegovina există aproximativ 80.000 de mine încă nedescoperite, iar în Croația încă 30.000. Detonarea lor controlată de autorități este considerată un proiect dificil pe termen lung. Dar inovațiile tehnologice ar putea face o diferență notabilă.
„Încercăm să eliminăm orice pericol pentru om și să să folosim drone”, a declarat Vladimir Risojević de la Universitatea din Banja Luka din Bosnia și Herțegovina.
Astfel de încercări s-au desfășurat pe perioada mai multor ani, dar profesorul Risojević spune că alături de echipa sa și-a dat seama că imaginile furnizate de drone din locurile în care albinele detectează mine, pot fi analizate pe calculator, iar minele pot fi localizate în siguranță. Însă și acest proces s-a dovedit a fi dificil
„Au fost momente când am crezut că suntem de-a dreptul nebuni pentru că am încercat să facem asta, dar sunt plăcut surprins de rezultatele pe care le-am obținut”.