Antena LIVE

Curs valutar

Cum alegi generatorul de curent potrivit? Uite câteva lucruri pe care trebuie să le știi

Astăzi aproape că nu ne mai putem imagina cum ar fi fără electricitate. Există însă situații în care aceasta nu este disponibilă, o soluție utilă fiind folosirea unui generator de curent electric.

De la 29.08.2017, 09:59
WhatsApp
Shutterstock

Astăzi aproape că nu ne mai putem imagina cum ar fi fără electricitate. Există însă situații în care aceasta nu este disponibilă, o soluție utilă fiind folosirea unui generator de curent electric.

De exemplu, penele de curent sunt o problemă actuală și destul de frecventă. Pe lângă faptul că unele aparate se pot defecta din această cauză, se vor crea și alte neplăceri. Sau atunci când e nevoie să alimentezi curtea cu energie, pentru spațiile de lucru, ori în cazul unei ieșiri în natură.

Fie că ai nevoie de un generator de curent casnic sau de unul profesional, magazinele de specialitate au o ofertă foarte diversificată în acest sens. Însă tocmai acest lucru poate face alegerea mai dificilă, mai ales dacă nu te pricepi foarte bine la toate specificațiile tehnice. Monofazat sau trifazat, pornire manuală sau la cheie, diesel sau benzină, află din  rândurile de mai jos care este generatorul de care ai nevoie.

Despre generatoare

De-a lungul celor câteva secole de la primele încercări de a obține energie electrică, aceasta a devenit tot mai indispensabilă. Astăzi aproape că nu ne mai imaginăm străzile fără lumină, ori locuințele fără calculatoare sau televizoare.

Există însă situații în care accesul la curent electric este imposibil sau limitat. Acest lucru se poate întâmpla chiar la tine acasă, din cauza penelor de curent, sau în mijlocul naturii. Iar în aceste cazuri, un generator precum acestea, care îți va oferi energia electrică de care ai nevoie, este deosebit de util.

Generatorul este un instrument specific cu ajutorul căruia poți avea energie electrică oriunde. De la micile necesități casnice, până la urgențele grave, de la ieșirile cu cortul sau alte activități în aer liber, până la organizarea târgurilor și comerțului ambulant în cadrul diferitelor sărbători, ca să nu vorbim de structurile spitalicești, activitățile industriale și cele agricole, generatoarele pot fi folosite pentru furnizarea electricității necesare. Ele pot fi utilizate atât ca surse independente de curent, cât și ca surse de avarie.

Ține cont de situație

Pentru a evita greșelile costisitoare, trebuie să alegi exact generatorul potrivit activității pentru care ai nevoie de el. Există câteva criterii importante pe care trebuie să le iei în considerare.

Timpul de folosire este unul dintre aspectele cele mai importante în alegerea unui generator. Ceea ce trebuie să știi este că o putere mai mare a motorului va oferi o mai mare autonomie generatorului. Acesta poate fi folosit pe durata întregii zile, sau câteva ore pe zi, în funcție de necesități. Este recomandat să alegi un model care poate furniza o energie de trei ori mai mare decât curentul folosit în timpul funcționării.

Pornirea este un alt detaliu pe care nu trebuie să-l omiți. Aceasta poate fi automată, manuală, sau prin tragerea unei sfori. Folosirea celor din urmă presupune un efort mai mare, cele manuale pornesc prin răsucirea cheii, pe când cele automate pornesc singure în cazul unei pene de curent.

Acordă atenție și tipului de energie furnizată. Acestea pot oferi energie monofazată, de 230 de volți, sau trifazată, necesară doar în cazul în care ai consumatori trifazați.

În ceea ce privește modul de alimentare, generatoarele pot funcționa cu motorină sau benzină. Cele alimentate pe benzină au în general motoare mai mici, pe când cele pe motorină au motoare mai mari și implicit, o durată de funcționare mai mare.

Nivelul de zgomot al generatoarelor

Deși poate nu te-ai gândit la acest detaliu, generatoarele pot fi și foarte zgomotoase. Iar acest lucru poate constitui un dezavantaj atunci când este vorba despre locul de muncă sau de orice alte zone frecventate constant de oameni. În ceea ce privește nivelul de zgomot, se poate estima o traiectorie cu valori de la 60 dB, printre cele mai silențioase, până la peste 90 dB. Generatoarele sub 75 dB sunt cele considerate sigure în ambientele de muncă. Peste această valoare sunt necesare măsuri împotriva riscurilor de daune auditive.

În general, generatoarele pe benzină au un motor mai silențios decât cele pe motorină.

Cât costă un generator

Prețul este un detaliu important, care poate reprezenta un factor de decizie în alegerea unui generator. Acesta diferă în primul rând în funcție de capacitate și performanță: poți găsi prețuri de la 460 lei, în cazul generatoarelor mai mici, portabile, până la 190.000 lei, în cazul celor mai performante, dedicate industriei sau consumurilor mari de energie. De obicei, generatoarele pe benzină sunt mai mici ca dimensiune, având și prețuri mai mici. Mai ieftine sunt și cele care pornesc prin tragerea unei sfori, comparativ cu cele automate.

Însă cu toate că tentația unui preț mai mic poate fi mare, nu este recomandat ca acesta să fie principalul criteriu în alegerea făcută.

Generatoarele au apărut pentru a da lumină multor situații diferite. Tehnologii tot mai moderne au dus la crearea unor produse capabile să satisfacă cele mai diverse nevoi. Însă tocmai din acest motiv alegerea unui generator nu este o sarcină simplă. Urmează sugestiile de mai sus și asigură-te că faci alegerea cea mai potrivită pentru nevoile tale.

Sursa foto: Shutterstock

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025