Cum a evoluat mobila din casele părinților noștri
De Redactia Observator la 01.03.2018, 17:59- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Designerii de interior au de câțiva ani încoace, un adevărat cult al mobilei minimaliste. Celebra bibliotecă a ajuns să fie formată din 3 polițe, vitrina de pahare s-a desființat (era și timpul!), comodele cu diverse obiecte precum fețe de masă pentru musafiri, argintăria pusă la zile mari și alte elemente de decor care nu mai sunt folosite, au dispărut și ele. Din vechile modele de mobilă, adevărate “seturi”, au mai rămas câteva piese, reduse ca dimensiune și exploatate la maximum ca utilitate. Iată 5 piese de mobilier care au rămas pe loc dar s-au adaptat vremurilor moderne cum nu se poate mai bine.
-
Biblioteca
Pe vremuri, biblioteca era piesa centrală a unei sufragerii. Nu se putea să nu ai câteva cărți și câteva bibelouri măcar. Casă fără balerină nu prea a existat. Și fără câteva mileuri. Astăzi, bibliotecile sunt din ce în ce mai mici, spațiul dedicat cărților s-a redus la două-trei polițe (audiobook-urile și cărțile online nu au nevoie de prea mult spațiu fizic) iar partea de dulap este și ea minimalizată, având dimensiunea unei comode. Locul central din sufragerie a fost preluat de către canapea, spațiul de socializare fiind acum cel mai impozant.
2. Dulapul de haine - dressingul
Dressingul este acum mai mare și mai încăpător, plin de sertare și sertărașe, modalități noi de eficientizare a depozitării umerașelor de pantaloni sau a celor cu cămăși. Au apărut sertarele pentru lenjerie intimă, pentru șosete și multe dressinguri au și spații pentru depozitat pantofi și genți. Dressingul modern este mai bine compartimentat, mai adaptat nevoilor curente și agitației cotidiene. Nevoia de spațiu și materialele novatoare au dus la sisteme de închidere glisante, tehnici de folosire a celui mai mic colțișor și eficientizarea întregului spațiu de depozitare.
3. Fotoliul de masaj - mobilă cu adevărat utilă în orice casă
În toate casele a existat și va exista un loc special, pe care se ceartă toată lumea, pe care și-l dorește fiecare membru al familiei. Fotoliul. În speță, cel așezat cel mai bine pentru privit la televizor sau pentru discuțiile la o cafea. În acest moment, cele mai căutate sunt fotoliile de masaj. Sunt combinația perfectă pentru relaxare totală, există modele care sunt chiar fotolii medicale, atestate ca atare. Nimic mai bun și mai plăcut ca, după o zi agitată la serviciu, să beneficiezi de un masaj doar așezându-te în fotoliu.
4. Mobila din baie
Mobila de baie a suferit foarte multe transformări. În multe locuințe a pornit de la nimic, în altele a pornit de la un dulap simplu până la masca de chiuvetă și dulapul cu cos de rufe murdare încorporat. Și aici, mobilierul tinde să devină minimalist și lasă loc foarte mult funcției de relaxare, baia nemaifiind o încăpere doar utilitară.
5. Mobila de bucătărie
Mobila de bucătărie a suferit schimbări în primul rând datorită modernizării și diversificării electrocasnicelor. Blaturile sunt acum mai mari pentru a depozita multitudinea de electrocasnice apărute în bucătării, toată vesela și celelalte accesorii pentru masă sunt depozitate acum aici iar designul s-a schimbat radical de când aragazul a fost înlocuit cu cuptor și plită separate. Frigiderul a fost și el încorporat și și-au făcut loc mașina de spălat vase și cea de spălat rufe. Putem spune că mobila de bucătărie este “excepția” care confirmă regula, ea fiind acum mai mare, spre deosebire de trendul minimalist care a pus stăpânire pe restul casei.
Designul caselor s-a schimbat odată cu vremurile. Nevoia de spațiu, nevoia de timp, graba, stilul agitat și stresul ii fac pe oameni să își dorească mai mult case mobilate cât mai lejer, cu fotolii de masaj pentru relaxare și posibilitatea de a petrece cât mai mult timp unii cu alții, fără să fie nevoiți să aloce mult timp treburilor gospodărești. În definitiv, designul interior este oglinda noului stil de viață.