Antena LIVE

Curs valutar

Ce afecțiuni poate ascunde banala durere de genunchi

Aproape toate persoanele se confruntă, la un moment dat în viață, cu durerea de genunchi.

De la 08.08.2017, 12:11
WhatsApp
Shutterstock / Copyright: Syda Productions

Aproape toate persoanele se confruntă, la un moment dat în viață, cu durerile de genunchi. Activitățile sportive, sedentarismul sau creșterea bruscă în greutate pot pune presiune pe tendoane și ligamente, iar durerile pot varia de la cele ușoare la unele severe, care îți limitează mișcarea.

Genunchii au unele dintre cele mai complexe și solicitate sisteme de articulații din corp. Acestea absorb și reduc șocul atunci când mergem, alergăm sau sărim, iar activitățile fizice intense sau creșterile bruște în greutate suprasolicită articulațiile și pot pune uneori o presiune mult prea mare pe ele. Așa apar durerile de genunchi. Este important ca afecțiunile genunchilor să fie depistate din timp și tratate corespunzător. În caz contrar, ele ne pot afecta viața de zi cu zi și ne pot reduce inclusiv mobilitatea. Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de genunchi:

Gonartroza este o afecțiune întâlnită mai ales la persoanele în vârstă sau supraponderale. Pe măsură ce îmbătrânim, cartilajul articular din genunchi se deteriorează și devine mai vulnerabil. Afecțiunea este mai frecventă la femei, în special după menopauză, dar și la persoanele obeze sau cele care iau kilograme în plus într-un timp foarte scurt.

Dacă citești acest articol cu informații surprinzătoare despre gonartroză vei afla cum îți poți ajuta medicul să îți pună diagnosticul mai rapid și ce informații nu trebuie să omiți la vizita medicală. După cum observi, această afecțiune poate fi dificil de depistat, mai ales dacă medicul tău nu are toate datele necesare. În stadiul incipient, gonartroza poate fi tratată cu succes. Însă în stadiile mai avansate, aceasta poate duce la distrugerea cartilajului și la apariția unor dureri insuportabile la nivelul genunchiului.

Tendinita genunchiului reprezintă inflamarea sau umflarea tendoanelor din jurul articulațiilor genunchilor. Afecțiunea se manifestă prin apariția unor dureri în mișcare, care cresc în intensitate, dar și prin dureri atunci când stai pe scaun sau seara, când îți relaxezi picioarele. Cea mai frecventă cauză a apariției tendinitei este reprezentată de mișcările bruște de rotație și apare în special la sportivi sau la persoanele care au început o activitate fizică fără să își facă încălzirea înainte. De exemplu, persoanele care aleargă, joacă baschet, tenis, fotbal sau fac schi sunt predispuse acestei afecțiuni, întrucât aceste sporturi cer schimbări rapide de direcție, care pun presiune pe tendoanele de la nivelul genunchiului.

Genunchiul alergătorului este o afecțiune a cărei denumire este dată tocmai de faptul că este extrem de frecventă printre persoanele care aleargă. Aceasta se manifestă prin dureri în partea din față sau din spate a genunchiului, cauzate de leziunile apărute la nivelul cartilajelor. În cazul alergătorilor pe distanțe mari, genunchiul este supus un timp îndelungat unei mișcări repetitive și unei presiuni uriașe: el trebuie să absoarbă șocul de impact și să susțină mușchii. Tocmai de aceea, medicii recomandă alergarea pe suprafețe mai puțin dure, așa cum este iarba, zgura sau nisipul. Dacă obișnuiești să alergi pe asfalt, este important să alegi o pereche de încălțări special concepute pentru alergarea pe suprafețe dure, care să absoarbă o parte din șocul de contact cu suprafața. De asemenea, evită să alergi distanțe mari fără să faci pauză de cel puțin o zi între alergări.

