Antena LIVE

Curs valutar

Cel mai periculos tip de brânză ar putea primi o nouă şansă din partea Uniunii Europene. Pentru unii e o delicatesă

Cartea Recordurilor Guinness a stabilit că o brânză produsă în Sardinia este cel mai periculos astfel de produs din lume. Autoritățile din Italia au interzis comercializarea de casu marzu în urmă cu câteva decenii întrucât conține viermi, dar noile reglementări ale Uniunii Europene ar putea reprezenta marea șansă pentru producători.

De la 04.06.2022, 08:14
WhatsApp
Brânza casu marzu, produsă în Sardinia Shutterstock

Producerea brânzeturilor are la bază o tradiție de câteva sute de ani în anumite regiuni de pe glob, producătorii mândrindu-se cu tot felul de varietăți. Cu toate acestea, fermierii din Sardinia au reușit să intre în Cartea Recordurilor producând cel mai periculos sortiment de brânză din lume: casu marzu, notează CNN. Acest tip de brânză este periculos din cauza unui ingredient secret: viermii care se dizolvă în interiorul acesteia și care au determinat autoritățile să interzică comercializarea acesteia. Casu marzu este doar unul dintre numele sub care este cunoscută această delicatesă, ea având denumiri diferite, în funcție de laptele folosit și de regiunea unde este produsă.

Citește și:
Ce se întâmplă în corpul tău dacă renunți la brânzeturi. Cele mai recente descoperiri ale specialiștilor

Brânza casu marzu. O istorie antică

Giovanni Fancellor, un jurnalist din Sardinia, este de părere că originile acestei specialități culinare vin chiar din perioada Imperiului Roman. El a mai subliniază că cele mai vechi rețete înregistrate datează de la începutul secolului trecut, dar și că consumul viermilor a fost menționat de figuri istorice ca Aristotel sau Plinius cel Bătrân. Jurnalistul este familiarizat din copilărie cu acest tip de brânză, tatăl său fiind unul dintre păstorii specializați în producerea de cazu marzu.

Pe acelaşi subiect

În general, producția de cazu marzu începe în luna iunie, atunci când animalele întră în perioada de reproducere, iar iarba pe care o consumă își schimbă calitățile și devine mai uscată. În primă fază, laptele este transformat într-o varietate locală de pecorino sărat. Cu toate acestea, procesul de maturare a brânzei este completat de musculițele care își depun ouăle în crăpături. Pe măsură ce larvele se dezvoltă, proteinele pe care le secretă transformă brânza dură într-o pastă moale al cărei gust poate persista pentru câteva ore.

Cum se mănâncă cea mai periculoasă brânză din lume?

În ciuda titlului primit în 2009, cazu marzu este pentru unii dintre cunoscători un afrodiziac, dar modul în care este consumată poate varia. Mai exact, unii producători preferă să amestece brânza și viermii cu ajutorul unei centrifuge, asta în timp ce alții preferă să se delecteze folosindu-se doar de o lingură.

Din punct de vedere legal, cazu marzu se află într-o zonă gri, fiind considerat un produs tradițional din Sardinia. Comercializarea sa a fost interzisă în conformitate cu o serie de reglementări ale guvernului italian din 19962, care interzic vânzarea de alimente infestate cu paraziți. Cu toate acestea, noile reguli la care lucrează autoritățile europene ar putea reprezenta o șansă pentru acest tip de brânză. Mai exact, UE a început să ofere autorizații pentru consumul insectelor și al produselor derivate din acestea.

Autor: Adrian Popovici

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

cartea recordurilor insecte sardinia viermi
Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Țara care s-a umplut de șerpi mari. Se află în Europa, iar românii o...
Fanatik.ro
Publicat 17.10.2024
Avertisment de la Washington: După Ucraina, Putin va invada Republica Moldova....
spotmedia.ro
Publicat 17.10.2024
O bază aeriană NATO din Europa de Est va găzdui avioane de luptă cu capacitate...
spotmedia.ro
Publicat 16.10.2024
Câștigători Asia Express 2024 | Cum au triumfat Nicolai Tand și Sorin Brotnei...
Gandul
Publicat 17.10.2024
Cine a fost Yahya Sinwar, liderul Hamas, pe care Israelul l-a numit „un om mort...
Adevărul
Publicat 17.10.2024
Care au fost ultimele clipe din viața lui Liam Payne. Ce ar fi făcut în camera...
A1
Publicat 17.10.2024
Horoscopul zilei de 17 octombrie 2024. Racii se îndrăgostesc. Află ce se...
CaTine
Publicat 17.10.2024
EXCLUSIV! Primele declarații ale lui Babs, după ce Dorian Popa a fost surprins...
spynews.ro
Publicat 17.10.2024
Eduard Novak e scandalizat: „Contabila ia 162.000 de euro, mai mult decât David...
GSP
Publicat 16.10.2024
Testul pe care numai geniile îl pot rezolva în doar 10 secunde. Poți vedea al...
Click.ro
Publicat 17.10.2024
Când va fi „pensionat” Windows 10. După această dată, utilizatorii trebuie...
Useit
Publicat 17.10.2024
Doliu în lumea artistică. A murit unul dintre cei mai importanți actori și...
Redacţia.ro
Publicat 17.10.2024
Director de fabrică din Sălaj, apropiat al grupării liberale conduse de Lucian...
libertatea.ro
Publicat 17.10.2024
Tyla a purtat o costumație de înger la Victoria’s Secret Fashion Show 2024....
ZU
Publicat 17.10.2024
Rețeta simplă de plăcintă cu dovleac. Ce să pui în aluat ca să iasă fraged...
Hello taste
Publicat 17.10.2024
Sindromul ochilor uscați în sarcină: cauze și tratament
Deparinti
Publicat 17.10.2024
Cum este să fii avocat în România. Dezvăluiri de culise: „Se...
ziare.com
Publicat 17.10.2024
Paulina Mercado își anunță retragerea temporară din televiziune. Iubita lui...
Happy
Publicat 17.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cum te poate ajuta apa infuzată. Ce este și ce arome îi poți adăuga
Medicool
Publicat 17.10.2024
Ion Ţiriac, prins la volan cu 340 km/oră de poliţie şi trimis spre judecată....
orangesport.ro
Publicat 14.10.2024