Care sunt Tările de Jos şi de ce se numesc aşa. Dilema care pune multă lume în dificultate
Românii s-au obişnuit, în ultimii ani, să-şi petreacă vacanţele în străinătate, iar mulţi preferă ţările din vestul Europei, dar au dificultăţi în momentul în care ajung în Ţările de Jos, ţara, sau Ţările de Jos, regiunea.
De Redactia Observator la 21.08.2024, 15:41Unde dintre marile dileme, când vine vorba de călătorit prin Europa, este care ar fi diferenţa dintre Ţările de Jos, regiunea, şi Ţările de Jos, ţara, situaţie care a început să dea tot mai multe bătăi de cap după ce Olanda şi-a preluat, practic, denumirea directă de Ţările de Jos.
Chiar şi aşa, trebuie precizat din start că indiferent de situaţie, mulţi români adoră, în continuare, să călătorească în zona respectivă, indiferent că vizitează doar Ţările de Jos, ţara, sau şi Ţările de Jos, regiunea.
Ţările de Jos sunt Belgia, Olanda şi Luxemburg
În principiu, când vorbim despre Ţările de Jos ca regiune, vorbim despre o regiune ce cuprinde Belgia, Olanda şi Luxemburg. Însă, cum în majoritatea limbilor romanice denumirea de "Ţările de Jos" este folosită în mod specific doar pentru ţara denumită oficial astfel, respectiv Olanda, trebuie precizat că multă lume foloseşte mai degrabă denumirea de Benelux, pentru regiunea care cuprinde Belgia, Olanda şi Luxemburg, pentru a exista o diferenţiere.
În vremuri de mult apuse, termenul de Ţările de Jos se folosea pentru ţările din regiunea joasă a deltelor râurilor Rin, Scheldt și Meuse, cuprinzând, de-a lungul timpului, inclusiv teritorii istorice precum Ţările de Jos Burgunde sau domenii habsburgice.
Ce este Benelux
Benelux a reprezentat, iniţial, o uniune economică alcătuită din Belgia, Olanda şi Luxemburg. Uniunea a fost inaugurată, în principiu, după Al Doilea Război Mondial şi iniţial a purtat denumirea de Uniunea Vamală a Beneluxului, denumire care s-a transformat în Uniunea Economică a Beneluxului în 1960.
Din 2020, după ce Olanda şi-a schimbat, practic, denumirea în Ţările de Jos, s-a decis utilizarea tot mai des a denumirii de Benelux pentru regiunea respectivă, alcătuită din Olanda, Belgia şi Luxemburg, astfel încât să nu mai existe dileme legate de utilizarea denumirii de Ţările de Jos, ca regiune, şi Ţările de Jos, ca ţară.
Ţările de Jos sau Olanda?
Trecutul tumultos al Ţărilor de Jos şi numeroasele schimbări de putere din regiune au dus la apariţia unui număr foarte mare de variaţii de nume, în diferite limbi. Totuşi, trebuie precizat că, deşi ţara în sine este recunoscută drept Olanda la nivel larg, utilizarea denumirii de Olanda ar fi mai potrivită pentru a desemna doar două dintre cele 12 regiuni ale statului.
În 2020, guvernul neerlandez al Olandei a anunţat că ar urma să comunice şi să facă publicitate ţării doar sub denumirea de Ţările de Jos. A fost practic decizia prin care numele ţării s-a schimbat din Olanda în Ţările de Jos.
Ce include Regatul Ţărilor de Jos
Regatul Ţărilor de Jos a reprezentat, încă din start, asocierea dintre Olanda şi posesiunile sale coloniale. Din 1954, Regatul Ţărilor de Jos a fost alcătuit din Olanda, Surinam, Antilele Olandeze şi Aruba.
Însă, Surinam şi-a proclamat independenţa în 1975, iar Aruba a devenit autonomă în 1986. Chiar şi aşa, Aruba şi-a păstrat statutul de membră a Regatului Ţărilor de Jos, din regat mai făcând parte, la momentul actual, Olanda, Curaçao, Sint Maarten și alte câteva teritorii insulare devenite comune speciale ale Olandei.