Ruptura tendonului rotulian este una dintre cele mai grave afecțiuni ale genunchiului și nu poate fi remediată decât prin intervenție chirurgicală. Aceasta apare mai frecvent la persoanele care practică sporturi de intensitate ridicată, dar este mai comună și în cazul bărbaților sedentari, de peste 40 de ani. Ruptura tendonului rotulian duce la pierderea completă a extensiei genunchiului și apare însoțită de dureri insuportabile. De exemplu, la atleți rupturile apar în momentul în care aceștia se dezechilibrează în alergare și, pentru a evita o cădere, flexează genunchiul și fac o fandare forțată. În cazul persoanelor sedentare, ruperea tendonului apare din cauza lipsei de antrenament și a flexibilității reduse la nivelul genunchiului.

Tendinita iliotibială sau sindromul bandei iliotibiale este localizată în partea laterală a genunchiului și apare mai ales în cazul persoanelor care s-au apucat recent de un sport, dar nu își fac încălzirea corespunzător sau încearcă să facă prea mult, prea repede. De exemplu, o persoană sedentară care abia a început să alerge sau să meargă pe bicicletă, dar pedalează sau aleargă încă de la primele antrenamente o distanță foarte mare, au un risc crescut de a se confrunta cu tendinita iliotibială. Aceasta se manifestă prin dureri care cresc în intensitate în timpul antrenamentului.

Durerea poate ajunge atât de puternică încât să împiedice sportivul să își ducă antrenamentul la bun sfârșit. Când activitatea fizică a fost întreruptă, durerea dispare progresiv. Dacă nu este tratată încă de la început, tendinita iliotibială ajunge să se manifeste și în mers sau dimineața, când mușchii și tendoanele nu sunt încălzite. Tratamentul include o perioadă obligatorie de repaus de la activități fizice (1-2 luni), precum și aplicarea de gheață și unguente antiinflamatorii pe zona afectată.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Obişnuiţi să căutaţi semnificaţia viselor?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Premierul Marcel Ciolacu nu s-a ascuns: „Dacă zic Steaua, care e numai una,...
Fanatik.ro
Publicat 22.10.2024
O tehnologie unică va fi testată pe căile ferate din Elveția. Potențial...
spotmedia.ro
Publicat 22.10.2024
De ce unii oameni slăbesc și alții nu. Ce-au descoperit oamenii de știință
spotmedia.ro
Publicat 21.10.2024
Câți ani trebuie să ai vechime, ca să primești o PENSIE lunară de 5.000 lei,...
Gandul
Publicat 22.10.2024
Legăturile ”de familie” cu Europa ale lui Alexandr Stoianoglo,...
Adevărul
Publicat 22.10.2024
FOTO Cine este Cristina Săvulescu, nora regretatei Delia Budeanu și ce mesaj...
A1
Publicat 21.10.2024
Horoscopul zilei de 23 octombrie 2024. Leii au probleme din cauza stresului. Află...
CaTine
Publicat 22.10.2024
Noul cuplu bombă în showbiz! Naomi Hedman, fosta iubită a lui Florin Ristei,...
spynews.ro
Publicat 22.10.2024
O vedetă din anii 90 parchează mașinile de sute de mii de euro ale...
GSP
Publicat 22.10.2024
Singurul împărat roman care nu a suferit nicio înfrângere. A scris istorie
Click.ro
Publicat 22.10.2024
Țara europeană care e invadată de șerpi de peste 2 metri. Reptilele se ascund...
Useit
Publicat 22.10.2024
Cine este românca căreia Messi i-a lăsat pe mână milioane de euro
Redacţia.ro
Publicat 22.10.2024
Referendumul din Moldova trece la limită: dar anunță ceva profund defect
libertatea.ro
Publicat 22.10.2024
Fanii One Direction s-au unit pentru a-l comemora pe Liam Payne. Aceștia au...
ZU
Publicat 22.10.2024
Trandafiri din mere și aluat foietaj. Un desert simplu și elegant
Hello taste
Publicat 22.10.2024
4 semne că bebelușul poate fi stresat
Deparinti
Publicat 22.10.2024
Cum a trecut Al Pacino de la o avere de 50 de milioane de dolari la faliment,...
ziare.com
Publicat 22.10.2024
Thalia vorbește despre credință într-un interviu emoționant. Când și-a...
Happy
Publicat 22.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
De ce apar bufeurile la menopauză. Ce procese din organism le provoacă
Medicool
Publicat 22.10.2024