Antena LIVE

Curs valutar

Cel mai periculos tip de brânză ar putea primi o nouă şansă din partea Uniunii Europene. Pentru unii e o delicatesă

Cartea Recordurilor Guinness a stabilit că o brânză produsă în Sardinia este cel mai periculos astfel de produs din lume. Autoritățile din Italia au interzis comercializarea de casu marzu în urmă cu câteva decenii întrucât conține viermi, dar noile reglementări ale Uniunii Europene ar putea reprezenta marea șansă pentru producători.

De la 04.06.2022, 08:14
WhatsApp
Brânza casu marzu, produsă în Sardinia Shutterstock

Producerea brânzeturilor are la bază o tradiție de câteva sute de ani în anumite regiuni de pe glob, producătorii mândrindu-se cu tot felul de varietăți. Cu toate acestea, fermierii din Sardinia au reușit să intre în Cartea Recordurilor producând cel mai periculos sortiment de brânză din lume: casu marzu, notează CNN. Acest tip de brânză este periculos din cauza unui ingredient secret: viermii care se dizolvă în interiorul acesteia și care au determinat autoritățile să interzică comercializarea acesteia. Casu marzu este doar unul dintre numele sub care este cunoscută această delicatesă, ea având denumiri diferite, în funcție de laptele folosit și de regiunea unde este produsă.

Citește și:
Ce se întâmplă în corpul tău dacă renunți la brânzeturi. Cele mai recente descoperiri ale specialiștilor

Brânza casu marzu. O istorie antică

Giovanni Fancellor, un jurnalist din Sardinia, este de părere că originile acestei specialități culinare vin chiar din perioada Imperiului Roman. El a mai subliniază că cele mai vechi rețete înregistrate datează de la începutul secolului trecut, dar și că consumul viermilor a fost menționat de figuri istorice ca Aristotel sau Plinius cel Bătrân. Jurnalistul este familiarizat din copilărie cu acest tip de brânză, tatăl său fiind unul dintre păstorii specializați în producerea de cazu marzu.

Pe acelaşi subiect

În general, producția de cazu marzu începe în luna iunie, atunci când animalele întră în perioada de reproducere, iar iarba pe care o consumă își schimbă calitățile și devine mai uscată. În primă fază, laptele este transformat într-o varietate locală de pecorino sărat. Cu toate acestea, procesul de maturare a brânzei este completat de musculițele care își depun ouăle în crăpături. Pe măsură ce larvele se dezvoltă, proteinele pe care le secretă transformă brânza dură într-o pastă moale al cărei gust poate persista pentru câteva ore.

Cum se mănâncă cea mai periculoasă brânză din lume?

În ciuda titlului primit în 2009, cazu marzu este pentru unii dintre cunoscători un afrodiziac, dar modul în care este consumată poate varia. Mai exact, unii producători preferă să amestece brânza și viermii cu ajutorul unei centrifuge, asta în timp ce alții preferă să se delecteze folosindu-se doar de o lingură.

Din punct de vedere legal, cazu marzu se află într-o zonă gri, fiind considerat un produs tradițional din Sardinia. Comercializarea sa a fost interzisă în conformitate cu o serie de reglementări ale guvernului italian din 19962, care interzic vânzarea de alimente infestate cu paraziți. Cu toate acestea, noile reguli la care lucrează autoritățile europene ar putea reprezenta o șansă pentru acest tip de brânză. Mai exact, UE a început să ofere autorizații pentru consumul insectelor și al produselor derivate din acestea.

Autor: Adrian Popovici

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

cartea recordurilor insecte sardinia viermi
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale....
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024