Căpuşă gigantică, descoperită în Suedia. Avertisment de la cercetători: 'Sunt rapide, au comportament de vânător'
O căpuşă gigantică din genul Hyalomma, care atinge până la trei centimetri şi poate transmite boli grave la om, a fost descoperită în Suedia, este anunţul făcut de postul naţional de radio din ţară.
De Redactia Observator la 25.08.2018, 17:38O căpuşă gigantică din genul Hyalomma, care atinge până la trei centimetri şi poate transmite boli grave la om, a fost descoperită în Suedia, este anunţul făcut de postul naţional de radio din ţară.
Căpuşa gigantică Hyalomma este un tip de căpuşă cu corpul tare, comun în Asia, Europa sau Africa de Nord, dar şi în Africa de Sud. Cercetătorul Giulio Grandi spune că aceasta poate fi purtătoare a virusului febrei hemoragice.
'Sunt foarte rapide şi au un comportament de vânător astfel că nu îşi aşteaptă prada, ci caută în mod activ o gazdă pentru a o ataca. Când sunt pline cu sânge pot ajunge la lungimi de doi sau trei centimetri. Acestea sunt căpuşe gigantice', a declarat Giulio Grandi pentru postul suedez de radio, potrivit Agerpres.
Institutul de medicină veterinară din Suedia are de câţiva ani un proiect de cercetare cu scopul de a descoperi mai multe informaţii despre modul în care schimbările climatice influenţează bolile infecţioase. Cercetătorii au solicitat publicului să trimită exemplare de căpuşe, vii sau moarte, şi a primit până în prezent circa 2.000 de specimene.
Astfel, în august, trei exemplare de căpuşă gigantică Hyalomma au ajuns la institut din zonele Landskrona (sud), Nykoping (sud-est) şi Koppom (sud-vest).
Căpuşa gigantică nu a mai fost anterior observată în Suedia şi, potrivit unei teorii, cele descoperite în august ar fi ajuns în această ţară odată cu păsările migratoare.
Căpuşa Hyalomma ar putea dezvolta 'o nouă scamatorie' pentru a se adapta temperaturilor scăzute din Suedia, cum ar fi aceea de a înveţe să ierneze în mediul interior, afirmă Ann Albihn, specialist şi cadru didactic de la Universitatea de ştiinţe agronomice din Suedia.
'Cele care reuşesc să se adapteze sunt cele care supravieţuiesc', a mai subliniat Albihn.