CODUL BUNELOR MANIERE în folosirea UMBRELEI. Un ghid care te va surprinde
Umbrela face parte din cotidian și ni se pare firesc să o folosim când cad primii stropi de ploaie sau în cazul în care soarele e prea puternic, ne adăpostim sub o umbrelă mare, la o terasă, sau pe plajă.
De Redactia Observator la 25.09.2015, 09:22Umbrela face parte din cotidian și ni se pare firesc să o folosim când cad primii stropi de ploaie sau în cazul în care soarele e prea puternic, ne adăpostim sub o umbrelă mare, la o terasă, sau pe plajă.
Originile umbrelei de află undeva în antichitate, în Orientul Mijlociu, când era folosită pentru a-i proteja pe conducători de soare sau de ploaie. În Grecia antică, umbrela era un accesoriu al doamnelor pentru a-și proteja fața de razele soarelui.
În secolul al XIX-lea, a devenit un accesoriu foarte cunoscut, structura sa modificându-se de-a lungul vremii, cea mai folosită fiind cea metalică. Ulterior au apărut și umbrelele pliabile, mult mai comode datorită dimensiunilor reduse.
Umbrelele mari se folosesc și în prezent în parcuri, pe plaje, la terase. Umbrelele de soare sunt confecționate din materiale ușoare, uneori au garnituri din dantelă, fiind cu precădere un accesoriu al doamnelor. Umbrelele de ploaie sunt confecționate din materiale impermeabile, având diferite forme, culori și dimensiuni.
Modul în care folosim umbrela personală are niște reguli de bun simț de care trebuie să ținem cont. Dacă folosim o umbrelă de soare, o vom ține în așa fel încât să nu incomodăm ceilalți trecători, iar la deschiderea și închiderea ei vom avea grijă să nu lovim alte persoane care se află în vecinătate.
În cazul umbrelelor de ploaie, care sunt cu sutele pe străzi în zilele ploioase, vom ține cont de mai multe aspecte. Trotuarele sunt și așa îngustate de mașinile parcate necorespunzător, iar spațiul pietonilor e destul de redus. În acest caz, când ne întâlnim cu o persoană care vine din sens opus și avem umbrelele deschise, vom avea grijă să le înclinăm când trecem unii pe lângă ceilalți, pentru a nu rupe spițele acestora. Nu vom intra în magazin, în holul blocului sau în altă incintă cu umbrela deschisă. La intrare vom avea grijă s-o strângem fără a stropi pe nimeni, o vom scutura de apă și o vom pune într-un colț la intrare, nu ne vom plimba cu umbrela șiroind de apă prin tot magazinul.
Dacă mergem pe stradă, vom încerca să ținem umbrela cât mai sus, pentru a nu-i lovi pe trecători cu spițele în dreptul feței. Dacă mergem în vizită și afară plouă, când ajungem, vom scutura bine umbrela de apă pe hol sau în curte și vom ruga persoana care e gazdă să o pună undeva unde să nu incomodeze și să nu ude covorul sau parchetul.
De obicei, când intrăm în birou sau ajungem acasă, este bine să căutăm un loc în care să putem pune la uscat umbrela deschisă, pentru că materialul lăsat ud într-o umbrelă strânsă va putrezi și se va tăia. Putem face acest lucru și dacă suntem în vizită, cerând permisiunea gazdei.
La urcarea într-un mijloc de transport în comun, vom ține umbrela cât mai aproape, pentru a nu uda hainele altor pasageri, canapelele sau scaunele mașinii ori metroului. Ideal este să avem o pungă în care să ținem umbrela udă până coborâm din mijlocul de transport în comun.
Dacă trecem printr-un pasaj subteran, de genul celor aflate în stațiile de metru, vom strânge umbrela cât trecem prin pasaj, pentru a nu incomoda și a nu lovi pe cineva. La ieșire putem deschide din nou umbrela.